Fiziki şartları her geçen gün kötüye giden Bilecik Adliye binasına ilişkin depreme dayanaksız raporu verildiği, binanın her an yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı ve acilen boşaltılarak yeni binaya taşınılması gündeme geldi.

Bilecik kamuoyu tarafından yıllardır dile getirilen yeni Adliye binasına ilişkin çalışmaların başlatıldığı ve yer tespitinin yapıldığı öğrenilse de, 1963 yılında yapılan binanın fiziki şartları her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Bu noktada fiziki şartları oldukça kötü olan binanın herhangi bir deprem olasılığı göz önüme alındığında yıkılabileceği ve korkunç bir manzaranın ortaya çıkabileceği gündeme gelirken, biran önce yeni Adliye binasının yapılıp hizmete açılması ve acilen kiralık bir binanın bulunarak Adliye’nin taşınması talep ediliyor.

Daha önce de birçok kez yazdığımız gibi Bilecik’te hemen hemen bütün kamu kurumları dağınık şekilde, bir kısmı da kiralama usulü ile tuttukları binalarda hizmet vermeye devam ediyor.

Ne var ki, 1963 yılında yapılan Adliye binasının fiziki şartlarının yetersiz olması nedeniyle İcra Müdürlüğü, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ve Hukuk Mahkemeleri kiralanan ek binalarda hizmet vermeye devam ediyor. Böyle olunca da hem vatandaşlar, hem de avukatlar ne yazık ki bir oraya, bir buraya koşuşturmak zorunda kalıyorlar.

HER AN BAŞIMIZA ÇÖKEBİLİR

Yaklaşık 60 yıl önce yapılan Adliye binasının etrafında çökmelerin ve duvarlarında çatlakların olması nedeniyle, yaptırılan analizler sonucunda hizmet binasının riskli yapı olduğu tespit edilirken, bu durum binanın acilen başka bir binaya taşınmasını gündeme getirdi.

Ancak Adliye binasına yetecek büyüklükte kiralık bina bulunamadığı konuşuluyor.

ESKİ DEVLET HASTANESİ BİNASI NEDEN DEĞERLENDİRİLMİYOR?

Her ne kadar oldukça eskimiş olan Adliye binasında hukuki işlemler devam ettirilse de, ilimizde Adliye binasına yetecek büyüklükte bir bina yok. Yeni bir hizmet binasının yapımı için çalışmaların devam ettiği öğrenilirken, bir taraftan da eski Devlet Hastanesi binası gündeme geliyor. Uzun zamandır boş olan ve fiziki şartları da oldukça yeterli olan binaya Adliye’nin taşınabileceği görüşünü savunan bir çok vatandaş, Adliye binasının buraya taşınması durumunda hem devlet kira vermeyeceği için tasarruf yapılabileceğini, hem de geniş ve rahat bir binada vatandaşlara hizmet verileceğini, diğer taraftan da Adliye çalışanlarının yanı sıra vatandaşların da herhangi bir riskle karşılaşmayacağı dile getiriliyor.

Kaldı ki, uygun yer bulunamadığı için riskli binasında hizmet vermeye devam eden Adliye binasında herhangi bir olumsuz durumun yaşanması halinde eski hastanenin boş durumda bekletilmesinin vicdanları da yaralayacağı ayrı bir görüş olarak ortaya çıktı.

VATANDAŞLARDAN BİR AN ÖNCE YENİ ADLİYE BİNASI TALEBİ

Edindiğimiz bilgilere göre yeni bir hizmet binası yapımı için çalışmalar devam etmekte ve Adliye binasının yapılacağı yer tespit edilmiş durumda. Bunu duyan birçok vatandaş ise en kısa zamanda ilimize yakışır, çağın gereklerine uygun ve modern bir Adliye hizmet binası yapılmasını beklediklerini belirttiler.

Editör: TE Bilişim