İkinci İnönü Zaferi’nin 101. yıl dönümü, Bozüyük’te Metristepe Anıtı ve Bozüyük İnönü Savaşları Şehitliği’nde düzenlenen törenlerle kutlanırken şehitlerimiz de rahmetle anıldı.

Sabah saat 11.00’de Metristepe Anıtı’nda başlayan programda, saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından askerler tarafından saygı atışı yapıldı.

Dr. Kemal Kızılkaya tarafından Şeref Defteri’nin imzalanmasının ardından Akpınar Mahallesi’nde bulunan Bozüyük İnönü Savaşları Şehitliği’ne geçildi.

Buradaki program protokol üyeleri tarafından anıta çelenk sunulması ile başladı. Anma günü ile ilgili şiir okunmasının ardından Bozüyük Şehit Aileleri ve Gaziler Dayanışma Derneği adına Dernek Başkanı İsmail Topal “İkinci İnönü zaferi, kurtuluş yolunda umutları canlandırıp milletimize moral verirken nihai zafere ulaşmanın yolunu açmıştır. 'Geçmişini bilmeyenlerin geleceği olmaz' özdeyişinin ışığında bize düşen görev, yaşanan fedakârlıkları yeni nesillere aktararak bu ruhun ve şuurun yaşamasını sağlamaktır. Dün Çanakkale’de olduğu gibi Afrin’de, El-Bab’da, Kandilde Devletimizin bekası için aynı kararlılık ve duygularla mücadeleyi sürdürmek zorundayız. Bozüyük Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği olarak üzerimize düşen görevi yapmayı bir borç biliriz” dedi.

Ardından Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu yaptığı konuşmasında “20. Yüzyılın başlarında Osmanlı İmparatorluğu derin yaralarla sarsılmış, orduları cephelerde savunmayı bile yapamayacak kadar zayıflamıştır. Devletin dış borçlarla kasası boşalmış, 1. Dünya Savaşının kaybeden tarafında yer aldığımız için Sevr Anlaşması ile yurt toprakları yabancı ülkelerce parsel parsel paylaşılmıştır. İstanbul, İngilizlerce işgal edilmiş, üstelik birde Yunan orduları İzmir’den Anadolu’ya girmişti. Ulusun onuru zedelenmiş, Anadolu’da halkın yüreği parçalanıyordu, çeteler oluşturarak direniyordu halk işgalcilere. Mustafa Kemal Paşa imparatorluğun artık bittiğini, ödünler vererek yapılan anlaşmalarla devletin kurtulamayacağını görmüştü. Ancak halkla bütünleşerek yapılacak bir Kurtuluş Savaşının başarılması ile Anadolu’da yeni bir Türk Devletinin kurulacağına inanmıştı. Böylece Anadolu’da halkla bütünleşti. Çok zor koşullar içerisinde TBMM’sinin düzenli ordusu kuruldu ve bir kısmı isyancı olan çetelerce yürütülen gerilla devri sona erdi. Tüm bu güç şartlarla uğraşırken bunu fırsat bilen Yunan ordusu saldırıya geçti. Önce, Ocak 1921’de ardından 1 Nisan 1921’de İnönü Savaşları zaferlerle kazanıldı. İsmet Paşa’nın Mustafa Kemal Paşa’ya çektiği telgraftaki gibi “Yunan ordusu binlerce ölüsüyle doldurduğu savaş meydanını silahlarıyla birlikte bırakarak” geri çekilmişti. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi İnönü Savaşlarında “yalnızca düşman değil, milletin makûs talihi de yenilmişti.” Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun ilk ışığı doğmuş ve temeli İnönü Savaşlarında atılmıştır. Bu temelin harcı İnönü Savaşları şehitlerinin kanıyla sulanmıştır. Dumlupınar’daki büyük zaferle taçlanan Kurtuluş Savaşının tüm aşamaları büyük bir destandır. Bugün batı emperyalizminden ve doğu bağnazlığından arınmış, Çağdaş, uygar, laik bir devletimiz varsa, bu topraklarda özgür yurttaşlar olarak yaşıyorsak, şu vatanı çeviren denizlere bizim diye bakabiliyorsak, ve hatta nefes alabiliyorsak, hepsini, öncelikle şuan üstünde durduğumuz bu toprakları kanlarıyla sulamış ve Kurtuluş Savaşında yurdun her yerinde canını vermiş yüce şehitlerimize borçluyuz. Bütün bu başarıların kurucusu olan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’e, İnönü Savaşları cephe komutanı İsmet Paşa’ya ve onların yanında yer alan bütün yol ve silah arkadaşlarına borçluyuz. Hepsini minnet ve rahmetle anıyorum.”dedi.

Programın devamında Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan Gazi Piyade Kıdemli Başçavuş Polat Katırancı İnönü Savaşları ve sonuçları ile ilgili bilgiler vererek “Tarihi 2. İnönü Zaferi gibi birçok zaferlerle dolu olan fedakâr ordumuz geçmişte olduğu gibi bugün de sadık kalarak icabında vatan Cumhuriyet ve vazife uğruna seve seve canını feda etmeye hazır olup milletine hizmet etme azim ve kararlılığındadır” dedi.

Bilecik Valisi Dr. Kemal Kızılkaya ise konuşmasında zaferin sonuçlarına ve önemine değinerek “Şehitlerimizin kanıyla ödenen bu kutsal bedel Türkiye Cumhuriyeti’nin sahip olduğu özgürlüğün yapı taşını oluşturur. Bugün bizlere düşen en önemli görev şühedamızın emaneti olan kutsal vatanımıza sahip çıkmaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İnönü kahramanı İsmet İnönü ve silah arkadaşları olmak üzere bu topraklar için, bu bayrak için bu vatan için ezanlar susmasın diye bu millet için canını siper etmiş binlerce kahraman şehidimizi, gazilerimizi minnet ve rahmetle anıyorum. Ruhları şad olsun.” dedi.

Programın devamında Kur’an-ı Kerim tilaveti ve akabinde İlçe Müftüsü Muammer Ölmez tarafından şehitlerimizin ruhuna dualar okundu. Vali Dr. Kemal Kızılkaya tarafından Şehitlik Defteri imzalanarak şehitlik ziyaret edildi, şehitliklere karanfil bırakıldı.

Törenlere Bilecik Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, Bilecik Milletvekili Selim Yağcı, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Muzaffer Sandal, İl Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal, Kaymakam Adem Öztürk, Mühimmat Depo Komutanı Bakım Yüzbaşı Hamdi Ferhat İnanç, Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Serkan Aktay, İlçe Emniyet Müdürü Orhan Bozdemir, Milli Eğitim Müdürü Mahmut Demir, İlçe Müftüsü Muammer Ölmez, şehit aileleri ve gaziler, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Editör: TE Bilişim