Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, korunması gereken kültür varlığı konumuna gelen Lefke Taşı’nın dünya markası olacağını söylerken, diğer yandan da Osmaneli’nin gelişmesiyle beraber halkın mutlu olduğunu vurguladı.

Gazetemize ziyarette bulunan Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, Genel Yayın Yönetmenimiz Cafer Elmas ile yaptığı görüşme sonrası Lefke Taşı’nın korunması gereken kültürel bir varlık ve çok kıymetli olduğunu söyleyerek ticari alanda kullanıp Osmaneli’nin doğal görüntüsünü bozmak istemediklerini ifade etti.

Başkan Münür Şahin, diğer yandan Osmaneli’nin büyüyüp, gelişmesinden dolayı halkın mutlu olduğunu söylerken, göç veren değil göç alan bir ilçe konumuna geleceklerini de sözlerine ekledi.

Başkan Münür Şahin’in ilçedeki eğitim, turizm, sanayi, tarım, üretim, spor, yatırımlar ve girişimcilik faaliyetleri hakkında gazetemize yaptığı açıklama şu şekilde:

“Eğitime yoğunlaştık”

“Biz Osmaneli’de şuan eğitime yoğunlaştık. Okullarda uzun dönemdir uzaktan eğitim yapılıyordu bu anlamda gerçekten Belediye olarak büyük katkı sağladık. Hem okulların toparlanmasında, hem de öğrencilerin taşınmasında çünkü bir iki tane okulumuz var deprem yönetmeliğine uygun olmayınca, onlardan ötürü bir düzenleme oldu. Belli okulları toplamak durumunda kaldı, okul  problemimiz yok ama mesafe problemimiz vardı onu da Belediye olarak özellikle servis koymak suretiyle düzenledik.

“Üniversiteyle çok iyi bir işbirliğimiz var”

Tabi okullarla beraber Osmaneli’ye büyük bir hareket geldi. Eğitim alanında da öncelikle üniversiteyle çok iyi bir işbirliğimiz var. Önceki dönemlerde açmış olduğumuz bölümlere yenilerini Rektör bey ilave etti. Osmaneli MYO’da yaklaşık bin 400 kadar öğrenci oluştu.

“Barınma sıkıntımız yok”

Bizde barınma sıkıntısı yok çünkü normalde baktığımızda bin yatak kapasiteli pansiyon, bizim otellerimiz var, konutlar var o anlamda bizde hatta tam doluluk derecesine gelmiyor. Halk da zaten bu konuda duyarlı yaklaşık 2 bin öğrenciye de çıksak Osmaneli şu anda pansiyonlar vasıtasıyla bunları ağırlayabilecek durumda, altyapımız hazır o konuda sıkıntı yok.

Meslek Yüksekokulu’nun bina olarak artık doluluk derecesinde olduğu için ona otomatikman yer temin etmemiz ve büyütmemiz gerekiyor. Biz 4 tane konağı restore ederek BŞEÜ Osmaneli Meslek Yüksekokulu’na tahsis ettik. Güzel de bir okul oldu ve Aşçılık ile Turizm bölümü burada eğitim görecek.

Bu anlamda da bu tarz işbirliklerini devam ettirmeyi düşünüyoruz. Rektöre de çok teşekkür ediyoruz derslik sundukça  sayın Rektörümüzde, Meslek Yüksekokulu Müdürümüzde yeni bölümlerle buraya destek oluyor. Eğitim anlamında bu şekilde bayağı bir yol kat ettiğimizi düşünüyorum. 

“Turist ağırlayabilecek bir konuma geldik”

Bunun dışında Osmaneli’de turizm alanında restorasyonlarımızda 75 tane konağı bitirdik, artık turist ağırlayabilecek bir konuma geldik ama konakları restore etmeye hala devam ediyoruz. Tabi restorasyon yaptığımız yerlerde biz kamuya çok destek olan bir Belediyeyiz aldığımızdan daha fazlasını kamuya geri veren Belediyeyiz. Mesela tapu kadastroya 2 tane konak tahsis ettik, Gençlik ve Spor Bankalığı’na 2 tane konak restore ettik ve teslim ettim orası Gençlik Merkezi oluyor. BŞEÜ’ye 4 tane konak restore ettik ve teslim ettik şimdi 1 tane kütüphanenin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisini Meclis’ten geçirdik. Kültür Evi için yine bir konağımızı tahsis ettik, yine bu anlamda baktığımız zaman konaklara da sürekli işlerlik veriyoruz. 

