Gökay Şimşek

Dünyada üretilen Şerbetçiotu’nun tamamı bira sanayinde bira mayası olarak kullanılıyor. Türkiye’de sadece Pazaryeri’nde üretilen bira hammaddesi Şerbetçiotu, 4 bin dönüm dekar arazide üretimi yapılırken, 8 bin aileye de geçim kaynağı sağlıyor.

50 yıla yakındır Pazaryeri’nde üretimi yapılan Şerbetçiotu hasadına başlandı. Bununla birlikte taban fiyatı 7 TL olarak belirlenen Şerbetçiotu’nun tamamına yakınını ise Anadolu Efes satın alıyor.

Sözcü Gazetesi’nden Aydın Demir imzalı haber, Pazaryeri’nde üretilen Şerbetçiotu’nun bölge insanına ne denli gelir sağladığını da gözler önüne seriyor.

Anadolu Efes Pazaryeri Şerbetçiotu İşletme Tesis Müdürü Sami Ökten ile röportaj yapan Aydın Demir, üreticiden 900 ton şerbetçiotu alımı yapıldığı bedellerinin ise peşin ödendiğine dikkat çekiyor.

Sözcü Gazetesi’nde “Şerbetçi otu 8 bin aileye gelir oldu “ başlığı altında verilen haber şu şekilde:

“Türkiye’de tüketilen alkolün yüzde 60’ını bira oluşturuyor. Birada kullanılan şerbetçi otu ise Türkiye’de tek bölgede, Bilecik Pazaryeri İlçesi ve Köylerinde üretiliyor. Tek üretim yeri olmasından dolayı diğer ürünlere göre alternatifi olmayan şerbetçi otu taban fiyatı 7 TL olarak belirlendi.

Biraya aroma vermesi amacıyla kullanılan şerbetçi otu hasadı Bilecik Pazryeri İlçesi’nde başladı. Ömrü 20 yıl olan ve bölge insanının en önemli geçim kaynakları arasında yer alan şerbetçi otu tarımından yaklaşık 8 bin aile geçimini sağlıyor. Son 50 yılda bu yana şerbetçi otu ile özdeşleşen Pazaryeri ve çevresinde 4 bin dönüm dekara yakın arazide şerbetçi otu üretimi yapılırken,çiftçiler Türkeye’de ki bira firmaları ile sözleşmeli tarım yapılıyor.Pazryeri’nde yetiştirilen şerbetçi otunun tamamına yakınını Anadolu Efes satın alıyor.

ÖDEMELER PEŞİN

Anadolu Efes Pazaryeri Şerbetçiotu İşletme Tesis Müdürü Sami Ökmengil, geliştirilen 7 adet şerbetçi otu çeşidi ile ürün verimliliğinin artırıldığını söyledi.

Ökmengil, Pazaryeri’nde 500 civarında çiftçi ile sözleşmeli şerbetçi otu tarımı yaptıklarını kaydetti. Şerbetçi otunun bira sanayinin yarı sıra, ilaç sabun ve şampuan yapımında da kullanıldığını kaydeden Ökmengil, üreticilerdenyılda 900 ton şerbetçi otu alımı yaptıklarını,bedellerinin peşin ödendiğini anlattı.

Editör: TE Bilişim