19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları çerçevesinde Cumhuriyet Halk Partisi alternatif çelenk töreni düzenlerken, etkinliğe sabah Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün düzenlemiş olduğu törende protokol üyeleri arasında Belediye Başkanı Semih Şahin’in isminin telaffuz edilmemesi eleştirileri damgasını vurdu.

Tevfikbey Caddesi üzerinden marşlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na gelen CHP heyeti, Atatürk anıtına çelenk sundu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Türk Kadınlar Birliği Şube Başkanı Ayla Ercan, CHP İl Başkanı Mehmet Metin Yaşar, Belediye Başkanı Semih Şahin ve Milletvekili Yaşar Tüzün birer konuşma gerçekleştirdiler.

“BU SAYGISIZLIK TÜM BİLECİK HALKINA YAPILMIŞ OLAN BİR SAYGISIZLIKTIR”

CHP İl Başkanı Mehmet Metin Yaşar, Atatürk’ün ilkelerini ilelebet yaşatacaklarını söylerken, sabah ki törende Belediye Başkanı Semih Şahin’in isminin telaffuz edilmemesini ‘saygısızlık’ olarak nitelendirdi.

“Belediye Başkanımıza yapılan saygısızlıktan dolayı bu saygısızlığı yapanları ve bu saygısızlığı yaptıranları şiddetle kınıyorum” diyen Başkan Yaşar, şöyle konuştu:

Bu devleti, Cumhuriyeti kuran ve bizlere böylesine güzel bir vatanı armağan eden atamızın manevi huzurundayız. Çelengimizi koyduk, saygı duruşunda bulunduk ve İstiklal Marşımızı okuduk, ona bağlılığımızı onu ilkerlerini ilelebet yaşatacağımızın sözünü verdik.

Bir şeyi söylemeden geçemeyeceğim, sizlerinde huzurunda ve çok kıymetli basın mensuplarımızın aracılığıyla da Bilecik halkının bilmesini istediğim sabah 09.30’da yapılan törende ki Belediye Başkanımıza yapılan saygısızlıktan dolayı, bu saygısızlığı yapanları ve bu saygısızlığı yaptıranları şiddetle kınıyorum.

Bu saygısızlık sadece Belediye Başkanımıza yapılan bir saygısızlık değildir. Bu saygısızlık tüm Bilecik halkına yapılmış olan bir saygısızlıktır ama Bilecik halkı kendilerine ve temsilcilerine yapılan bu saygısızlığı günü geldiği zaman affetmeyecek, gerekeni de yapacaktır.”

“BİLECİK HALKINA YAPILMIŞ BU EDEPSİZLİĞİ KABUL ETMİYORUM”

Belediye Başkanı Semih Şahin ise, pandemi dolayısıyla bu yılkı bayramı kısıtlı kutlamak zorunda kaldıklarını söylerken, ileriki yıllarda 19 Mayıs’ları coşku içinde kutlayacaklarının sözünü verdi.

Sabah 09.30’da düzenlenen törende isminin okunmamasını sert bir dille eleştiren Başkan Şahin, “ben Bilecik halkının seçtiği bir Belediye Başkanıyım ve Bilecik halkını temsil ediyorum. Bilecik halkına yapılmış bu edepsizliği, bu hakareti ya da bu saygısızlığı kabul etmiyorum. Halkımdan özür dilemelerini de istiyorum” vurgusunu yaptı.

Başkan Şahin, konuya ilişkin şöyle konuştu: “Bugün Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıktığı tarihtir. Bugün bizim en coşkulu günümüzdür. 2019 19 Mayıs’ında 100.yıl da kutladığımız coşkulu bayramlar gibi bu kez pandemi dolayısıyla bayramımızı çokta coşkulu kutlayamıyoruz ama önümüzdeki yıllarda bayramımızı çok daha coşkulu kutlayacağımıza ben söz veriyorum.

Gençliğe Hitabe’yi gençlerle birlikte hergün okuyup güne başlamakta fayda var diye düşünüyorum.

İl Başkanımın az önce dediği gibi, sabah bana göre kasıtlı olarak yapılmış, bunun benim şahsımla ilgisi de yok. Belediye Başkanının burada telaffuz edilmemesi Bilecik halkına yapılmış bir hakarettir. Benim Semih Şahin olarak onların hiçbir şeylerine ihtiyacım yok ama ben Bilecik halkının seçtiği bir Belediye Başkanıyım ve Bilecik halkını temsil ediyorum. Bilecik halkına yapılmış bu edepsizliği, bu hakareti ya da bu saygısızlığı kabul etmiyorum.

