Horizon 2020 Programı kapsamında desteklenen Era-Net Cofund projeleri olan FOSC (Food Systems and Climate) ve SUSFOOD2 (Sustainable Food production and consumption) ortak çağrısına sunulan “Unlocking the potential of microalgae for the valorisation of brewery waste products into omega-3 rich animal feed and fertilisers – ALGEABREW” projesi kabul edildi.

Projenin yürütücülüğünü İrlanda’nın en büyük üniversitesi olan University College Dublin yaparken 4 Avrupa Birliği (İrlanda, Belçika, İtalya, Romanya) ve 3 ilişkili ülkede (Fas, Türkiye ve Birleşik Krallık) olmak üzere 7 üniversite, bir bira üreticisi (Diageo) ve bir hayvan yemi üreticisi (Lambers Seghers) tarafından üstlenilecektir. BŞEÜ’nün ortak olarak yer aldığı projenin yürütücülüğü Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi aynı zamanda Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisi Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Burçin Atılgan Türkmen tarafından yapılacak.

Bira fabrikası atık suyunu ve kullanılmış tahılı yem endüstrisi için yüksek değerli EPA'ya yükseltmek için ölçeklenebilir süreçler geliştirmeyi amaçlayan projenin yürütücüsü Dr. Burçin Atılgan Türkmen konuya ilişkin bir açıklama yaparak, EPA ekstraksiyonundan sonra kalan biyokütle, sıfır atık hedefine ulaşmak için biyogübreye dönüştürüleceğini; bira atıkları, EPA ekstraksiyonu, yem formülasyonu ve sürdürülebilirlik analizi üzerinden teknik zorlukların ele alınacağını belirtti.

Yaşam Döngüsü Sürdürülebilirlik Analizi konusunda İngiltere’de uzmanlaşan Öğretim Üyesi Dr. Burçin Atılgan Türkmen, “Üniversitemiz adına projenin atık tahıl ve atık sularda yetiştirilen mikroalglerden elde edilen hayvan yemi ve gübrenin çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliğinin değerlendirilmesi kısmını yürüteceğiz. Mikroalglerden elde edilen ürünlerin beşikten mezara tüm yaşam döngüsü basamakları için modelleme yapılacak ve belirlenen enerji, su, hammadde kullanımı ile emisyonların potansiyel etkilerini değerlendireceğiz.” şeklinde konuştu.

Projelerimiz ve Proje Desteklerimiz Artarak Devam Edecek

Rektör Prof. Dr. Şükrü Beydemir, Dr. Burçin Atılgan Türkmen’i tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

Beydemir, yeni kurulan Proje Ofisi Koordinatörlüğüne vurgu yaparak proje bazlı destek çalışmalarının devam ettiğinin altını çizdi. Gerek akademisyenlere gerekse üniversite-sanayi iş birliği paydaşlarına yönelik bilimsel proje desteği sağlandığını belirten Rektör Beydemir, bu desteklerle yakın zamanda çok daha fazla projenin hayata geçeceğini belirtti.

Editör: TE Bilişim