734’üncü Ertuğrulgazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri, dün düzenlenen açılış töreniyle başladı. Bu yıl, ülkemizi üzüntüye boğan şehit haberleri nedeniyle şenlik bölümü iptal edilen organizasyonda, sadece Ertuğrulgazi ve şehitlerimiz anılacak. Türkiye’nin dört bir yanından gelen Yörük ve Türkmenleri 3 gün boyunca ağırlayan Söğüt Şenlikleri, kültürümüzün en uzun soluklu toyu olma özelliğini taşıyor.

Şenliklerin ilk gününde resmi açılış törenine katılan Vali Ahmet Hamdi Nayir ve Milletvekili Halil Eldemir, ilimize gelen misafirleri kıl çadırlarında ziyaret etti. Henüz şenlik alanı dolmasa da, Gaziantep Suruç Türkmenleri, Toros Yörükleri ve Sakarya Kuvayi Milliye Mücahitler Derneği üyeleriyle selamlaşan Nayir ve Eldemir, misafirlerle bir süre sohbet ettiler. Şenliklerin ilk günü, kurban kesilmesi, Ertuğrulgazi Türbesi’nin ziyareti ve şifalı pilav ikramıyla devam ederken, Şeyh Edebali Üniversitesi tarafından hazırlanan Tarih Boyunca Söğüt ve Kültürü isimli sempozyumla tamamlandı.

Ertuğrulgazi Türbesi ziyareti sonrası gazetecilere açıklama yapan Vali Ahmet Hamdi Nayir, herkesi üzen şehitler dolayısıyla Söğüt Şenliklerinde kısıtlamaya gittiklerini söyledi. Şenliklerde, hepimizin guru kaynağı Ertuğrulgazi’nin anılmaya devam edeceğini belirten Nayir, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bu sene 734’üncüsünü kutladığımız Ertuğrulgazi’yi Anma ve Yörük Şölenlerimizin açılış programını gerçekleştirdik. Türbemizi de ziyaret ettik. Bu, ülkemizdeki en uzun kutlamalardan biri. Malumunuz Ertuğrulgazi dedemiz, büyüğümüz Domaniç’ten her Söğüt’e geldiğinde bir toy ilan eder. Burada şifalı pilavlarını dağıtırmış. 1281 yılında Ertuğrulgazi’nin vefatından sonra soyundan gelenler, onun izleyicileri bu âdeti hiçbir zaman terk etmemişler. Bu sene de 734’üncüsünü kutluyoruz.

Malumunuz geçtiğimiz dönem içerisinde hepimizi üzen şehitlerimiz dolayısıyla programda bazı kısaltmalara gittik. Şenlik bölümlerini çıkarmak durumunda kaldık. Yine de Ertuğrulgazi’mizi, büyüğümüzü anacak programları burada hep birlikte icra etmeye çalışacağız. Bu bizler için de Söğüt için de büyük bir gurur kaynağıdır. Bu kadar misafirimizi en güzel şekilde ağırlayıp göndermeye çalışıyoruz”

Editör: TE Bilişim