Cafer Elmas
Bilecik Şube Müdürü Cemil Bahçe KOSGEB’ten alınan hibeler ile açılan işletmeler 3 yıl içerisinde kapatılması durumunda paraların geri alınacağını söyledi.
Gazetemize KOSGEB çalışmalarına ilişkin açıklamada bulunan Bilecik Şube Müdürü Cemil Bahçe bugüne kadar 80 Kişinin KOSGEB sayesinde iş sahibi olduğunu geçen yıl 400 kişiye girişimcilik eğitimi verilirken bu yıl 5 aylık periyotta 150 kişiye kurs verdiklerini belirtti.
Bahçe ; “Bilecik’te yaklaşık 2011 yılı Haziran ayında kuruluş kararı alındık.KOSGEB Müdürlüğü olarak , tam 1 seneden beri de burada görev yapıyoruz. Daha önce Ticaret Odası’nda geçici olarak görev yapıyorduk.
KOSGEB’in şu anda Bilecik’te en çok talep gören desteklerinden birisi girişimcilik. Bizim 7 ana kalemde toparladığımız desteklerimiz var. Bunlar Kobi Proje Desteği, tematik proje desteği (çağrılı projeler), ARGE ve İnovasyon endüstriyel uygulama destekleri, genel destek programlarımız var, girişimcilik destek programlarımız ve sermaye piyasaları ile ilgili yani borsaya açılmak isteyen kobilerin borsayla ilgili yapacakları çalışmalara verdiğimiz danışmanlık destekleri.
Tabi burada bizim istediğimiz işletmelerin bu hizmetlerin hepsinden istifade etmeleri. Personel desteği az da olosa işletmelerimiz buna ilgi gösteriyor, nitelikli eleman desteği , yurt dışı iş gezisi istediğimiz oranda olmasa da bununla ilgili de talep geliyor. Yurt dışına giden işletmelerimizin masraflarının %50 sini karşılıyoruz. Buna da az da olsa talep geliyor.
Gelen başvuruların tamamının mı onaylandığını sorduğumuzda Cemil Bey, “Zaten kobi statüsünde olmayan işletmelerin onayları kabul edilmiyor. Yani bize yanında bir kişi ile 250 kişi çalıştıran işletmeler ve bilançosu kırk milyonu geçmemiş olan işletmeler kobi statüsünde bunların hepsi bize müracaat ettiklerinde kobi beyannamesini çıkarıp onaylıyoruz. Ondan sonra kobi statüsüne girmiş oluyor ve bunlar bizim desteklerimizin tamamından yararlanabiliyor.” Dedi.
Personel desteği ile ilgili de kısa bir açıklama yapan Cemil Bahçe:
“Personel desteğimizde işletmelerimiz kendi işleriyle ilgili çalışacak minimum 4 yıllık üniversite mezunu bir personel çalıştırdıklarında onun yirmi bin liraya kadar olan kısmını ayda bin lirayı geçmemek şartıyla %60’ını karşılıyoruz. İşletme personeline bin beşyüz lira maaş veriyor ise bunun %60’ı dokuzyüz lira oluyor ve bunu işletmenin sınırı olan yirmi bin liraya kadar olan kısmını personel desteği adı altında geri ödemesiz veriyoruz.
Bir Arge çalışması için işletmeye yüz bin lira hibe verirken bu yetmediği takdirde 200 bin lira da kredi isterse bu iki yüz bin lirayı geri ödüyor, sıfır faizli olarak. Ama yüz bin lirayla işini görebilirse bunu geri almıyoruz. Hibe olarak veriyoruz. Hatta personel desteği için de yüz bin lira veriyoruz. İşletmenin diğer tanıtımıdır vs. için de yine yaklaşık atmış, yetmiş bin liralara varan hibelerimiz var. Tabi belli başlı işletmelerimiz dışındaki işletmelerimiz bunların tamamını kullanamıyor. Bu hibeler şahıs işletmelerine de şahısın projesi varsa girişimci olarak bize müracaat ediyor. Projesini bize sunuyor, proje kurulumuz onay verirse biz üç ay içerisinde şahsın şirket kurmasını ve şirket statüsünde yararlanmasını istiyoruz.
