Çocukların sınırlarını öğrenmesini hedefleyen koruyucu-önleyici “Asya’nın Sakarcan’ı Ziyareti” tiyatro oyunu turnesi Bilecik’e geliyor. Bilecik’te Belediyeler ile görüşmeler yapılırken, tarihler önümüzdeki günlerde belli olacak.

İstanbul Üniversitesi Çocuk Koruma, Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından desteklenen tiyatro projesi yerel belediyeler, milli eğitim ve sivil toplum kuruluşları işbirliği ile bugüne kadar 35 etkinlikte çocuklar ile buluştu. Eylül ayı itibariyle Marmara ve Ege bölgesi olmak üzere çeşitli bölgelerde çocuklar ile buluşmaya devam edecek.

Tiyatro oyunu ile amaç cinsel istismarla mücadelede çocukların özel bölgelerini ve sınırlarını öğrenmesi ile savunma mekanizması oluşturmalarını sağlamakta. Çocukların sınırlarını öğrenmesini hedefleyen koruyucu-önleyici “Asya’nın Sakarcan’ı Ziyareti” tiyatro oyunu turnesi başlıyor.

Oyunun hedef kitlesi sadece çocuklar değil

Tiyatro oyunu Bilecik’te de 5-9 yaş aralığındaki çocukların eğitimini hedefliyor ancak anne ve babaların da bu oyunu izlemesi ve çocukları ile kuracakları iletişime özen göstermeleri gerekiyor.

Bir çocuk ebeveynlerine ve büyüklerine bağımlı dünyaya gelirken, fiziki ve duygusal olgunluğunu tamamladığı güne kadar (normal bir çocuk için kanunlarımız bu süreyi 18 yaş olarak belirlemiştir) bu bağımlılık devam eder. Çocuğunuz ile kuracağınız doğru iletişim size bağımlı olduğu 18 yaş öncesi ve kendi başına kararlar vermeye başladığı 18 yaş sonrası süreç için önemli.

Oyunun çıkış noktası

2019 yılında sahne ile buluşan tiyatro oyununun yazarı Gürkan Kap’ın kurduğu Çocuk Eğitim Akademisi 2020 yılından beri oyunun organizasyon faaliyetlerini yürütüyor.

Genel sanat yönetmenliğini M. Gökhan Bulut’un yaptığı “Asya’nın Sakarcan’ı Ziyareti” tiyatro oyunu doğru iletişimi sağlamak için 3 yıldır çocuklar ve aileleri ile buluşuyor.

Ayrıca oyun hikaye kitabı olarak da çocukların kitaplığında yer alıyor. Tiyatronun haricinde de çocuklara ulaşabilmek ve tiyatro oyununda sevdikleri karakterler ile okuma alışkanlıklarını desteklemek amacıyla hikaye kitabı hazırlanmış. Çocuklar tiyatro ile öğrendiklerini kitaplıklarında ki hikaye kitabı ile pekiştiriyorlar.

Tiyatro çocukların öğreniminde en doğru araçlardan biridir. Eğitimlere zaman ayıramayan anne ve babaların çocukları ile birlikte katılabileceği ve çocuğun gelişimi için önemli bilgileri öğrenebilecekleri eğlenceli bir faaliyet. Eğlenerek ve aynı anda çocukların birçok duyusuna hitabeden eğitim materyali olarak tiyatro önemli bir araç.

Öncelik toplum içerisinde çocukların varoluşunu güçlendirmek ve birey olarak özerk bir kişi olduğunu paylaşmak. Tiyatro çocukların fiziki bütünlüklerini ve duygusal bütünlüklerini korumayı hedeflemekte. Dışarıdan ve çevresinden gelecek tehlikeleri çocuklara uygun bir dille (ayıp kavramını kullanmadan, teşhir içermeden ve korku kültürü oluşturmadan) anlatmakta.

Projenin yaygınlaştırılmasına dikkat çeken Eğitmen Yazar Gürkan Kap, “ebeveynlerin ana görevi çocuklarının ve kendilerinin gıda, barınma gibi ihtiyaçlarını karşılamaktır. Tiyatro faaliyetlerinin dezavantajlı bölgelerde oynanabilmesi için ise belediyelerimizin ve iş insanlarımızın desteğine ihtiyacımız var. Çocuklarımıza karşı işlenen olumsuz haberleri görüp üzülmek yerine, önleyici çalışmaları gerçekleştirip sorunların üstesinden birlikte gelebileceğimize inanıyoruz. Sizleri de bu mücadelenin bir parçası, bir destek vereni olmaya davet ediyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim