Bilecik Belediyespor basketbol takımı, geçtiğimiz sezon yakaladığı başarılı performansın arından bu sezon Türkiye Basketbol 3’üncü Ligi’nde (TB3L) mücadele etmeye hak kazandı. Bu başarıda büyük pay sahibi olan Takım Koçu Yeşer Karabulut’la takımın son durumu ve gelecek sezondan beklentileri üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik. Yapımı tamamlanmak üzere olan yeni Bilecik Spor Salonunda sorularımızı yanıtlayan başarılı spor adamı, takıma yapmayı düşündükleri transferlerden altyapı çalışmalarına, 3’üncü Lig’in statüsünden yeni dönem hedeflerine pek çok soruya açıklık getirdi.

Geçen senenin kısa bir değerlendirmesiyle başlayalım. Yıl boyunca verilen mücadelenin ardından 3’üncü Ligde oynamaya hak kazandık. 2’nci Ligin de kıyısından döndük. Geçen seneyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

“2013-2014 sezonunu hedeflediğimiz noktada tamamlama şansına sahip olduk. Geçen sene lige başlarken bizim öncelikli hedefimiz bölgesel ligden çıkarak yeni kurulacak olan Türkiye Basketbol 3’üncü Ligi’nde (TB3L) yer almaktı. Bu da geçen sene mücadele eden 83 takım içerisinde ilk 214 takım arasına kalabilmekti. Bu 24 takım arasına kalmayı başardıktan sonra da, ikinci hedefimiz başarabilirsek 2’nci Lig’e kalabilmekti. Geçen seneki takımımız ilk 24’e kalma hedefini gerçekleştirdi ama play-off maçlarında elendik. Sınırlı bütçemizle öncelikli hedefimizi gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyuz. 2’nci Lige çıkamamak başarımızı biraz gölgelese de, biz öncelikli hedefimiz olan 3’ncü Lig’e çıkma hedefini başarmış bir takımız.

Türkiye Basketbol 3’üncü Ligi daha zor bir lig olacak. Siz lig hakkında neler düşünüyorsunuz?

TB3L biraz daha kaliteli bir lig olacak. Lig’de 24 takım olacak. Bu takımlar 12-12 iki guruba ayrılacak. Bu takımlar hangileri derseniz; İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aksaray Belediyesi, Ankara Orman, Edirne Trakya Üniversitesi Meriçspor, Konya Selçuklu Belediyesi, İstanbul Bahçelievler Belediyesi, Bandırma Kırmızı (Banvit altyapısı), Boluspor, İzmir Bostanlıspor, Bursa Gücümspor, FMV Işık, İstanbulspor, Maliye Milli Piyango, Bursa TOFAŞ Gelişim (geçen seneki MG Spor), Muğla Orman, Çorlu Belediyesi, İstanbul Yıldırımspor, Gaziantep Zirve Üniversitesi, Kayseri Melikgazi Belediyesi, Batman Petrolspor, Düzce Belediyesi, Bursaspor, Antalya Kepez Belediyesi ve biz yer alacağız.

Biz tüm takımlar olarak geçtiğimiz gün kurul toplantısına katıldık. Burada alınan karar doğrultusunda, aynı şehirlerin takımlarını aynı gruba koymamak şartıyla diğer takımları bir torbanın içerisinden kura çekerek 12’şerli iki grup haline getirilecek. Bakınca çok fazla uzak deplasman olmayacağını görüyoruz. Birkaç tane var ama o da bizim kura şansımız diyelim. 11 deplasman maçımız, 11 iç saha maçımız olacak. Bu 12 takım içinde inşallah iyi bir mücadele sergileyerek öncelikli hedefimiz bu ligi tanımak. Ligde kalmak. Bu ligde play-off oynayabilmek. İnşallah bu ligin keyfini tadını Bilecikli basketbol severlere tattırmak diye düşünüyorum.


Ligin statüsü hakkında bilgi verebilir misiniz?

