Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, bir başarıya daha imza atarak, Diploma Eki Etiketi almaya hak kazandı. Avrupa Komisyonunun 2013 yılında 'Diploma Eki Etiketi' verdiği 29 Türk üniversitesinden biri de ilk kez başvuran Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi oldu. Avrupa Komisyonunda bağımsız uzmanlarca yapılan değerlendirmenin sonucunda Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, her bir öğretim düzeyinde (ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora) yürütülen Bologna Sürecine uyum çalışmaları neticesinde “Diploma Eki Etiketi”
 ile ödüllendirilmiştir. Bu ödülle birlikte Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, diploma eki verme açısından Avrupa Komisyonu tarafından akredite edilmiş oldu.

Üniversiteler için uluslararası yeterlilik  belgesi olan ‘Diploma Eki Etiketi’ni almış olmak, Üniversitemizin Avrupa Komisyonu tarafından da tescillendiği anlamına geliyor. Diploma Eki belgesi, öğrencilerin diplomalarına ek olarak verilen tamamlayıcı bir belge niteliğinde olup uluslararası akademik ve mesleki tanınırlığı ifade edilmekte.

Bugüne kadar 'Diploma Eki Etiketi' almaya hak kazanan Türk üniversitesi sayısı 2009 yılında 7, 2010 yılında 4, 2011 yılında 14, 2012 yılında 19 ve 2013 yılında 29 olmak üzere toplamda 73 oldu.

Diploma Eki Nedir? 

Diploma Eki (Diploma Supplement Label), uluslararası saydamlığı pekiştirmeyi hedefleyen ve elde edilmiş yeti ve becerilerin ve bunların ifade edildiği diploma, derece, sertifika gibi belgelerin, akademik ve meslekî tanınmasını sağlamaya yönelik, bir yüksek öğretim diplomasına ek olarak verilen belgedir. Orijinal diplomada adı ve kimliği belirtilen kişinin takip edip başarıyla tamamladığı öğrenimin yapı, düzey, bağlam, içerik ve statüsünü tarif etmek üzere verilir. Diploma Eki, ulusal kurumlar tarafından, Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi ve UNESCO tarafından ortaklaşa hazırlanmış bir şablona göre düzenlenir. Bu üç kurumun organize ettiği bir ortak kurul tarafından denenmiş ve geliştirilmiş olan bu şablon, Avrupa Birliğinin tüm resmi dillerinde düzenlenmiştir. Diploma Eki (DE) her öğrenciye mezuniyetini takiben diplomayla birlikte yaygın olarak kullanılan bir Avrupa dilinde (İngilizce) verilir. DS Etiketi ise bu belgeyi tüm mezunlarına, otomatik ve diploma ile verdiğini gösteren üniversitelere verilmektedir.

Diploma Ekinin öğrenciler için yararları nedir?

·         Daha kolay anlaşılabilir ve yurtdışında daha kolay kıyaslama yapılabilir bir belgedir.

·         Çalışma süresi boyunca elde edilen becerilerin, akademik çalışmaların tam tanımlamalarını içerir.

·         Elde edilen başarıların ve yetkinliklerin objektif ve adil bir şekilde değerlendirilmesini sağlar.

·         Yurt dışında iş olanakları veya daha ileri eğitim için kolaylık sağlar.
 

Diploma Ekinin yükseköğretim kurumlarına sağladığı kazanımlar nedir?

·         Ulusal ve kurumsal bağımsızlığı korurken aynı zamanda bütün Avrupa'da benimsenen bir ortak çerçeveye aidiyeti sağlar.

·         Verilen eğitimin farklı bir eğitimsel bağlamda kavranıp anlaşılabilmesini sağlayarak doğru değerlendirmeye alınmasına vesile olur.

·         Kurumun yurtdışında adının yaygınlaşmasını sağlar.

·         Kurumun mezunlarının ulusal ve uluslararası çerçevede iş bulma imkanlarını  artırır.

·         Kurumların idarî birimlerine diplomaların içerik ve transfer edilebilirliğine ilişkin tekrar tekrar sorulan bir dizi soruya kendiliğinden cevap vererek zaman kazandırır.

 

Editör: TE Bilişim