Şeyh Edebali Üniversitesi  Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi bünyesinde kurulan Toprak Analiz Laboratuvarı, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Gerçekleşen açılış törenine Bilecik Valisi Dr. Kemal Kızılkaya’nın yanı sıra Bilecik İl Protokolü, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Doğru Toprak, Doğru Ürün

Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Şükrü Beydemir, açılan Toprak Analiz Laboratuvarı’nın ilimiz ve bölgemiz tarımına doğrudan ve olumlu yönde katkı sağlayacağını belirtti. Beydemir “İlimiz ve bölgemiz tarımının geleceğine büyük katkılar sağlayacak olan Toprak Analiz Laboratuvarı açılışına hepiniz hoş geldiniz. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi olarak ilimizin tarım, sanayi ve diğer tüm sosyo-ekonomik alanlarına doğrudan ve olumlu etki etme çabasındayız. Bu gayretimizde bizlere güç veren, desteklerini esirgemeyen tüm paydaşlarımıza huzurlarınızda teşekkürlerimi sunuyorum. Üniversiteler içinde bulundukları toplumla sürekli iletişim halinde olan ve toplumsal kazanımlarda lokomotif görevini üstlenmiş kurumlardır. Bu gerçeklikten hareketle ilimiz başta olmak üzere bölgemiz ve ülkemizin eğitimden sosyal yaşama, ekonomik faaliyetlerden kültürel gelişimine kadar pek çok alanda etkin çalışmalar yapmaktayız. Bilindiği üzere İlimiz bir yandan DOĞALTAŞ kaynağı; diğer yandan önemli bir TARIM merkezidir. Bu sektörler için araştırma ve uygulamalar yapmak amacıyla iki yeni merkezi Kasım 2020 tarihinde hizmete aldık. DOĞALTAŞ TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA ve UYGULAMA MERKEZİ, ilgili bölümlerin lisansüstü akademik çalışmaları için destek sağlayacaktır. Ayrıca ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİKLERİ çerçevesinde bilimsel ve teknik çalışmalar yapacak; elde edilen sonuçların sanayimize aktarımını sağlayacaktır. Bunun yanı sıra sektörün AKREDİTE ANALİZ RAPORLARI ihtiyacına da cevap verecektir.

TARIMSAL UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ ise ilimizdeki küçük ve orta ölçekli tarımsal faaliyetlerin AR-GE çalışmaları için uygulama eğitim merkezi olacaktır. Gerek öğrencilerimizin eğitiminin gerekse bölgemizdeki tarımsal faaliyetlerin daha iyi bir seviyeye ulaşması için bilimsel ve gerçekçi politikalar bu merkez aracılığı ile hayata geçirilecektir.

Bugün açılışını yapacağımız Toprak Analiz Laboratuvarı ile de tarımsal üretimde ihtiyaç duyulan toprak analizleri yapılacak; ürün çeşitliliğini artırmak ve azami rekolte sağlamak amacıyla çeşitli çalışmalara imza atılacaktır. “DOĞRU TOPRAK, DOĞRU ÜRÜN” anlayışıyla hareket edecek laboratuvarımız üniversitemizde yürütülen bilimsel çalışmalara destek vermesinin yanı sıra ilimiz ve bölgemiz tarımsal uygulamalarına da büyük katkılar sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı. Rektör Beydemir ve konukları kurdele kesiminin ardından laboratuvar hakkında Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Meral’den bilgi alarak yapılan çalışmaları yerinde incelediler.

Daha sonra üniversite ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ortaklığında faaliyetlerini sürdüren Genç Ofis’te öğrencilerle bir araya gelen Vali Dr. Kızılkaya ve Rektör Prof. Dr. Beydemir buradaki sohbetin ardından kampus de yapılan çalışmaları incelediler.

Editör: TE Bilişim