Bilecik Belediye Meclisinde alınan karar doğrultusunda Hürriyet Mahallesi’nde bulunan Yuvam Sokak İsminin Besim Ömer Akalın Sokak olarak değiştirilmesi konusu oy birliği ile kabul edildi.

Bilecik Belediyesi Mayıs ayı olağan toplatılarının ilk oturumu Belediye Başkanı Semih Şahin yönetiminde gerçekleşti.

6 gündem maddesinin görüşülerek karar bağlandığı toplantıda, Hürriyet Mahallesi’nde bulunan Yuvam Sokak isminin Türk Tıp Profösörü, Bilim İnsanı ve eski Bilecik Milletvekili ‘Besim Ömer Akalın Sokak’ olarak değiştirilme konusu görüşüldü.Gündem maddesi oy çokluğu ile kabul edildi.

Prtof.Dr.Besim Ömer Akalın kimdir?

1 Temmuz 1862, İstanbul - 19 Mart 1940, Ankara, Türk tıp profesörü, bilim insanı, sivil toplum örgütçüsü ve milletvekili.

Türkiye'de çağdaş doğum biliminin öncülerindendir; ülkedeki ilk doğum kliniğini açan, doğum üzerine ilk çağdaş kitabı yayımlayan kişidir. "Ebelerin ebesi" adı ile anılır; ebelik mesleğinin kurumsallaşmasına, ayrıca hemşirelik ve hasta bakıcılık mesleğine büyük katkıları olmuştur. Ülkede tıbbî yayıncılığı başlatan bilim insanıdır.

-1888 Mekteb-i Tıbbiye-i Şâhâne'de Fenni Kıbâle muallimi (Tıp fakültesinde bilimsel doğum profesörü)

-1895 Ek görev olarak Ebeler Okulunda ebeler muallimi

-1898 Ek görev olarak Seririyat-ı Viladiye muallimi (Doğum kliniği)

-1910 Tıp Fakültesi Reisi (Dekan)

-1912 Sıhhat Umum Müdürü

-1914 Tıp Fakültesi Reisi

-1915 Darülfünun Emini (Üniversite Rektörü-İlk rektör)

-1935 5. Dönem Bilecik Milletvekili

“Şu an hayatımı, bir vapuru kaçırmama borçluyum”

Diğer yandan Besim Ömer 1912 senesinde New York‘ta düzenlenen bir sağlık kongresine gitmek için, Titanik‘te, bir ay öncesinden kendisine kamara ayırtmıştı. Yolculuğa, Titanik’in Southampton‘dan sonra ki uğrayacağı liman olan Fransa’nın Cherbourg limanından binecekti. Fakat Besim Ömer‘in içinde bulunduğu tren, şiddetli yağışlar sonrasında oluşan toprak kaymasının yolu kapatmasından ötürü 16 saat mahsur kaldı. Ünlü doktor Cherbourg’a ulaştığında RMS Titanic‘in limandan ayrılalı 4 saat olduğunu öğrendi. Ömer Besim, New York’a gidecek olan başka bir gemi için beklerken, Titanic’in battığı haberi geldi.

Besim Ömer Akalın bir gazeteciye verdiği röportajda şöyle demişti:
“Titanik’ten kurtulan tek Türk benim. Bunun için artık hiç bir kazadan korkmuyorum. Kaçırdığım gemide 1514 insan öldü.Elimi bir az daha çabuk tutsaydım bu sayıyı 1515 yapabilirdim. Şu an hayatımı, bir vapuru kaçırmama borçluyum“

Editör: TE Bilişim