12’şerli iki grupta lig usulü karşılaşmalar olacak. Bir hafta iç saha maçı, bir hafta deplasmanda olacağız. 22 haftanın sonucunda gruplarını ilk 8’de bitiren 16 takım kendi aralarında play-off oynayacaklar. Bir grubun 1’incisi diğer grubun 8’incisiyle, 2’nci’ler 7’ncilerle karşı karşıya gelecekler. Yani çapraz eşleşme olacak. Play-off’lar geçen sene olduğu gibi 3 maç üzerinden oynanacak. Play-off eşleşmelerinde ilk 4 sırayı alan takımlar saha avantajına sahip olacaklar. Ayrıca grupları 12’nci yani son sırada tamamlayan takımlar doğrudan küme düşecekler. 11’nci olan takımlar ise, bölgesel ligin 3’üncü ve 4’üncüleriyle play-out oynayacaklar. Bizim hedefimiz, Allah nasip kısmet ederse, şu an bazı transferler yapmak istiyoruz, Sayın Başkanımızın bu noktada çalışmaları var, onları gerçekleştirebilirsek öncelikli hedefimiz play-off oynamak. Ondan sonraki hedefimiz ligde kalabilmek. İnşallah hep birlikte o günleri göreceğiz. 10 gün sonra kura çekimimiz var. İstanbul Abdi İpekçi Arena’da olacak. daha önce Türkiye Basketbol 1’inci ve 2’nci Liglerinin kura çekimleri ve tanıtımları yapılmıştı. Bunun da aynı şekilde yapılacağını söylediler. 10 gün sonra gideceğiz ve inşallah güzel bir kura çekiminde bu seneki rakiplerimizi tanıyacağız.

Koç, saydığınız takımlar arasında büyük şehirlerin belediye takımları var, büyük takımların altyapı takımları var, rakipler güçlü görünüyor. Mevcut kadromuzla şansımızı nasıl görüyorsunuz? Transfer yapmayı düşünüyor musunuz?

Mevcut kadromuz geçen seneden başarılı olmuş bir takım olarak düşünülebilir. Hedeflenen yeri gerçekleştirdiler. Evet biz kadromuz içerisinde bazı takımların kalmasını istiyoruz. Onlarla da geçen senenin sonunda ve bu senenin başında transfer dönemi başladığından beri görüşüyoruz. Hepsiyle temas halindeyiz. Kalmasını istediğimiz oyuncuların bir çoğuyla prensipte anlaştık. Rakamlar konusunda 3 aşağı 5 yukarı anlaştık. Biz bu anlaşmalarımızı sağladıktan sonra, takımımızın omuriliğini merkezini oluşturacağı için, bildiğimiz, formamızı terletmiş oldukları için öncelikle onlara yöneldik. Onların üzerinde odaklandık. Tutmak istediğimiz ama tutamadığımız oyuncularımız da oldu bir iki tane.


Hangi oyuncularla yollar ayrıldı?

Geçen sene, Beşiktaş altyapısında yetişmiş olan ve özellikle takip ettikten sonra takıma aldığımız Mert Yavi, bizde gösterdiği çıkışla birlikte 3x3 Basketbol Milli Takımı’na seçildi. Bu takıma seçildikten sonra piyasası çok yükseldi ve talipleri çok arttı. Kendisi, bizim geçen sene çok zorlu maçlar oynadığımız ve bu sene de rakibimiz olan Trakya Üniversitesi Meriçspor’la anlaştı. Mert Yavi geçen sene Meriçspor İle oynadığımız 2 maçta toplam 40 sayı atmış. Adamlar da orada radara almışlar. İyi de bir teklif yapmışlar kendisine. Evet Mert bizi ve Bilecik’i çok seviyordu, geçen sene parlamasında bizim büyük rolümüz vardı ama transfer olmasının en büyük sebebi, kulübün oyuncuya Trakya Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümünde okuma şansı sunması oldu. “Hem okulda okursun, hem takımda oynarsın” dedikleri için orayı tercih etti.

Şeyh Edebali Üniversitesi’nde böyle bir imkan sunulamadı mı?

Böyle bir çalışma için altyapı çalışmasının yapıldığını duyuyorum. Herhalde teknik altyapı oluştuktan sonra bizim de Bilecik Üniversitesinde inşallah Beden Eğitimi Bölümü oluştuğu zaman biz de sporcularımızı burada okumaya, öncelikle Bilecikli çocuklarımızı sonrasında dışarıdan gelecek oyuncuları “gelin, hem üniversitemizde okuyun, hem de Belediyespor’da oynayın” diyebiliriz. Ama şu an için böyle bir şansımız olmadığı için oyuncu orayı tercih etti. Gene transferde bizim altyapımızdan yetişen Ercan Öner, yaklaşık 6-7 sezondur takımda forma giyiyordu. Bu sezon Eskişehir Anadolu Üniversitesi’ni tercih etti. 2 yıldır orada okuyordu. Oradaki takım Ünilig diye bir üniversiteler arası ligde oynuyor. Hocaları takıma katılması yönünde çok baskı yapmışlar. O da bizden izin istedi. Ona da izin verdik. Onu da bu şekilde kaybetmiş olduk diyebiliriz. Anlaşmak istediğimiz oyuncularımızdan, yani kadroda olan ve faydalandığımız oyuncularımızdan 2 tanesini kaybettik diyebiliriz. Bunun dışında geçen seneki kadromuzda bulunan önemli oyuncularımız vardı, onları büyük oranda tuttuk. Üstüne de takviye yapmayı düşünüyoruz. Bu konuda da çalışmalarımız var.


