Geride bıraktığımız yılda objektif ve araştırmacı gazeteci kimliğimizle hazırladığımız ve hafızalara kazınan olayları sizler için derledik.

15 Temmuz 2016’dan sonra başlayan FETÖ/PDY operasyonlarının davaları 2017’de de görülmeye devam etti. İlimizden de birçok kişinin yeraldığı dava listesinin mahkemeleri devam ederken, tutuklanan ve beraat eden isimler de oldu. 2017 yılının 15 Temmuz’un da da bu kara gün anıldı ve demokrasi bayramı sokaklarda kutlandı.

İlimizin önemli isimlerinden Vali Süleyman Elban ve Tümgeneral Halis Zafer Koç, atama kararlarıyla ilimizden ayrıldılar. Bilecik için iki büyük önemli değer olarak görülen isimlerin gidişi Bilecik için üzüntü kaynağı oldu. Görev yaptığı kısa süre içerisinde ilimizde önemli projelere imza atarak unutulmazlar listesine giren Vali Süleyman Elban, Ağrı’ya Vali ve Belediye Başkanı olarak atandı. Gönüllerin Paşası Halis Zafer Koç ise Tümgenerallik rütbesini almasının ardından Diyarbakır’a atandı.

2017 yılının en acı olaylarından biri ise Bozüyük’te yaşandı. Kütahya’nın Domaniç kırsalında başlayan orman yangını Bozüyük Kömürsu Yaylası’na kadar ilerledi. Türkiye tarihinin en büyük yangınlarından biri olarak tarihe geçen olay için ilimiz ve çevre illerden gelen ekipler ve vatandaşlar seferber oldu. Yangında yaklaşık 500 hektar ormanlık alan kül oldu.

Her yıl olduğu gibi Yörük Şenlikleri de Söğüt’te coşku ile kutlanırken, törenlere katılan Başbakan Binali Yıldırım at üzerine binerek halkı selamladı.

Üzüntü veren haberlerin yanı sıra mutluluk veren bir diğer haber de yine Bozüyük’ten geldi. Bozüyük’ün Muratdere Köyü’ne yapılması planlanan Bakır Maden Ocağı’na karşı açılan hukuk savaşı başta ilimiz milletvekilleri olmak üzere İl Genel Meclisi Üyelerinin birlik ve beraberlik içerinde hareket etmesi ile köylülerin zaferi ile sonuçlandı.

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün’ün Meclis Başkanvekili olarak seçilerek, TBMM’nin ikinci adamı olması Bilecik’e büyük bir gurur yaşattı. CHP’nin önemli bir diğer ismi Akif Hamzaçebi ile yarışan Tüzün, 48’e karşı 76 oyla Başkanvekili seçilmeye hak kazandı.

Siyasi arenaya yeni bir soluk olarak giren İYİ Parti, Bilecik’te de siyasi dengelerin değişmesine neden oldu. MHP’li Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, partisinden istifa ederek İYİ Parti’ye geçti. Aydoğdu’nun ardından MHP eski İl Başkanı Ahmet Gürses de Bilecik’te İYİ Parti’nin kurucu İl Başkanı oldu. MHP üyesi birçok kişi de partisinden istifa etti.

2017 yılının sonuna doğru ulusal ve yerel basında geniş yeralan bir diğer gelişme ise

Vali Tahir Büyükakın’ın “Bilecik’in ismi Ertuğrul olarak değiştirilebilir” önerisi oldu. Kamuoyunda çeşitli tartışmalarıda beraberinde getiren öneri hakkında Vali Büyükakın, bu önerinin sadece tartışmaya açılabileceğini söyleyip “tartışmaların maksadı isim değişikliği değildir”dedi.

Yılsonuna doğru Seven Çarşısı projesi için de önemli bir adım atıldı. Birkaç kez iptal edilen ihale sonunda gerçekleştirildi. Seven Pasajı’na yapılması planlanan projenin ihalesini 23.365 milyon muhammen bedel ile Alve İnşaat aldı.

