Ekonomideki sıkıntılar Bilecikli vatandaşları da kredi ve kredi kartı kullanıma yöneltti. Ancak Bilecik, bireysel krediden kredi kartına kadar borçların ödenmesinde risk oranı en çok yükselen iller arasında yerini aldı.

Ekonomide yaşanan sorunlardaki artış, her geçen gün daha çok kişinin kredi ve kredi kartıyla borçlanmasına neden oldu. Bilecik ise borç riski son 12 ay içerisinde en hızlı büyüyen on il içerisinde yer aldı.

KREDİ KARTI BORCU 38 MİLYONA ULAŞTI

Ülkemizde giderek artan hayat pahalılığı ve ekonomik şartlar, vatandaşları kredi ve kredi kartı kullanımına yöneltti. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi Haziran ayı verileri, bankalara olan borçlarda artış yaşandığını görüldü.  

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi Haziran ayı verileri açıklandı. Geçtiğimiz günlerde açıklanan verilere göre, Türkiye’de kredi kartı borcu olan kişi sayısı 38 milyona ulaştı.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi’nin yayınladığı Haziran ayı verilerine göre kredi kartı borcu olan kişi sayısı 38 milyona yükseldi. Haziran 2022 dönemi ile Haziran 2023 dönemi arasında ortalama bireysel kredi kartı borcu da 33 bin 72 TL’den 56 bin 932 TL’ye, ortalama bireysel kredi kartı borcu ise 8 bin 781 TL’den 22 bin 534 TL’ye yükseldi.

BİLECİK’İN BORCU DA ARTIYOR RİSKİ DE

Yılın ilk 6 ayının yayınlanan verilerine göre, Bilecik’te hem kamu bankalarından hem de özel bankalardan kullanılan kredi miktarında sürekli bir artış yaşandığı görülüyor. Bilecik’te hem kamu bankalarından hem de özel bankalardan kullanılan kredi miktarı Ocak ayında 8.917.498 TL iken Haziran ayında 11.638. 320 TL olarak açıklandı.

Söz konusu artış, beraberinde banka ürünlerinin kullanımındaki risk oranının da artmasını beraberinde getiriyor. TBB Risk Merkezi tarafından yayımlanan verilere bakıldığında, Bilecik banka ürünlerinin kullanımında riski en hızlı büyüyen iller arasında yer alıyor.

TBB Risk Merkezi verilerine göre Bilecik;

Bireysel Kredi kartı risk oranı son 12 ay içerisinde en hızlı büyüye on il içerisinde 3. sırada yer alırken risk oranı %242,9 arttı.

Taşıt kredisi riski son 12 ay içerisinde en hızlı büyüye on il içerisinde 8. sırada yer alırken %273,8 arttı.

İhtiyaç kredisi riski son 12 ay içerisinde en hızlı büyüye on il içerisinde 9. sırada yer alırken risk oranı %112,9 arttı.

Bireysel kredi riski son 12 ay içerisinde en hızlı büyüye on il içerisinde 6. sırada yer alırken %147,4 arttı. KORKMAZ KESİK

Editör: Korkmaz Kesik