Hangi isimlerle ilgileniyorsunuz?

Geçen sene Bodrumspor’da oynayan bir oyuncu var. 4 numara pozisyonunda, çember altında oynayan, etkili bir uzun. Geçen sene Bostanlıspor’da oynayan 5 numara pozisyonunda, geniş kalıplı bir uzun oyuncu var. Onunla da görüştük. Bu iki oyuncuyla prensip anlaşmasına vardık. Bir de geçen sene İstanbul Yıldırımspor’da oynayan çok tecrübeli, uzun yıllar ikinci ligde oynamış etkili bir forvet oyuncusu var Kenan isminde. Onunla da görüşme halindeyiz. Henüz son noktayı koymadık, ama onunla da prensip anlaşmasına vardık. Nasip kısmet olursa takımımızda kalmasını planladığımız kaptanımız Ökkeş, ikinci kaptanımız Saday, geçen sene Kütahya’dan aldığımız ve takıma çok faydalı olan Özer Başsezgin, geçen sene Çorlu’dan gelen Uğur Arı, bunların dışında İbrahim, Beyazıt ve Emre’yle prensip anlaşmasına vardık. 10-15 gün içerisinde yeni oyuncularımızla birlikte bir imza töreni ve basın açıklaması yapmayı düşünüyoruz. Oyuncularımızla anlaşmanın ardından siz değerli basın mensuplarını da davet edeceğiz ve değerli halkımıza yeni kadromuzu tanıtacağız inşallah.

Şu an yeni Bilecik Spor Salonu’nun içindeyiz. Gerçekten son derece modern ve güzel bir salon oldu. Belki de değeri ileriki yıllarda daha da iyi anlaşılacak bir yatırım oldu. İçi bitmiş, çevre düzenlemeleri devam ediyor. Peki bu sezon takım burada maça çıkacak mı?

Gerçekten dediğiniz gibi çok emek harcanarak yapılmış güzel bir salon burası. Burası için emeği geçen herkese teşekkür etmek bizim boynumuzun borcu. Bunu söylemeden edemeyeceğim. Evet biz Türkiye Basketbol 3’üncü Ligi’ne yükseldik. Geçtiğimiz günlerde Lig Kurulu Toplantısına gittik. Oradaki İstanbullu, Ankaralı, İzmirli kulüp temsilcilerine artık çok güzel bir salonumuz olduğunu ve kendilerini bundan sonra burada ağırlayacağımızı söyledik. Çok daha güzel soyunma odalarında, çok daha güzel bir zeminde mücadele edeceğimizi paylaştık. Bunların olacağını sizinle birlikte ben de görüyorum. Yalnız tabi teknik bazı ayrıntılar var. Salonun içi tamamlandı. Zemini, soyunma odaları, her türlü teknik aksamı hazır halde. Çevre düzenlemeleri 15-20 gün sonra bitmiş olacak. Onun dışında dış bölümde planlanması gereken bazı eksikleri var. Arkadaşlarımız bunları yürütüyorlar. Evet, biz bu sezon oynamak için her iki salonumuzu da Türkiye Basketbol Federasyonu’na bildirdik. Hem bu salonun bilgilerini belirttik, hem de yıllardır kahrımızı çeken salonun da bilgilerini federasyona bildirdik. İnşallah yetişirse ilk maçtan itibaren burada, yetişmezse yetiştiği andan itibaren bu sezon burada seyircimize güzel maçlar izletmek istiyoruz. İnşallah onlar da bizi burada yalnız bırakmazlar. Bu güzel salonda onlara güzel bir basketbol izlettiririz.


Bilecik Belediyespor’un 2’nci Lig’de mücadele edebilecek bir takım olması için ne yapmak gerekiyor sizce?