İşte geride bıraktığımız 2017 yılının öne çıkan haberleri:

9 ŞUBAT

SON SAVAŞ

Anayasa değişikliği referandumu sürecinde İl ve Bozüyük İlçe Milli Eğitim Müdürlerinin Whatsapp gruplarından HAYIR oyu kullanacaklara karşı olumsuz bir içeriğin yeraldığı “SON SAVAŞ” başlıklı bildiriyi okul müdürlerinin de bulunduğu grupta paylaşmaları iddiası şaşkınlık yarattı.

14 ŞUBAT

FETÖ MAHKEMELERİ TOPLU ŞEKİLDE BAŞLADI

13 sanık hakim karşısına çıktı.

İlimizde FETÖ tutukluları Denetimli Serbestlik Şüphelilerinin toplu mahkemeleri başladı.

2 MART

“AK PARTİ BÖYLE MEMURLARI ÖDÜLLENDİRİYOR MU?”

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Bektaş Uçkun’un Milli Eğitim Maarif Müfettişleri tarafından geçirdiği soruşturma kapsamında “zimmetine para geçirme” iddiası ile idari kınama ve uyarı cezaları aldığı, ayrıca Savcılık soruşturmasının devam ettiği öğrenildi.

3 MART

MASKELİ ŞAHISLAR ADAMI ÖLDÜRDÜ, EŞİNİ İSE YARALADI

Gülümbe Köyü’nde kimliği belirsiz kişiler 74 yaşındaki Ömer Arı’yı evinin avlusunda kafasına sert bir cisimle vurarak öldürdü, ellerini arkadan bağladıkları 70 yaşındaki Ayşe Arı’yı ise yaraladı.

8 MART

CİNAYETİN AYRINTILARI

Gülümbe Köyü’nde hırsızlık iddiası ile gerçekleşen cinayet ve yaralama olayında esrarengiz anektodlar ortaya çıkmaya başladı. Eşi Ömer Arı’nın (72) öldürüldüğü saldırı akşamı yaralı kurtulan Ayşe Arı (70) o gece yaşananları YARIN’a anlattı.

8 NİSAN

MEZAR MANZARALI YENİ DEVLET HASTANESİ’NİN TEMELİ ATILDI

HAYALDİ GERÇEK OLDU

Yeni Bilecik Devlet Hastanesi’nin temel atma töreni Sağlık Bakan Yardımcısı Ahmet Baha Öğütken’in katılımıyla gerçekleşti.

17 NİSAN

BİLECİK “HAYIR” DEDİ

Yeni anayasa değişikliği referandumunda Bilecik Hayır dedi. %100’ü açılan sandık sonuçlarına göre Bilecik merkezinde 22.389 Hayır oyuna karşılık, 20.401 Evet oyu çıktı.

26 NİSAN

KREDİ VE YURTLAR KURUMU MÜDÜRLÜĞÜ GİRİŞİNDEKİ ATATÜRK RESMİNİ SÖKÜP YERİNE II. ABDÜLHAMİD’İN RESMİNİ ASTILAR

Kredi ve Yurtlar Kurumu Müdürlüğü’nün Hürriyet Mahallesi’ndeki binasının girişinde asılı olan Atatürk resmini söktüren yurt yetkililerinin yerine II. Abdülhamid'in resmini asmaları öğrencilerin tepkisine neden oldu.

2 MAYISMİLLİ EĞİTİM’DE ŞOK İDDİA.. “MÜTEAHHİTLERDEN RÜŞVET Mİ İSTENDİ?”

Bir müteahhitin kendisinden para istendiği için Savcılığa suç duyurusunda bulunduğu ve para isteyen Ş.K. adındaki mühendisin Emniyet tarafından gözaltına alındığı ve Savcılığa sevkedildiği, ardından parayı isteyen İl Milli Eğitim Müdür Yardımcı Bektaş Uçkun'a işin döndüğü ve Bektaş Uçkun'un İl Milli Eğitim Müdürlüğü inşaat işleri bölümündeki görevlerinden el çektirildiği iddia ediliyor.

18 MAYIS

BU NASIL YOL, GÖZ VAR İZAN VAR...

Aylardır devam eden Yenişehir bağlantı kavşağında yolun yamukluğuvatandaşların tepkisine neden oldu.

