Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2022 yılı Düve Alım Desteği kapsamında bilgilendirme yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından TÜRKVET'e kayıtlı işletmesi olan yetiştiriciler; bir işletme, kapasitesini en fazla 50 başa tamamlayacak şekilde desteklenecek olup, Destek miktarı; düve/manda başına desteklemeye esas Bakanlıkça belirlenen fiyatın yurt içinde doğmuş ve düve merkezlerinden temin edilen düvelerde %50'si diğerlerinde ise % 40'ıhibe olarak verilecek.

Düve Alım Desteği Müracaat Şartları:
 Yetiştiricinin işletmesinin, Karar'ın yayım tarihi (19/10/2022) itibariyle TÜRKVET'e kayıt edilmiş olması ve işletme kapasitesinin destek talep edilen hayvan sayısı ile uyumlu olması gerekmektedir.
 Bir işletme; kapasitesini 50 (elli) başa tamamlayacak şekilde desteklemeden yararlandırılır.
Bu kapsamda desteklemeden yararlandırılacak düveler;

Etçi Irklar; Angus, Charolais, Limousin, Hereford, Belgium Bleu
Kombine Irklar; Simental (Fleckvieh), Brown Swiss, Mondbeliard
Sütçü Irklar; Jersey (Karadeniz Bölgesindeki İller), Holstein
Manda
Destek miktarı, desteklemeye esas Bakanlıkça belirlenen 2022 yılı gebe düve fiyatı 40.000 TL/baş ve 8-15 aylık boş dişi sığır fiyatı 25.000 TL/baş, gebe manda fiyatı 30.000 TL/baş ve 8-15 aylık boş dişi manda fiyatı 17.000 TL/baş olarak belirlenmiştir.
 Düveler/mandalar; düve yetiştirici merkezlerinden, hastalıktan ari işletmelerden, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünden, Tarım Kredi Kooperatifleri ve iştirakleri ile yetiştirici/üretici örgütlerinden temin edilmelidir. Hayvanlar, 1/7/2023 tarihinden önce TÜRKVET'te kayıtlı ve yurt içinden temin edilmiş olmalıdır.
Destek kapsamında alınan düveler/mandalar, mücbir sebepler haricinde 2 yıl süre ile satılamaz. Ölüm ve mecburi kesim sebepleriyle işletmeden ayrılan hayvanların yerine en geç 90 gün içerisinde, Teknik ve Sağlık Şartnamesindeki şartları sağlayan aynı sayıdaki hayvanlar işletmeye konulur. Düvelerin/mandaların iki yıl süreyle satılmama şartı, HAYGEM'den izin alınması koşuluyla işletme devri halinde dahi geçerlidir. İl/ilçe müdürlükleri tarafından yılda en az bir kere olmak üzere düvelerin/mandaların işletmede bulunduğuna ilişkin yerinde kontrol yapılır ve tutanağa bağlanır.
Gerek görülmesi halinde düve/manda temini ve ilgili düzenlemeler HAYGEM'ce yapılır.

Başvuru Şekli, Yeri ve Zamanı:
Başvurular, işletme sahibi tarafından dilekçe ile 01 Aralık 2022 ile 27 Ocak 2023 tarihleri arasında İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine şahsen yapılacaktır. Düve alım desteğine gerçek/tüzel kişiler sadece bir işletmesi için başvurabilir.

Editör: TE Bilişim