Tüm yurtta olduğu gibi ilimizde de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 98.yılı törenlerle kutlandı. Cumhuriyet Meydanından törende konuşma yapan Vali Kemal Kızılkaya, “Cumhuriyetimiz kurulduğu günden bu güne kadar birçok kes iç ve dış tehdit ve tehlikelerle karşı karşıya kalmıştır.Ancak milletimizin Cumhuriyetine  ve onun getirdiği değerlere sahip çıkma iradesi karşısında  tüm bu tehditler bertaraf edilmiştir.”dedi.

Cumhuriyet Meydanında   saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması sonrası çelenklerin Atatürk Anıtına sunulması ile devam eden tören; protokol konuşmaları, şiirlerin okunması, folklor gösterileri, spor gösterilerinin ardından tören geçişi ile son buldu.

“CUMHURİYET, TÜRK İNSANININ UFKUNU GENİŞLETMİŞTİR”

Törende konuşma yapan Vali Dr.Kemal Kızılkaya, “Kurtuluş savaşımızın zaferle sonuçlanmasından sonra 29 Ekim 1923 yılında ilan edilen Cumhuriyet, milletimize verilmiş en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir.”dedi.

Vali Kızılkaya sözlerine şu şekilde devam etti: “İşte bu değer bizleri milli bir devletin onurlu, özgürce düşünebilen, eşit hakları olan birer ferdi, devletin tek ve gerçek sahibi haline getirmiştir.  Devlet yönetme işini kişilerin, ailenin, bir zümrenin ya da  belli bir sınıfın eline bırakmayan Cumhuriyet sistemi  1923’ten beri  ülkemize büyük katkılar sağlamış,  Türk toplumunu millet olmak bilincine ulaştırmış, bireyi vatandaş konumuna yükseltmiştir.  Artık egemenlik hiçbir kayıt ve şart olmaksızın milletin olmuştur.  Böylece milletimiz egemenliğini kendi hür iradesiyle seçtiği temsilcileri ile kullanmıştır.  Tarihimizin en  büyük ve kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi olan  Cumhuriyet, getirdiği yenilikler ve atılımlar ile Türk insanının ufkunu genişletmiş,  ekonomik, sosyal ve siyasal  yaşantımıza görülmemiş bir dinamizm katmıştır. 

Devletimiz ve ülkemiz Cumhuriyetimizin bizlere verdiği bu güç sayesindedir ki  uluslararası  camiada önemli bir yere sahip  olmuş, dünyanın saygın ülkelerinden biri haline gelmiştir. Cumhuriyetimiz kurulduğu günden bu güne kadar birçok kes iç ve dış tehdit ve tehlikelerle karşı karşıya kalmıştır.  Ancak milletimizin Cumhuriyetine  ve onun getirdiği değerlere sahip çıkma iradesi karşısında  tüm bu tehditler bertaraf edilmiştir.  Tam da bu  noktada hafızalarımızda  daha tazeliğini koruyan 15 Temmuz 2016 günü yaşanan hain darbe girişimi Cumhuriyetimize ve  onun bize sağladığı değerlere yapılan saldırının en yakın ve en canlı örneği olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu hain  darbe girişimi ile ülkemiz ve Cumhuriyetimizin temel değerleri  çok büyük bit tehlike ile  karşı karşıya  kalmıştır.

Milletimiz bu hain darbe girişimi ve onun getirdiği tehlikelerden, gösterdiği birlik ve beraberlik,  üstün cesareti ve feraset ile arkasında bir çok şehit ve gazi bırakarak da olsa  kurtulmayı  başarmıştır.  Böylece milletimiz  Cumhuriyete demokrasiye  ve milli egemenliğe olan bağlılığını, inancını bir kez daha  ortaya koyarak perçinlemiştir. İşte bu nedenle bizlere ve gelecek  nesillere düşmekten olan en önemli görev Türkiye cumhuriyetinin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü, Cumhuriyetle birlikte sahip olduğumuz değerleri korumak  ve bizi sahip olduklarımızdan mahrum bırakmak isteyen odaklarca tezgahlanan  iç ve dış tehlikelere  karşı her zaman dikkatli ve duyarlı olmaktır. 

Bu duygu ve düşüncelerimle hepimizin  Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum. Cumhuriyetimizi bize armağan eden başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve  onun silah arkadaşları olmak üzere vatan, namus, din, bayrak, millet ve devlet uğruna canını kahramanca  siper den tüm şehit ve gazilerimizin manevi huzurunda  saygı ile eğiliyorum ruhları şad olsun.”

Editör: TE Bilişim