İlimizin en önemli turistik değerlerinden olan ve gazetemizin gündeme getirerek Ulusal basına yer almasının ardından Milli Park ilan edilen Yenipazar Harmankaya Kanyonu, çevresinde bulunan maden ocakları yüzünden tehlike altında. Vatandaşlar, Kanyonun bulunduğu 2258,25 hektarlık alanda madencilik faaliyetlerinin kısıtlanarak iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatının verilmemesi kararına rağmen, daha önce bölgede bulunan ocakların ruhsatlarının uzatılmasının endişesini yaşıyorlar. Konu geçtiğimiz hafta İl Genel Meclisi gündemine geldi. MHP’li Osman Varolu’nun sözlü önergesi sonrası görüşülen konu Ak Parti grubunun önerisiyle Çevre Komisyonuna havale edildi.


Konuyu meclis gündemine taşıyan MHP’li İl Genel Meclisi üyesi Osman Varolu; kanyonda çalışmalarına devam eden maden ocaklarının ruhsatlarını uzatma yoluyla yenilediklerini söyledi ve grup olarak bu duruma müdahale edemediğini belirtti. Varolu“Burada müdahale yapabilecek tek grup AK Parti grubudur. Buradaki Ak Partili arkadaşlar maden işleri başkanlığına ya da bakanlığa bir öneri verip maden ocakları durdurulabilir. Muhalefet olarak biz, iktidarın bu konuya el atması kanaatindeyiz.” dedi. Varolu ayrıca kanyonun isminin daha önce Yenipazar Kanyonu olarak belirlendiğini ancak Harmankaya adını aldığını belirtti ve bunun nedenini sordu.


‘HARMANKAYA’ İSMİNİ BAKANLIK BELİRLEDİ

Bilgi vermek üzere meclis toplantısına katılan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bilecik Şube Müdürü Nezir Ayhan; “Bilecik ilinin en güzel tabiat harikaları arasında olan yer Harmankaya Kanyonudur.  Bununla ilgili biz gerekli çalışmaları yapmıştık. Tabiat Parkı ile ilgili çalışmalarımıza 2011 yılında başladık. Bakanlığımızdan bir teknik heyet geldi ve bu heyetle kanyonu dolaştık.  İlk etapta 26.12.2012 yılında 260 Hektar olarak belirledik.  Daha talepler üzerine 2013 yılında 398 hektara çıkardık. İsimlendirme konusunda ise tamamen bakanlık teknik ekipleri ile belirlendi.  Maden ocakları o zaman oradan alamadık çünkü çalışmaları devam ediyordu. Mecliste jeomorfolojik özelliklere göre isimlendirme yapıyor.  İsim verilirken meclis kararı elimizde yoktu, yani burada herhangi bir art niyet yoktur.  Bakanlığımız bu konuya çok önem veriyor. 600 Bin Lira gibi bir ödenek geldi. Bunun ihalesi 17 Haziran’da yapılacak. Bakanlıktan 217 Bin Liralık bir ödenek daha geldi, İl özel İdaresinde bunun ihalesi yapılacak. Ulusal biyolojik çeşitlilik ile ilgili bir çalışma da yapıyoruz. DSİ dere ıslah çalışması yaptı. Bakanlıktan 24.202 metrekarelik bir hazine alanı için kaymakamlık ile birlikte buranın tahsisini istedik.” dedi.


Konuyla ilgili konuşan Ak Parti Grup Sözcüsü Hasan Hüseyin Çelik, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü hatırlattı ve Bilecik olarak çevre ile ilgili en fazla sorunu olan illerden biri olduğumuzu söyledi. Çelik, “Bu sorunlar genellikle mermer ocaklarımız ve yollarımızla ilgilidir. Yenipazar ve İnhisar ilçeleri arasındaki bu kanyonumuz ile ilgili geçmiş dönemlerde bir hayli değerlendirmelerimiz oldu.  Özellikle Pazaryeri İl Genel Meclis üyesi arkadaşımız dikkatini çekmek istiyorum. Tabi ki burada amacımız iki ilçeden birinin adını seçerek buraya vermek gibi bir çalışma yapmadık. Kanyonların girişine göre isim verildiği söyleniyor. Burada Yenipazar kanyonu olarak teklif edilmiş öyle de yazılmış.  Nezir Beyde ifade etti teknik ekip tapu kadastroda ki ismine göre çalışma yaptı. Bilecik’te buna benzer çok güzel yerlerimiz var. Ne garip ki mermer ocakları buralara yakın yerler. Daha önce ilçe temsilcisi arkadaşlarımız meclisimize teklif getirdiler. Dediler ki kanyon yakınlarına maden ocakları açılmasın. Ama mevcut çalışan ocaklar da var.”


MHP’li İsmail Zeki Uyanık ise, kanyonun bir kısmında maden ruhsatı bulunduğunu söyleyerek, “Bir bölgede fiilen çalışan bir ocak var. Başka bir alanda bir ruhsat daha var, işletme için bize başvurdular ancak biz bu çalışmaya engel olduk. Meclis kararımıza istinaden buraya çalışma ruhsatı vermiyoruz. Sit alanı olduğu içinde bundan sonra herhangi bir ruhsat verilemez.  Çalışan ocakların küçültülmesi ve çıkarılması için yazışmalarımız var.” dedi.


ÇELİK: “NE OCAKLAR ATIL KALSIN NE KANYON ZARAR GÖRSÜN”

Bu konuda iki tane meclis kararı olduğunu hatırlatan Hasan Hüseyin Çelik “Biz alanı çok geniş tuttuk. Bunun nedeni belirttiğimiz gibi kültür tabiatları kurumumuzdan, tabiat varlıkları kurumumuzdan gerekli kararlar gelene kadar burada maden ocağı açılmasına müsaade etmeyeceğiz dedik. Fakat kanyona 300 metre mesafedeki ocak çalışıyor, ama 2,5 km ileride daha iyi mermer olduğu halde yatırımcı burada çalışamıyor.  Mermerin orada durması bu millete bir katkısı yok. Gönül istiyor ki ne mermerimiz orada atıl durumda kalsın ne de turizm alanımızı gelecek kuşaklara aktarmada zorlanalım. Bu kanyonu en güzel şekilde koruyalım ve çevre günü kutladığımız şu günlerde bu güzellikleri gelecek kuşaklara aktaralım. Ancak buradaki maden yatağımızın da en iyi değerlendirilmesi lazım. Burada çalışan işletmeciler işçi, nakliyeci çalıştırıyorlar ve bu ürünleri başka ülkelere ihraç ediyorlar bu şekilde ülkeye bir artıları var. Bunları ve yeni gelen bilgilerle meclisimizde değerlendirilmesinde fayda var.  30 Mart seçimlerinden sonra oluşan çevre komisyonumuz var. Bu komisyondaki arkadaşlarımız oraya giderek teknik elemanlar ile birlikte mevcut durumu gözlemleyerek bize bir rapor getirsinler.” Dedi ve Ak Parti olarak bu konudaki önerinin Çevre Komisyonuna havale edilmesini istediklerini söyledi. Konu, meclis üyelerinin oybirliğiyle Çevre Komisyonuna havale edildi. 

Editör: TE Bilişim