17 HAZİRAN

HAMİLE EŞİNİ 29 YERİNDEN BIÇAKLAYARAK ÖLDÜRDÜ

35 yaşındaki Hüseyin Kartal, evden uzaklaştırma kararına rağmen 8 aylık hamile olan eşi 29 yaşındaki Melike Kartal’ı evde 29 yerinden bıçaklayarak öldürdü.

22 HAZİRAN

BİLECİK’İ ÜZEN KARARNAME

VALİ ELBAN, AĞRI’YA TAYİN OLDU

Resmi Gazete’de yayımlanan Valiler Kararnamesi’ne göre; aralarında Bilecik Valisi Süleyman Elban’ın da bulunduğu 41 ilin valisi değişti. Vali Elban, kararname ile Ağrı Valisi oldu.

01 TEMMUZ

YENİ VALİ BÜYÜKAKIN: “ATANARAK GELDİM AMA KENDİMİ ADAYARAK ÇALIŞACAĞIM”

Son Valiler Kararnamesi ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği’nden ilimize Vali olarak atanan Tahir Büyükakın göreve başladı.

03 TEMMUZ

B PLANI BELLİ OLDU

VALİLİK, ADLİYE VE EMNİYET  BİNALARI YENİ HASTANENİN YANINA YAPILACAK

Vali Süleyman Elban’ın Valilik başta olmak üzere Adliye ve Emniyet Müdürlüğü’nü bir yere taşımayı düşündüğü projesi kapsamında 1. OSB giriş bölümündeki araziyi istemiş fakat Organize Sanayi Bölgesi Genel Kurula giderek sanayicilerin büyük çoğunluğu kabul etmeyip genel kurulda bu projeye hayır oyu kullanmıştı.

4 TEMMUZ

ADALET YÜRÜYÜŞÜ İÇİN BİLECİK’TEN YOLA ÇIKTILAR

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığı, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Sakarya’dan başlayacak olan adalet yürüyüşüne destek vermek amacıyla Bilecik’ten yola çıktı.

6 TEMMUZ

BİLECİK BELEDİYESİ’NİN YENİ LOGOSU KAYI İŞARETİ OLDU

Belediye Meclisi Temmuz ayı olağan toplantısında Bilecik Belediyesi tarafından kullanılmak üzere Kayı amblemli yeni logo Meclis gündeminde görüşülerek kabul edildi.

17 TEMMUZ

15 TEMMUZ DEMOKRASİ ZAFERİNİN YILDÖNÜMÜNDE ŞEHİTLER ANILDI

BİLECİK TEK YÜREK

Bilecik'te 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü nedeniyle düzenlenen etkinlikler başladı.

09 AĞUSTOS

BİLECİK EKONOMİSİNE YÖN VERENLER ÖDÜLLERİNİ BAKAN VE TOBB BAŞKANI’NDAN ALDILAR

SANÇİM, GRANİTAŞ VE TURGUT ÖZEN MERMER İLK 3 SIRAYA OTURDU

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen Ekonomiye Değer Katanlar Ödül Töreni Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti.

17 AĞUSTOS

İŞTE VERGİ REKORTMENLERİ

Bilecik Defterdarlığı 2016 yılı gelir kurumlar ve gayrimenkul sermaye iradı vergi rekortmenlerini açıkladı.

31 TEMMUZ

ZAFER PAŞA TARİHİ YERDEN TARİHİ GÖREVE GİTTİ

Jandarma Genel Komutanlığı’nın İçişleri Bakanlığı’na bağlanmasının ardından Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameyle Bilecik 2. Jandarma Eğitim Tugayı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, Tümgeneralliğe terfi ederek Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığına atandı.

12 EYLÜL

BAŞBAKAN YILDIRIM, ERTUĞRULGAZİ’Yİ ANMA VE YÖRÜK ŞENLİKLERİNE KATILDI

Söğüt’te Ertuğrulgazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri kapsamında düzenlenen etkinliklere Başbakan Binali Yıldırım ile BBP Genel Başkanı Mustafa Destici katıldı.

14 EYLÜL

CİĞERLERİMİZ YANIYOR

Kütahya’da başlayan ve söndürülemeyen orman yangını Bilecik’in Bozüyük ilçesine sıçradı.

