Bilecik Mermer ve Granit Sanayicileri Derneği BİLMERDER üyeleri Konak Restoran’da iftar programı için biraraya geldi.

Gerçekleşen iftar programına İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Rüstem Çetinkaya da katıldı.

İlimizde faaliyet gösteren Mermer ve Granit sektöründeki önemli isimlerin biraraya geldiği iftarda işadamları sektörün sorunlarını masaya yatırdılar.

İftar programının ardından İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Rüstem Çetinkaya, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen seçimler ile sektörde Bilecik’in önemi ve sorunlara ilişkin gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Rüstem Çetinkaya, kendisinin ilk mermer işine Bilecik’te başladığını da belirterek, “aslında Bilecik bir Başkan çıkardı demek hiç yanlış olma” dedi.

“İMİB TARİHİNDE BUGÜNE KADAR ULAŞAN EN YÜKSEK DEĞERDİ”

Kazandığı ve Başkan seçildiği seçimleri değerlendiren İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Rüstem Çetinkaya, “bugüne kadar İMİB tarihinde seçimlere  en yüksek katılımın olduğunu, seçimlerin centilmenlik içerisinde geçtiğini ve almış oldukları oy oranı ile sektörün kendilerinden beklentisinin farkında olduklarını da belirterek oy veren vermeyen herkesin Başkanı olacağının vurgusunu yaptı.

Başkan Çetinkaya, “önceki yapılan seçimlere oranla yüksek katılımlı bir seçim oldu. 743 kişilik bir hazürun oluştu, İMİB tarihinde bugüne kadar ulaşan en yüksek değerdi. Rekabeti yoğun bir seçim olurken, her iki tarafta yoğun çalıştı fakat bizim çalışmamız tabana dokunan, herkes ile bire bir ilişki yürüten bir süreç oldu. Sonuçta galip gelmeyi başardık. Seçim günü de her iki tarafında centilmence sözlerini yerine getirdiği bir seçim oldu. Sonuçta klasik ama kazanan sektörümüz olurken, alınan oy oranına bakıldığında 368 oy ile bizler ekibimiz ile birlikte seçimi göğüsledik. 4 sene önce toplam 3 adayın almış olduğu oyun toplamı 371 iken bizim almış olduğumuz 368 oy aslında sektörün bize olan güvenini ve beklentisinin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Bizler bize oy verenler gibi oy vermeyenlerinde Başkanı olacağız. Bize karşı rakip olmuş adaylarda seçim sonrasında tebriklerini ilettiler ve sektör için beraber çalışmaya hazır olduklarını ifade ettiler. Bu da bizleri çok mutlu etti, artık seçim geride kaldı şimdi çalışma zamanı” dedi.

“ASLINDA BİLECİK BİR BAŞKAN ÇIKARDI DEMEK HİÇ YANLIŞ OLMAZ” 

Başkan Rüstem Çetinkaya, “bugün burada Bilecik’teyiz, Bilecik bizim için önemli şahsen benim mermerciliğe ilk adım attığım, ilk mermercilik faaliyetine başladığım şehirdir Bilecik. Afyon’daki fabrikamız 2001 yılı sonunda faaliyete geçti, 1998 yılında ilk mermer ile tanışmamızı Bilecik’te yaşadık. 24 senedir Bilecik’teyiz, seçim kampanyamızın ilk ve en önemli toplantısını da Bilecik’te yapmıştık. Bugün ilk iftarımızı da Bilecik’te birlikte açıyoruz, Bilecik sadece doğal taşların değil, diğer minarellerin de olduğu bir bölge. Aslında Bilecik bir Başkan çıkardı demek hiç yanlış olmaz, çok yakın olduğumuz Bilecik’teki meslektaşlarımız ile 4 yıl boyunca maden sektörünü, doğal taş sektörünü hep birlikte yönetmeye devam edeceğiz”dedi.

“RUHSAT, İZİN SÜREÇLERİ KESİNLİKLE DAYANILMAZ BİR HAL ALDI”

Çetinkaya, sektörün sorunlarına da değinerek; “sektörün en önemli sorunu olarak başta ruhsat, izin süreçleri kesinlikle dayanılmaz bir hal aldı. Bunun artık bu saatten sonra çözülmesi şart. Seçim taahhütlerinde olduğu gibi bizler bunun çözülmesi için hangi mercilere gitmemiz gerekiyorsa o mercilerin tamamına, o çözemezse bir üstüne, o çözemezse bir üstüne, çözülünceye kadar haklarımızı hukuk yoluyla aramak da dahil olmak üzere sonuna kadar bu süreçleri yürüteceğiz.

Maden sektörü bugün ülkemiz döviz rezervlerine çok yüksek katkıda bulunurken, net ihracata olan katkısı da çok yüksek, bu gözardı edilemez durumun artık ruhsat süreçleri ile daha da hızlı bir şekilde çıkarılarak taçlandırılması lazım. Bunun için her türlü mücadeleyi vermeye devam edeceğiz.

Ruhsat güvenliği de hiç dilimizden düşürmediğimiz diğer bir konu. Ruhsat güvenliğinin hukuki altyapısının sağlanması, yeni Maden Kanunu’nda ruhsat güvenliğinin öncelik hale getirilmiş olması da en büyük temel hedeflerimiz arasında, sektörümüzün başta gelen problemleri bunlar tabi ki de katma değerli ürün üretmek, metalik madenler de daha fazla ürün üretmek, AR-GE’yi geliştirmek bunlar da diğer bahsedebileceğimiz konular.

Diğer taraftan da dilimizden düşürmediğimiz sektörün algısı ve imajını da geliştirmek için şimdiden çalışmalara başladık. Bunun için de projelerimizi yavaş yavaş açıklayacağız ve orta vadede sonuçlarını alıp sektörümüze duyuracağız”dedi.

Editör: TE Bilişim