Türkiye’nin en yetenekli çocuk ve gençlerinin katıldığı Bilecik’in ev sahipliğinde 2 gün boyunca sürecek olan “Türkiye Akıl ve Zeka Oyunları Turnuvası" 44 ilden 6 oyun branşında,7 kategoride 7-14 yaş arasında,245 öğrencinin katılımıyla başladı.

Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen turnuva; İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Güsamettin Erdoğan, Tüm Akıl ve ZekA Oyunları Federasyon Başkanı Şaban Kurt, Belediye Başkanı Selim Yağcı, Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Bilal Tırnakçı ve Vali Tahir Büyükakın’ın konuşmaları ile kapılarını genç yeteneklere açtı.

“Bu yavrularımız aydınlık Türkiye'nin mimarları olacaklar”

İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Güsamettin Erdoğan, kürsüye gelerek konuya ilişkin yaptığı konuşmasında şunları ifade etti:

“44 ilden öğretmen ve öğrencilerimizin katıldığı bir programın icrası gerçekten hem şehrimiz adına hem bizim mana dünyamız adına çok önemli. Tabi benden önce bu işi yapan arkadaşıma özellikle teşekkür ediyorum. Ben henüz göreve başlayalı 2 hafta oldu. Biz bu mirası kendisinden teslim aldık. Emeklerini Mevla zayi etmez inşallah. Şuan burada 44 ilden 6 oyun branşında 7 kategoride 7-14 yaş arasında 245 adet öğrencimiz mevcut. Muhtemelen fazlası var, eksiği yok. Programımız 3 gün sürecek. Bu 3 gün zarfında biz bu öğrencilerimizle birlikte sadece akıl ve zeka oyunları icra etmeyeceğiz, aynı zamanda da Bilecik’imizin tarihi, turistik yerlerini bu çocuklarımız gezecekler. Şuan huzurunda bulunduğumuz bu yavrularımız geleceğin aydınlık Türkiye'nin mimarları olacaklar. 2023-2071 vizyonunu taşıyacak 21'inci yüzyılların sonlarına kadar da bizleri temsil edecekler ve geleceğin aydınlık Türkiye'sini planlayacaklar.”

“Bütün oyunlar tek bir oyunu kazanmak için oynanır”

Vali Tarih Büyükakın ise,bu dünyadaki yolculuk iyi insan olarak bitmedikten sonra diğer insanların gözyaşına, kanının akmasına sebep olduktan sonra bu yolculuğun, oynanan bu oyunların hangisini kazanırsanız kazanın kazandığınız o başarıların hiç bir kıymeti olmayacak” ifadelerine yer verdiği konuşmasında şunları ifade etti:

“Akıl Oyunları Federasyonu'nun düzenlemiş olduğu bu müsabakalar aslında çocuklarımıza özellikle yaratıcı düşünceyi öğretmeyi açısından son derece faydalı. Ama takım oyunları liderlik, yenilgiyi kabul edebilme gibi hususlar açısından da az önce sayın genel müdürümüzün bahsettiği önemli hususlar bunlar. Onların da hepsini içine alan bir yaklaşım içinde. Ama ben şunu söylemek istiyorum. Gençlerin özellikle de bunu unutmamasını istiyorum. Bütün oyunlar tek bir oyunu kazanmak için oynanır. Tekrar ediyorum, bütün oyunlar tek bir oyunu kazanmak için oynanır. O oyun ise, bu dünyadaki hayatınızı iyi insan olarak tamamlama oyunudur. Çünkü bu dünya bir oyun yeridir. Er ya da geç son bulacaktır. Bu dünyadaki yolculuk iyi insan olarak bitmedikten sonra diğer insanların gözyaşına, kanının akmasına sebep olduktan sonra bu yolculuğun, oynanan bu oyunların hangisini kazanırsanız kazanın kazandığınız o başarıların hiç bir kıymeti olmayacak. Kazanılması gereken gerçek oyunu hakkıyla kazanan insanlar olmanız ve ülkemizi gelecekte hakettiği yere taşımanız dileğiyle hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum.”

“Lider ülke Türkiye'yi hep birlikte oluşturacağız”

Belediye Bakanı Selim Yağcı, Türkiye’nin çeşitli illerinden ilimize gelen öğrencilere hitaben yaptığı konuşmasında birlik ve beraberlik mesajları verdi. Başkan Yağcı, konuşmasında özetle şunları söyledi:

“Dönem birlik, beraberlik diriliş ve şahlanış dönemi ve bu döneminde kesinlikle en temel öğesi bilekten daha çok akıl ve zekaya ihtiyacımız var. Stratejiye ihtiyacımız var. İnşallah milletimizin bu içindeki heyecanı aklımızla, zekamızla birleştirerek lider ülke Türkiye'yi hep birlikte oluşturacağız. Bilecik Belediye Başkanlığı olarak bu turnuvalar başlamadan önce yaklaşık 5 yıl öncesinde Milli Eğitim Müdürlüğümüzle işbirliği içerisinde çok özel bir proje yaptık. 'Akıllıyım Çünkü Teknoloji Bağımlısı Değilim' projesiyle akıl ve zeka oyunları noktasında çocuklarımızı milli eğitim müdürlüğümüzle iş birliği içerisinde eğitmeye ve onları farklı noktalarda teknoloji bağımlılığından kurtarma noktasında bir çabaya giriştik. Bunun Akıl ve Zekâ Oyunları Federasyonumuz ve tabi ki Milli Eğitim Bakanlığımızın iş birliğiyle böyle çocuklarımızı Türkiye genelinde inşallah ileriye doğru dünya ölçeğinde de bir yarışma halini alması bizleri de son derece mutlu etti. Birlik beraberlik oldukça aşılamayacak hiçbir şeyin olmadığını düşünüyorum. Sevgili misafir öğrencilerimiz burada aslında sizler misafir değilsiniz. Buralar atalarımızın toprakları. Biz buraların hizmetkarı ve bekçisiyiz. Bu topraklarda ben Türk'üm, ben Müslüman'ım diyen herkesin miras hakkı var, herkes bu toprakların ev sahibidir.”

Açılış konuşmalarının ardından 6 oyun branşında karşı karşıya gelen öğrenciler turnuvanın ilk gününde kendilerine ayrılan yarışma salonuna geçerek burada ter dökmeye başladı.

Editör: TE Bilişim