5 EKİM

AÇILACAK BAKIR MADEN OCAĞI İÇİN 72 BİN AĞAÇ KESİLECEK

Bilecik’in Bozüyük ilçesine bağlı Muratdere Köyü’nde açılması planlanan ve ÇED raporu alınan Bakır Maden Ocağı için 211 hektar ormanlık alanda kesilecek 72 bin çam ağacının yanısıra köylerinin  ve doğanın zarar göreceğini düşünen köylüler ayağa kalktı.

16 EKİM

BAŞKAN YAĞCI: ”GENEL MERKEZDEN BENİ ARAYAN OLMADI”

ANKA Haber Ajansı ve gerçekgundem.com’un Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı’nın da aralarında bulunduğu 7 ilin belediye başkanının istifa edeceği iddiasına yönelik haberi sonrasında Başkan Yağcı açıklamada bulundu.

27 EKİM

TÜZÜN, TBMM’DE İKİNCİ ADAM OLDU

Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, CHP’nin yeni Meclis Başkanvekili oldu.

31 EKİM

CUMHURİYET COŞKUSU BİLECİK’TE DOLU DOLU YAŞANDI

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 94. Yıldönümü Bilecik’te dolu dolu geçen törenlerle kutlandı.

6 KASIM

MADEN OCAĞI İÇİN BAKANLIK’TAN ONAY ÇIKMADI

Bozüyük’ün Muratdere mevkiinde yapılması planlanan, 72 bin ağacın kesilmesine ve çevresel zararlara neden olacağı gerekçesiyle Bilecik kamuoyu tarafından işletme ruhsatı verilmesine karşı çıkılan Maden Ocağı’na karşı zafer direnen köylülerin oldu.

13 KASIM

BELEDİYE BAŞKANI VE MECLİS ÜYELERİ İSTİFA ETTİ

Söğüt Belediye Başkanı MHP’li Halil Aydoğdu partisinden istifa ettiğini açıkladı.

28 KASIM

BELEDİYE’DEN YERLİ OTOMOBİLE 6 BİN DÖNÜMLÜK HAZIR ARSA

Belediye Başkanı Selim Yağcı, yerli ve milli otomobil üretiminin Bilecik’te yapılmasını arzuladıklarını söyleyerek, “6 bin dönümlük arazimiz var. Bilecik olarak bu konuda arzuluyuz” dedi.

12 ARALIK

BİLECİK’TE MARKALAŞMANIN ÖNÜNÜ AÇACAK SEMPOZYUMUN KAPILARI AÇILDI

Bilecik Belediyesi’nin düzenlediği, BEBKA ve Şeyh Edebali Üniversitesi’nin katkılarıyla hazırlanan Uluslararası Marka Değerleri ile Bilecik Sempozyumu Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde kapılarını tanıtım programıyla açtı.

19 ARALIK

VALİ BÜYÜKAKIN’DAN AÇIKLAMA

“TARTIŞMALARIN MAKSADI İSİM DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİLDİR”

Vali Tahir Büyükakın’ın, Bilecik isminin “Ertuğrul” olarak değiştirilmesi yönündeki önerisinin kamuoyunda büyük etki yaratması üzerine Büyükakın, bir açıklama yaparak “Tartışmaların maksadı isim değişikliği değildir” dedi.

25 ARALIK

VATANDAŞALR TEPKİLİ! SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU

“BU İKİZ KULELER BİLECİK’İN GÖRÜNÜMÜNÜ DE, KİMYASINI DA BOZDU”

Vatandaşlar, Gazipaşa Mahallesi’nde yeni yapılmakta olan yüksek katlı ikiz kulelere Bilecik'in görüntüsüne kötü imaj verdiği iddiası ile tepki gösterdi.

27 ARALIK

BEKLENEN İHALEYE ALICI ÇIKTI

SEVEN PASAJI’NI ALVE İNŞAAT ALDI

Bilecik’te Seven Çarşısı olarak bilinen ve yeni adıyla 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Meydanı’na yapılması planlanan projenin ihalesi yapıldı. İhaleyi Alve İnşaat aldı.

Editör: TE Bilişim