Şu anki mevcut kadromuz ve bütçemizle, sadece Belediye’nin desteğiyle 2’nci ligde mücadele etmemiz mümkün değil. Bizim 2’nci Ligde yer almamız için mutlaka şehrimizin önemli müesseselerinden, önemli fabrikalarının devreye girmesi lazım. Örnek olarak 2’nci Lig’de takımların iddia gelirleri 400-500 bin liraları buluyor. Bu miktarlarda gelir sağlayan bir kulüp, bir şehir için çok büyük olmayan miktarlarda, örneğin 150-200 bin liralık bir destekle yer alıyor. Bu yüzden 2’nci Lig’e çıkmak için mücadele eden, “ben 2’nci Lig’e çıkarsam kendimi kurtarırım” diyen çok sayıda kulüp var. Aynı şekilde çok ciddi rekabet var. Şunu belirteyim, biz 2’nci Lig’e çıkarsak orada yaşarız. 3 yabancı oyuncu oynatabiliyorsunuz. Orada işler çok daha ciddi boyutlara ulaşıyor. O zaman bu şehre ve bu salona yakışacak güzellikler olur.

Belediyespor’la eş zamanlı olarak Üniversite takımının da koçluğunu üstlenmiştiniz. Orada da başarılı maçlar ortaya koydunuz. Bu sene devam edecek mi?

Henüz daha görüşmedik ama geçen seneden onlar çok memnunlar. Bende onlarla birlikte olmaktan çok memnunum. Üniversiteler arası 2’nci Ligde yer alıyorlar. Üniversiteler arası liglerde de Süperlig, 1’inci Lig, 2’nci Lig var. Üniversite yeni kurulduğu için 2’nci Ligde yer alıyor basketbol takımımız. 2 senedir orada bizden çok daha eski ve beden eğitimi bölümü olan üniversitelerin içinde 3’üncü olduk. 3’üncülük kupası getirdik ilimize. Üniversitede beden eğitimi hocamız Emre ve Battal hocalarımızın çok büyük destekleri oldu. SKS Başkanı Faruk Bey’in de öyle. Onlarla da temas halindeyim. Bu beraberlik beni de çok keyiflendiriyor. İnşallah devam edeceğiz. Oradan da, Bilecik Üniversitesine gelen ciddi sporcuları da Belediyespor Kulübü’ne entegre ederek daha iyi bir sonuç alacağımızı düşünüyorum. Bir de genç takımımızdan da bu sene 2-3 tane Bilecikli genç çocuğumuzu kadroya alacağız. İnşallah imza töreninde göreceksiniz. Bu çocuklarımızı takım içerisinde yoğrulmaları, pişmeleri için kadroya dahil edeceğiz.


Geçen sene 2 genç oyuncumuz vardı. Çok fazla süre şansı bulamadılar ama kadroda yer aldılar.

Çok gençler. Daha 16 yaşındalar. Bu yaşta bu ligde oynamaları gerçekten çok zor. Ama ağabeyleriyle idman yapmak, o havayı teneffüs etmek onlar için de çok değerli bir şey. Bakalım inşallah ileriki dönemlerde süre de alırlar. Ama basketbol bir süreç işi. 1 günde olan bir şey değil. 6 ayda 1 senede olan bir şey değil. Uzun yıllara dayanan bir süreç. Dediğiniz gibi birçok 1’inci Lig takımının pilot yakımı var 3’üncü ligde. Bugün basketbol yıldız takımımız Avrupa Şampiyonu. Ümit Milli Takımımız Avrupa Şampiyonu. Bu çocuklar 16 ila 20 yaş arasında çok değerli çocuklar ve bu ligde oynuyorlar. TOFAŞ bu sene Avrupa Şampiyonu olan 97-98 doğumlu çocukların ağırlıkta olduğu bir kadroyla oynayacak 3’üncü ligde. Belki aynı grupta olacağız. Bu lig genç Türk oyuncularının, gelecekte 1’inci Lig’de oynayacak yıldız adaylarının bulunduğu bir lig. Örnek olarak Birkaç sene önce bu ligde TOFAŞ’ın pilot takımında oynayan Kenan Sipahi, birkaç sene içinde Fenerbahçe Ülker’e imza atıp Fenerbahçe’de oynayabiliyor. Neden Bilecik’teki çocuklarımız da bu gelişimi sağlamasın? Daha rekabetçi bir ortam içerisinde onlar da bu şansı yakalayabilirler. Ama çok kolay bir şey değil. İnşallah ileriki yıllarda daha iyi şeyler göreceğiz inşallah. Malum, şehrimizin nüfusu, büyüklüğü ve rekabet düzeyi ortada. Çok fazla yıldız oyuncu çıkması çok zor. Belki 1 tane belki 2 tane çıkar. Biz de bu yönde çalışıyoruz. Şunu hiçbir zaman unutmamak lazım; burada Milli basketbolcular yetiştirmeyi, 1’inci Lig’de oynayacak basketbolcular yetiştirmeyi başarabiliriz ama sporsever insanlar yetiştirmek, spor saygısı sevgisi içerisinde gençler yetiştirmek hepsinden önemli. Bugün bakıyoruz uyuşturucu madde içen gençleri duyuyoruz Bilecik’te. Bu durum Bilecik’e kadar gelmiş. Büyük illeri siz düşünün. Bunların olduğu bir ülkede biz salona seyirci olarak, basketçi olarak, sporsever olarak gençleri çekmemiz onları bu pisliklerden uzak tutuyor. Bu çok önemli bence. En azından onu becerebilmeliyiz. Hedefimiz öbür kısmını becerebilmek. Uzun vadedeki hedefimiz o olsa bile, kısa vadede hedefimiz çocuklarımızı bu pislikten uzak tutmak olmalı bence.

