Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından Bilecik'te, ''Yenilik ve Verimlilik, Sanayi Altyapısının Geliştirilmesi, Kırsalda Ekonomik Kalkınma'' fırsatları alanlarında ihtiyaçlarının karşılamasına yönelik yürütülen Teknik Destek Programında 8 projeye 13 milyon 733 bin lira destek sağlandı.

BEBKA'nın dönem Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Vali Bilal Şentürk, yaptığı açıklamada, BEBKA'nın proje finansman destekleri ile eğitim ihtiyaçları, yatırım ve tanıtım imkanları açısından kalkınmaya yön verecek bir model oluşturduğunu ifade ederek, ''BEBKA tarafından desteklenen projeler bölgesel kalkınmaya hız kazandıracaktır. İlimizde faaliyet gösteren sivil toplumu güçlendirmek, yerel ve kırsal kapasiteyi geliştirmek amacıyla teknik destek sağlanmaktadır. Doğru projelerle, doğru formatta hazırlanması halinde BEBKA gereken destekleri vermektedir. Bu sağlanan mali destek ilimiz için önemli.'' dedi.

Vali Şentürk, şunları kaydetti:''Bilecik-Bursa-Eskişehir (BEBKA) kalkınma ajansının geçmişte de ilimizde önemli destekleri oldu. En son sağlanan proje destekleriyle hem organize sanayii bölgelerimizde yeni yatırımcılarımız için ihtiyaç duyulacak alt yapı eksikliklerini gidermiş olacağız, hem de tarımsal üretim kapasitelerimizin geliştirilmesi, tarımsal ürünlerimizin katma değerlerinin ziyadeleştirilmesi, işlenmesinin sağlanmasıyla ekonomik yansımalarının artırılması sağlanmış olacaktır. Osmaneli ilçemizde Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün koordinasyonunda Özel idare, DSİ, kaymakamlık ve belediye ve köylerimizin katkıları İle mera ıslahı amacı 6 adet gölet yapıldı. Bu göletlerden sulama amaçlı da yararlanabilmek üzere güneşten elektrik üretilecek bir yapı oluşturacağız. Önemli bir alanın uygun maliyetlerle sulanması ve tarımsal üretimin arttırılması sağlanmış olacaktır.''

Önemli bir üreticisi olduğumuz ve son iki yılda İl Özel İdaremizin destekleriyle 3000 üreticimize dağıttığımız 335 bin ceviz fidanının yetişmesiyle de daha da artacak ceviz ürünümüzün kabuğundan ayrılarak, daha yüksek bedelle değerlendirilebilmesi sağlanacaktır. Yine önemli üreticisi olduğumuz ayçiçeği başta olmak üzere farklı ürünlerin seleksiyonlarının yapılacağı Yenipazar ilçemizdeki projeyle de artı değer ortaya çıkarken, Küplü köyünde planladığımız ve bölgedeki tüm köylerimizin tarımsal ve ekonomik değer taşıyan ürünlerinin satışının gerçekleşeceği bir mekanın düzenlenmesi ile Antalya, Ankara-İstanbul yolu üzerinde bulunmanın pazarlama ve tanıtım anlamında avantajını değerlendirmiş olacağız. Milli eğitim müdürlüğünüzün projesi ile de teknolojiyi takip edip kullanabilen gençlerin yetişmesine ortam hazırlamış olacağız.''

Yenilik ve Verimlilik Mali Destek Programı kapsamında, İl Milli Eğitim Müdürlüğünce hazırlanan ve BEBKA tarafından desteklenen ''Geleceği Tasarım ve Üretim ile Aydınlatan Gençler'' projesi ile tüm öğrenciler, 3D animasyon, kodlama ve yazılım eğitimlerin faydalanabileceği bir merkez kurulacak.
Sanayi Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında ise 2. Organize Sanayi Bölgesince (OSB) ''Yatırım Şartlarını İyileştirmeye Yönelik Altyapının Güçlendirilmesi'' amacıyla hazırlanan projede, 2. OSB içerisinde bulunan 48 parselin, elektrik, su, doğalgaz ve kanalizasyon altyapı eksikleri tamamlanacak.

Ayrıca, ''Söğüt OSB'nin su altyapı sistemlerinin kurulması'' ile ''Pazaryeri OSB'nin altyapısı tamamlanıyor, yatırımlar katlanıyor'', projelerinin BEBKA tarafından desteklenecek.
Kırsalda Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında Bilecik'ten BEBKA'ya sunulan 4 proje teknik destek almaya hak kazandı.

İl Özel İdaresince ''Kırsal kalkınmada emeğin ürüne, ürünün değere dönüşümü'' projesi ile bölgede cennet hurması başta olmak üzere yoğunlukla yetişen meyve ve sebzelerin kurutularak paketlenmesi, teşhir ünitelerinde satışlarının gerçekleştirilmesi amacıyla tesis kurulacak.

Bölgede aktif olarak faaliyet gösteren Baştacı Kadınlar Derneği, Kayı Boyu Çiftçi ve Girişimci Kadınlar Derneği, Küplü Yardımlaşma, Dayanışma ve Kalkındırma Derneği ile diğer üretici derneklerine ait yöresel ürünlerin satışı amaçlanmaktadır.

Proje ile derneklerin tek bir yapı altında birleşmesi, üretim ve satışın kurulacak kooperatif bünyesinde ele alınarak sürdürülebilirliği hedeflenmektedir.

Osmaneli Kaymakamlığı, İl Özel İdaresi, Osmaneli Belediyesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce hazırlanan ''Osmaneli yaylaları sulanıyor, tarımsal üretim katlanıyor'' projesi ile güneş enerji santrali kurularak, Osmaneli ilçesine bağlı Adliye, Boyunkaya, Hisarcık ve Sarıyazı köylerinde tahsisli toplam 2 bin 149 dekarlık mera arazisinin sulanması hedeflenmektedir.

Yenipazar Ziraat Odası ve İl Özel İdaresinin proje ortaklığında ''Yenipazar ve köyleri taneli ürünler ayıklama ve boylama makine sistemi'' ve Gölpazarı Köylere Hizmet Götürme Birliği, Gölpazarı Ziraat Odası Başkanlığı, Tarım Orman İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve Gölpazarı Belediye Başkanlığının ''Ceviz işleme ve kurutma tesisi'' projesi ile ceviz soyma ve kurutma tesisi kurularak, kurutma ve soyma makineleri ile ara konveyör sistemleri temin edilecektir.

Editör: TE Bilişim