Cafer Elmas

                Geçtiğimiz günlerde gazetemizde yeralan Yenipazar ilçemiz ile Harmanköy arasında bulunan doğa harikası kanyona köylerin lağımlarının aktığı ve Yenipazar'ın da arıtma tesisi yaptıktan sonra giderini kanyona bırakacağı iddiası çevrecileri ve ormancıları harekete geçirdiği ile ilgili haberimiz sonrası çevreciler yarın eylem yapacaklar.

                Bu durumu protesto etmek için yarın Harmanköy'de toplanarak kamp kurarak eylem yapacak olan çevreciler kanyona bu atık suların gitmesi taraftarı olmadıklarını kanyonu temizleterek doğa turizmine açmaya uğraştıklarını söyleyerek tepkilerini ortaya koyacaklar.

                Bilindiği gibi, Yenipazar ile Harmanköy arasındaki doğa harikası kanyonun mermer ocaklarının tehlikesinde olduğuna ilişkin DHA olarak CNN Türk'e özel çekim yapmış ve haberimiz tüm ulusal basında ilgi görmüştü. Haberimizin ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı kanyonu ve etrafını sit alanı ilan ederek mermer ocaklarından koruma altına almıştı. Bakanlık talimatı ile İl Özel İdaresi tarafından projesi dahi çizilen ve burasının turizme kazandırıl-ması için çalışmaların yapıldığı şu günlerde çevrecilerin iddiası ortalığı karıştırdı.

                Yıllardır Yenipazar'a  bağlı 13 köyün özellikle kanyo-nun hemen üst tarafında bulu-nan Karhasanlar ve Yumaklı köylerinin lağım giderlerinin kanyona aktığı iddiasının yanı sıra ihale aşamasında olan Ye-nipazar ilçemizin arıtma tesisi atıklarının da kanyona akıtıla-cağı iddiaları çevreciler ile or-mancıları ve doğa severleri ha-rekete geçirdi ve çevreciler ya-rın yapacakları eylem ile bu do-ğa harikası kanyonu koruyabil-mek amacıyla tepkilerini ortaya koyacaklar.

                Harmanköy ve Çevresi Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Doç. Dr. Sezgin Sa-rıkaya, öncülüğünde Harman-köy’de toplanacak olan çevre-ciler bu durumu protesto ede-cekler. Bilindiği gibi, Sezgin Sa-rıkaya konu ile ilgili olarak yıl-lardır kanyonu tabiat parkı yap-mak için uğraştıklarını ve turiz-me kazandırmak için birçok gi-rişimleri olduğunu belirterek, la-ğım ve atık su giderlerinin kan-yona akıtılmaması için her türlü yola başvuracaklarını söylemiş-ti.

                Bu durumdan köylüle-rin de rahatsız olduğunu köy-lülerin hayvanlarına dereden su içeremediklerini ve lağım aktığı-nı iddia eden Sarıkaya, 2 ve 3 K-sım tarihlerinde çevreciler ile birlikte kanyonda eylem yapa-caklarını da belirtmişti.

                Kanyonu temizleyip do-ğaya kazandırmak için uğraştık-larını fakat lağım ve atık giderle-rin kanyonu yok edeceğini iddia eden Sarıkaya, durumu dava dahi edeceklerini sözlerine ek-lemişti.

                Konuya ilişkin görüş-lerini aldığımız Yenipazar Bele-diye Başkanı Cengiz Arıkan ise arıtma tesisi için ihale aşama-sında olduklarını doğrularken kısa bir zaman içerisinde Yeni-pazar'ın lağımının arıtma tesi-sinde arıtılacağını söylerken Yenipazar'ın kanyona 7 km uzaklıkta olduğunu ve lağım gi-derlerini Yenipazar kanyonuna akıtmanın söz konusu olamaya-cağını ifade etmişti.

                Arıkan, Kanyona yakın Karahasanlar ve Yumaklı köy-lerinde ise foseptik çukurlar ile gereken önlemin alındığını söy-lemişti. Yarın Harmanköy'de kamp kuracak çevreciler bu du-rumu protesto edecekler ve yet-kililerin konuya duyarlı davran-ması yönünde tepkilerini ortaya koyacaklar.

Editör: TE Bilişim