Konuşmacıları arasında Javier Fernando Castano Forero, Andre Filipe Ventura Cortez, Udo Schwıngenschlögl, Mikhail Neodaev, Hassan Hassanabadi ve Barry Dunietz’in yer aldığı uluslararası kongrenin açılışı 12 Eylül günü Fen Edebiyat Fakültesinde gerçekleşti. Kongrenin açılış konuşmasını yapan BŞEÜ Fizik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Arslan Ünal, ADIM Üniversiteleri bünyesinde her yıl gerçekleştirilen Fizik Günleri’nin 8’incisini düzenlemekten memnuniyet duydukları dile getirdi ve kongrenin düzenlenmesinde emeği olan BŞEÜ Rektör Yarımcısı Prof. Dr. Hanife Mut’a, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cihan Darcan’a ve destek veren tüm Fizik Bölümü çalışanlarına teşekkür etti.
Açılış töreninde konuşan Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Tarcan, fizik, matematik ve kimya gibi temel bilimlerin ülkenin gelişmesi için birer amiral gemisi olduğunu, ancak ne yazık ki Türkiye’de her geçen yıl temel bilimlere yönelik ilginin azaldığını söyledi. Tarcan, temel bilimlere olan ilginin artırılması amacıyla bir çalıştay düzenlenerek konunun ele alınması gerektiğini sözlerine ekledi. Törende konuşan BŞEÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İhsan Göker ise, Türkiye’de temel bilimlerde yaşanan geriye gidişin yalnız üniversitelerde değil, YÖK ve Hükümet düzeyinde ele alınması gereken çok önemli bir konu olduğunu söyledi. Göker, öğrencilerin geleceğe ilişkin beklentilerini karşılayabilmek adına sorunun gündeme getirilmesi gerektiğini ve temel bilimler alanında ulusal bir atılım yapılması gerektiğini ifade etti.
Törende kürsüye gelen Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cihan Darcan, ülkemizde temel bilimler alanında yaşanan sorunların istihdam odaklı çözümlerle giderilebileceğini söyledi. YÖK Başkanımızın son yıllarda temel bilim öğrencilerine burs desteği sağladığını, Hükümetimizin de Ar-Ge merkezlerinde temel bilim doktoralı eleman bulundurma mecburiyeti getirdiğini ifade eden Darcan, soruna köklü çözüm getirilmesi için Türkiye’nin bir Ar-Ge ülkesi olması gerektiğini söyledi. Temel bilimlerin zayıf olduğu bir ülkede mühendislik, sağlık ve ziraat gibi alanlarda gelişmenin mümkün olamayacağını dile getiren Darcan, temel bilim bölümlerinin Ar-Ge üzerine kurgulanması gerektiğini, bu bölümlerden mezun olacak öğrencilerin istihdam edileceği Ar-Ge merkezlerinin de ciddi şekilde finanse edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.