Halkımdan özür dilemelerini de istiyorum ve derhal özür dilemeleri de gerekiyor. Bunu yapanlar veya yaptıranlar Bilecik halkından özür dilemek zorunda çünkü Bilecik halkının ödediği vergilerle maaş alan insanlar Bilecik halkına rağmen bu şehirde bürokratlık yapamazlar.

Tabi az kaldı diye idare edelim yok, bunlar idare edilecek şeyler değil, evet az kaldığı doğru, toptan gidecekler.19 Mayıs öncesi Mustafa Kemal Atatürk boğaza baktığında işgal gemilerini gördüğünde ne demişti? “Geldikleri gibi gidecekler” evet geldikleri gibi gidecekler, bayramımız kutlu olsun.”

Milletvekili Yaşar Tüzün ise sabahki programda Başkan Semih Şahin’in isminin söylenmemesine tepkisini “yüksek sesle tekrarlamamızda fayda var, saygıdeğer Belediye Başkanım” sözleriyle dile getirdi.

Vekil Tüzün, “yüksek sesle tekrarlamamızda fayda var, saygıdeğer Belediye Başkanım, sevgili İl Başkanım, Belediye Meclis Üyelerimiz, İl Genel Meclisi Üyelerimiz, kıymetli dernek başkanlarımız, laik demokratik Cumhuriyetin, Cumhuriyet Halk Partisi’nin saygıdeğer üyeleri ben de hepinizi Milletvekiliniz olarak saygı ve sevgi ile selamlıyor, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun diyorum.

Bu bayram Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü sonsuza dek anacağız. Onun aydınlattığı yolda ebedi bir şekilde yürüyeceğiz.

Spor deyince de bir Fenerbahçeli olarak şampiyon olan Beşiktaş’ı da kutlamadan geçemeyeceğim.

Bizler hala Bandırma vapurundayız, inmeye de hiç niyetimiz yoktur. Milli Mücadeleyi yapıp bizlere bırakan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ve silah arkadaşlarına varsa hakkımı helal ediyorum, tüm sevgili yoldaşlarımdan ve hemşerilerimden haklarını helal etmelerini talep ediyorum. Helallik oy birliği ile gereken yere ulaşmıştır. Bugün hakkımızı helal etmeyeceğimiz onları, siyasi zihniyeti Bilecik Cumhuriyet Meydanı’ndan bir kez daha haykırıyoruz, onlara da hakkımızı helal etmiyoruz diyoruz” dedi.

“DEVLETİN VALİSİ OLMAYA DAVET ETTİM”

Program sonrası geçtiğimiz günlerde İsrail’i protesto etmek amacıyla düzenlenen ve tepkilere neden olan konvoya izin veren Vali Bilal Şentürk için, “Devletin Valisi olmayı beceremeyen Hükümet Valisi” dediğinin hatırlatılması üzerine açıklama yapan Vekil Tüzün, şunları söyledi:

Ben çok sayıda Bilecik’te Vali ile çalıştım. Bu dönem olduğu kadar devletle milletin ayrıştığı hiçbir dönem olmadı. Bunu kasıtlı olarak mı yapıyorlar, bilerek mi yapıyorlar ona bende cevap veremiyorum. Netice itibariyle o akşamki miting düzenlenecekse, bunun Valinin oluruyla yapılacaksa bu tüm kamuoyuna açıklanmalı, tüm sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler buna katılabilir. Sorun yok o konvoyu hep beraber yaparız. Yani Bilecik’te sadece bir siyasi partinin arka bahçesi gibi davranmak, onun İl Başkanı gibi davranmanın doğru olmadığını söylemeye çalıştım. Devletin Valisi olmaya davet ettim ama her zamanki gibi hükümettin Valisi olmaya gayret gösteriyor. Bizim devlete olan saygımız sonsuzdur ama kişinin bu yapmış olduğu hataları da devletin hatası olarak görmemeliyiz.”

“SEVGİLİ GENÇLER SİZLERE ÇOK GÖREV DÜŞÜYOR”

Türk Kadınlar Birliği İl Başkanı Ayla Ercan ise programda yaptığı konuşmada, gençlerin üzerine düşen görevlere vurgu yaptı.

Başkan Ercan, “sevgili gençler ve öğrenciler en büyük gururumuz, mutluluğumuz ve güven kaynağımız sizlersiniz. Sizlere çok görev düşüyor, Atatürk, “yeni nesil Cumhuriyeti biz kurduk, onu yetiştirecek ve yüceltecek sizlersiniz” diyerek gençlere düşen görevi bir kez daha belirtmektedir.

Sizler bu görevi rahatlıkla yapabilirsiniz, nasıl mı, yine Atatürk’ün dediği gibi, “muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur” dedi.

Diğer yandan Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri de Atatürk anıtına çelen sundular.

Program toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Editör: TE Bilişim