Projeler hızla ilerliyor

Ankara’ya her gidişimizde mutlaka Osmaneli’de yeni yatırımlarla ilgili avantajlar elde ederek geliyoruz. Şu anda bizim en önemli projelerimizden birisi TOKİ projesi o hızlı gidiyor, onun dışında yine yapmakta olduğumuz özellikle sportif yatırımlarla ilgili Gençlik ve Spor Bakanlığımızın destek sözü var, projemizi onaylamıştı onların biran evvel hayata geçirilmesi gerekiyor. Bir de Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla ilgili çöpün  rehabilitasyonu, sıfır atık politikasıyla ilgili yatırımlarımız var bunlar devam ediyor.

“Lefke Taşımız kıymetli”

Lefke Taşı için İstanbul Üniversitesi’nden geldiler. Bizim Lefke  Taşımız korunması gereken bir kültür varlığına dönüştü çünkü İstanbul’da Haydarpaşa Garı, Kadıköy’de ki eski Endüstri Meslek Lisesi, Bostancı Camii, Bebek Camii, Eskişehir’de ki Vilayet Binası ve çevremizdeki diğer binalarda kullanılmış bir taş tabi dokusu itibariyle çok önemli bir taş. Bunu kamu yararına işletme haklarını aldık ve bunları kullanıyoruz, şu an mesela Haydarpaşa Garı’nın restorasyonu var ve o taşa ihtiyaç var ve onu gönderiyoruz.

“Osmaneli’nin doğal görüntüsünün bozulmasını istemiyoruz”

Osmaneli’de de yeni yaptığımız binalarda kullanıyoruz. Belediye olarak kamu yararına üretiyoruz o şekilde aldık işletme haklarını. Açıkçası biz ocakların özel sektör vasıtasıyla işletilip Osmaneli’nin doğal görüntüsünün bozulmasını istemiyoruz. Taşımız kıymetli, az taş çıkarıp özellikle nitelikli işlerde kullanmak istiyoruz yoksa diğer türlü ticari alanda kullanmaya kalkarsak o ocaklar aynı mermer ocakları görünümüne gelir. Bizim ilçemiz turizm ilçesi o anlamda da ihtiyatlı gidiyoruz, Lefke Taşı şu anda çok iyi bir konuma geldi.

“Orta ölçekli bir fabrika konumuna geleceğiz”

Onun dışında yöresel ürünlerle ilgili bir çok iyi yol katettik tabi Tarım Kredi Genel Müdürümüz Fahrettin beyin destekleriyle. Şu anda bir milyon kilo domates işliyoruz yaklaşık 200-250 ton salça üretiyoruz yine 250 ton ayva işliyoruz çok iyi rakamlara geldik, BEBKA ile de görüşüyoruz.

Bilecik’te gerçekten yöresel üretim merkezi olarak bir yıl sonsa orta ölçekli bir fabrika konumuna geleceğiz bu da çiftçiye çok etki ediyor çünkü biz fiyatlara da dokunmuş oluyoruz bu anlamda.

Diğer  taraftan Hal’de çok büyük bir etki yaptı. Osmaneli’de özellikle bu yıl tarımsal ürünlerde çok iyi bir fiyat seviyesi yakaladı çiftçimiz. Karpuz 1 Lira, 1.40 kr’dan gitti. Şeftali 4 Lira ile 8 Lira arasındaki fiyattan, Domates de gayet iyi bir fiyattan gidiyor tabi Hal binamızın yapılması, yapmış olduğumuz yatırımlar,  bir yığın alıcımızın gelmesi A101, Bim, Şok, Migros, Carrefoursa gibi büyük çaplı marketlerin Osmaneli’den alım yapması fiyatların yükselmesine sebep oldu. Alıcı anlamında da baktığımızda bunların hepsi güvenilir alıcı eskiden olduğu gibi köylümüzün hiçbir zaman parası çarçur olmuyor bu anlamda büyük bir destek oldu.