Onun haricinde şahıs işletmeleri de destek kapsamındadır. Girişimcilik desteklerimizde otuz bin liraya kadar hibe, yetmiş bin lira da sıfır faizli kredi olarak veriyoruz. Otub bin liranın da onbeş bin lirası demirbaş alımları için, ayrıca her ay bin lira olmak üzere on iki bin lira işletme giderlerine karşılık verdiğimiz aylık bin lirayı geçmeyecek şekilde on iki ay boyunca verdiğimiz desteğimiz var. Ayrıca üç bin lira da işletme kuruluş desteği adı altında bayanlara %80 erkeklere de %70 ini karşılıyoruz girişimcilikte.
Belediyemiz burada iki seneden beri her ay bir program düzenliyor. Bazı aylar yoğun talebe göre iki program düzenlediği de oldu. Geçen sene yaklaşık 400 kişiye girişimcilik eğitimi verildi. Bu sene de yılbaşından beri yaklaşık 150 kişiye eğitim verildi. Toplamda 550 kişi girişimcilik eğitimi aldı.
Eğitim alan vatandaşlardan kaç kişinin projeleriyle gelip başvurduğunu sorduğumuz Cemil bey; “ İstediğimiz oranda değil, bize göre biraz düşük ama düşük olmasına rağmen yaklaşık seksen girişimcimiz Bilecik, Bozüyük ve Osmaneli’nde işini kurdu. Şu anda iş planlarını hazırlayanlar var. Bizim istediğimiz girişimcilerin kurs aldıktan sonra iki sene içerisinde karar verip kendi işlerini kurmaları, istihdama destek olurken ekonomiye de katkı sağlamaları.”
Girimcilerin bütçesi yüksek iş kurmak istemeleri durumunda ve KOSGEB’in verdiği desteğin yeterli olmaması durumunda başka desteklerin de olup olmadığını sorduk.
“Eğer girişimcinin kuracağı iş yenilik içeren bir iş ise, yeni bir ürün ise Arge desteğini iki etapta veriyoruz. Bu da toplamda yaklaşık sekizyüz dokuzyüz bin liraya varan desteğimiz var. Ayrıca mevcut işletme kendi sektörüyle ilgili “iş birliği güç birliği” adı altında vermiş olduğumuz desteğimiz var. Bu da 750 bin liraya kadar 250 bin lirası hibe ve 500 bin lirası sıfır faizli kredi olarak verdiğimiz desteklerimiz var. Kobi proje programları çerçevesinde 150 bin liraya kadar verdiğimiz hibe desteklerimiz var. Tematik proje dediğimiz çağrılı projelerde 150 bin liraya kadar verdiğimiz desteklerimiz var.
Buradaki girişimcilerimiz de şimdi işletmesini kurdu. Onlar da belki önümüzdeki günlerde kobi proje programlarından yararlanmaya başlayabilirler ya da yeni fikirlerle ilgili inovasyona yönelik ürettikleri fikirlerle ilgili çalışmalarını hayata geçirmek için müracaat edebilirler.
Ayrıca aynı sektörde veya birbirini tamamlayan sektörlerde faaliyet gösteren beş adet işletmemiş bir araya gelip iş birliği güç birliği desteğimiz olan 750 bin liralık desteğimizden yararlanmalarını tavsiye ediyoruz. Ama bu sene yılın ikinci yarısında bunlar çok daha fazla olacak ve girişimcilerimiz hem girişimcilikle ilgili desteklerini almaya hem de bunun yanında diğer destekleri almak için müracaat edeceklerini düşünüyoruz. Çünkü diğer destekleri işletmelerimiz yeni yeni öğreniyor. İşin içerisine girdikçe öğreniyorlar. Sadece bizim toplantılarda yapmış olduğumuz programlarda anlattıklarımızla kalmıyor. İnşallah biz çok ümitliyiz. Bilhassa Bilecik, Bozüyük ve Osmaneli illerimiz şu anda KOSGEB desteklerini çok güzel öğrendiler ve istifade etmek için de iş planlarını hazırlıyorlar.”
Destek alarak işletme açan bir girişimcinin kısa süre içerisinde işletmesini kapatması durumunda ne olduğunu sorduğumuz Bahçe, “ Yönetmeliğimizde desteği aldıktan sonra 3 yıl devam ettirmesi gerektiği var. Eğer KOSGEB desteğiyle 3 yıl devam ettirirse 3 yıldan sonra kendisine kalmış bir şey. Biz zaten girişimcilerimizin işletmelerini kapatmalarını hiçbir zaman istemeyiz. Ama sıkıntıya düşerse 3 yıldan sonra kapatırsa da bir şey demeyiz. Ama 3 yıl dolmadan kapatırsa yönetmeliğimiz vermiş olduğu desteği geri talep ediyor.” Dedi.