Ligin ne zaman başlayacağı belli mi?

Lig Ekim ayının ortasında başlayacak. 11-12 Ekim’de ilk maçlar oynanacak. Önümüzdeki hafta kura çekiminde grubumuz belli olmuş olacak. Daha sonra basın aracılığıyla bu gruplar duyurulur. Az önce bahsettiğim imza törenimizde halkımız yeni transferlerimizi görecekler. Bu bir aylık süreç içerisinde gerek kura çekimi, grupların belli olması, ardından takımımızın oluşması ve hazırlık dönemimiz olacak. Ondan sonra da Ekim’in ortasında hazır olacağız. Bizi Mayıs ayının ortasına kadar devam edecek bir serüven bekliyor. İnşallah bu ligin önemli bir takımı oluruz, iddialı bir takımı oluruz. Gelen seyirci de maç izlemekten keyif alır.


Altyapıyla ilgili çalışmanız var mı?

Altyapıyla ilgili olarak, geçen sene benim yardımcılığımı yapan Hakan Hocamız, Hakan Selen ve yine geçen sene benim A takımda yardımcılığımı yapan Eşref Hocamız, Eşref Tav Hocamızla bu sene okullar açıldığı andan itibaren yeni bir hazırlık programına başlıyoruz. Hocalarımızdan birini minik ve küçük erkekler grubunun başına verdik, diğerini de yıldız ve genç takım seviyesindeki grupların başına verdik. Şimdi bu arkadaşlar okullar açıldığı andan itibaren okulları tarayarak yetenekli çocukları alacaklar. Hafta içinde planladıkları ve çocuklara duyurdukları saatlerde küçük ve miniklerde Eşref Hoca onlarla ilgilenerek onlara basketbolu sevdirecek. Onları rekabetçi düzeyde sporcu yetiştirmek için çalışacak. Yani o yaş gruplarındaki planlamayı arttırdık. Biz yukarda bir şeyler yapıyoruz ama aşağıda neler oluyor? Daha önce de yapıyorduk ama bazı şeyler eksik kalıyordu. Şimdi oraya da ekiple girme kararı aldık. Hakan Hocamız da yıldız ve genç seviyesindeki çocukları alacak. Yani biz 8-10 yaştan 15-16 yaş grubundaki çocukları okul çıkışı belli saatlerde alarak minik basketbolcular yetiştireceğiz. Onların kendi grup müsabakaları ve yarışmaları oluyor. Onları takip edecekler. Hafta sonu da inşallah aileleriyle birlikte bizim A Takımımızın maçına gelecekler. İnşallah hep birlikte bir aile oluşturabilmek, bir basketbol ailesi oluşturabilmek bizim hedefimiz. Ben hep söylüyorum, biz tek başımıza hiçbir şeyiz. Şehir olarak, basın olarak, mülki idare olarak, sanayi olarak bir araya gelebilirsek bir şeyler yapabiliriz. Evet “Bilecik’te hiçbir şey yok” deniliyor. Çok fazla şey olmayabilir ama var olan şeylere de sahip olmak, sahip çıkmak ve desteklemek şart. Bizim onlardan tek istediğimiz bize destek olsunlar. Yardımcı olsunlar. Olan güzel şeyin arkasında duralım. Daha iyi şeyler yapacağımıza ben inanıyorum.

Editör: TE Bilişim