Hayvancılık konusunda da büyük gelişmeler var. Sanayi konusunda da şu an  çok iyi gidiyoruz mevcut Organize Sanayi Bölgemiz dolmuştu. Belediyemize ait sanayi parsellerinden 2.5 milyon metrekaresini Organize Sanayi Bölgesi’ne devrettik.

“2 bin ile 3 bin arasında bir işçi girişi olacak”

Organize Sanayi Bölgemizde de şimdi çok büyük çaplı Has Çelik olsun, Kuba Motor olsun, Paksan Makine olsun çok hızlı bir şekilde yatırımlara devam ediyorlar. Bunlarla beraber Osmaneli’ne yaklaşık 4 yıl içerisinde 2 bin ile 3 bin arasında bir işçi girişi olacak göç almamız gerekiyor Osmaneli’ne artık.

Osmaneli’de sadece işini beğenmeyenler anlamında bir sıkıntı var. Bir de tabii ki üniversitelerimizde mezun olan gençlerimizin kendi alanında iş bulmaları bazen sıkıntı yaratabiliyor. Onlara da tavsiyemiz başka alanlarda da  çalışarak kendisinizi kanıtlayabilirsiniz ama Osmaneli’ye yerleşmek isteyen varsa biz her konuda  kendilerine yardımcı oluruz, Osmaneli’nin çok sayıda çalışana ihtiyacı var göç  almaya ihtiyacı var. 

“Büyük takımlara sporcu gönderiyoruz”

Sporda da biliyorsunuz çok iyi bir altyapı takımıyız özellikle büyük takımlarımıza alt yaş gruplarında sporcu vermeye devam ediyoruz. Geçenlerde  Fenerbahçe’ye bir kaleci verdik, Altınordu’da, Manisa’da, Eskişehir’de oynayanlar var, Karatede yine Milli Takıma sporcu verdik. Bütün branşlardaki faaliyetlerimiz devam ediyor. A Takımı olarak da dediğimiz gibi şampiyonluğa oynayacak güzel bir takımımız var, tesisleşmeyle beraber bunları bütünleştirmeyi düşünüyoruz. 

“Osmaneli halkı mutlu”

Osmaneli’de bence halk da mutlu çünkü  Osmaneli büyüyor, gelişiyor. Eskiden Osmaneli’den hiçbir şey olmaz derken, Osmaneli’de çok şey olabileceğini hep beraber ispatladık tabi burada bütün  muhalefet partileri de sağolsunlar Osmaneli ile ilgili bütün konularda büyük oranda biraraya gelebiliyoruz yani Osmaneli milliyetçiliğini de oluşturduk. Birlik ve beraberliğin olduğu yerde bolluk ve bereket vardır, Osmaneli olarak da bu dönemlerde onu yaşıyoruz inşallah daha iyi olacak.  

“Lefke Bezi’nde çok büyük yol katettik”

Bu arada tabi Kadın Girişimciler Kooperatifimiz de özellikle Lefke Bezi’nde çok büyük bir yol katetti. Şu anda da taleplerimiz gittikçe artıyor özellikle Roma döneminden kalan bir bez olduğu için bu anlamda da ilgi çekiyor inşallah ihracat rakamlarımızı artırmayı planlıyoruz. Özellikle yapmış olduğumuz girişimcilik merkezinde Sanayi Bakanlığımızın da, Kalkınma Ajansımızın da destekleri ile kadınlarımız Osmaneli’de çok daha farklı bir iş alanında özellikle evdeki hanımlarımızın diyelim çok farklı iş olanaklarına sahip olacağını da buradan söyleyebilirim.”

Editör: TE Bilişim