1930 yılında “Memleket Hastanesi” adıyla 15 yataklı olarak kurulan Bilecik Devlet Hastanesi, 93 yıllık değişim ve gelişim sonrası 300 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak hizmet vermeye devam ediyor.

1954 yılında tüm mal varlığı ile birlikte Sağlık Bakanlığı’na devredilen hastane,  Ertuğrul Gazi mahallesindeki binasına 1957 yılında 50 yataklı olarak taşındı.
1960 yılında 75 yataklı bir hastane olurken, 1999 yılında yatak kapasitesi 128’e çıktı.

Devlet hastanesi, dönemin Sağlık Bakan Yardımcısı ve şimdiki Bilecik Milletvekili Halil Eldemir’in de büyük destekleriyle 06.09.2020 tarihinde Pelitözü mevkiindeki yeni binasına taşındığında 250 yatak kapasitesi ile hizmete açıldı. 30.11.2020 tarihinde “Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi” adıyla tescillenirken, 300 yatak kapasitesi ile hizmet veriyor. 

Şu anda Erhan Arıkan’ın Başhekimliğini yürüttüğü Eğitim ve Araştırma Hastanesi, sağlık kadrosunu her geçen gün genişletiyor.

Hastanede acil servis, anestezi, beyin ve sinir cerrahisi, biyokimya gibi çok sayıda klinik yer alırken, özellikli hizmetler olarak  da Çocuk İzleme Merkezi hizmeti verilmekte.

2020 yılında hasta kabulüne başlayan 300 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, hasta odaları içinde tuvaleti, banyosu, televizyonu bulunan, refakatçisinin de yanında rahatlıkla kalabileceği tek kişilik ve iki kişilik olarak hayata geçirildi. Hastane, 87 poliklinik, uluslararası standartlara sahip 11 ameliyathane, erişkinde 27, yeni doğanda 17 olmak üzere toplam 44 yoğun bakım yatağı ile hizmet veriyor.

Acil servis poliklinik ile birlikte 38 yatakla hizmete girdi. Diyaliz ünitesinde ise 21 yatak yer alıyor. Hastalıkların teşhis ve tanısıyla birlikte tedavisinde büyük önem taşıyan tıbbi cihazlar en son teknolojiye sahip. Yeni hastane sahip olduğu tıbbi cihaz sayısıyla da kentteki ihtiyacı karşılayacak. 1 MR, 1 BT, 128 Kesit, 1 Mamografi, 1 Kemik Dansitometrisi, 5 Röntgen, 3 USG olmak üzere toplam 12 görüntüleme odası yer alıyor. Sadece sağlık hizmet sunumunda değil, hastanenin inşaatında da en son teknoloji kullanıldı. Deprem anında, olası zararları en aza indiren, kesintisiz hizmet vermek amacıyla sismik izolatör teknolojisi kullanılarak yapılan hastanede 408 izolatör bulunuyor. Bu sayede deprem anında bile hastanede operasyonel faaliyetler devam edebilecek. Hastanede ayrıca ambulans helikopterlerin iniş ve kalkışına hizmet verecek heliport da inşa edildi.

Kaynak: BETÜL KESİK