Geçtiğimiz Ocak ayında yağan aşırı kar nedeniyle binlerce dönüm serası zarar gören Söğüt ve İnhisar’ın köy muhtarları, Bilecik Valiliği önünde basın açıklaması yaptılar. Bir buçuk aydır seralarının enkaz halinde durduğunu ve devletten hiçbir yardım görmediklerini söyleyen muhtarlar, köylüyü köyde zor tuttuklarını belirterek yetkililere seslendiler. 1 ay önce Antalya’da yaşanan sel afeti sonrası bölgeye 6 trilyon yardım yapıldığını ancak kendilerine devletten yardım eli uzanmadığını söyleyen vatandaşlar, “Devletimiz nerede?” diye sordular. Orta Sakarya bölgesinin afet kapsamına alınmasını isteyen köy muhtarları, kendilerine yardım edilmemesi durumunda hiçbir siyasi partinin seçimlerde oy istemek için köylerine gelmemesini söylediler. Muhtarlar yaptıkları açıklamada şu ifadeleri kullandılar:


“1 ay önce afet olan Antalya’ya 6 trilyon gitti”

“Sakarya vadisinde çöken seralarımız için vali beyle görüşmeye geldik. Afet kapsamına alınması için müracaat edeceğiz. Seralarımız çöktü bu güne kadar hiçbir açıklama yapılmadı bize. Köylerimiz çok mağdur durumda. Çiftçilerimiz perişan haldedir. Hiç kimse serasını göçtüğü yerden kaldıramıyor. Vali beyle görüşmek için randevu aldık. 6-16 Ocak tarihlerinde Antalya’da da seralar göçtü, sel baskını oldu, Antalya’ya hemen yardım yapıldı. Haberlerde gördük Salı günü 6 trilyon gitti. Bize neden yardım yapılmadığını görüşmeye geldik.


“Yardım almak için illa doğuda mı yaşamak gerekiyor?”

Bu güne kadar görüştüğümüz yetkililer sorunun çözüleceğini söylediler ama bu güne kadar hiçbir gelişme olmadı. Aradan 1 buçuk ay geçti, sadece oyalama politikası. Bilecik cezalandırılıyor, Söğüt cezalandırılıyor. Yardım almak için illa doğuda mı yaşamak gerekiyor? Suriyelilere yardım yapılıyor, bize neden yapılmıyor. Söğüt Osmanlı’nın kurulduğu yer. Türkiye’yi Türkiye yapan Söğüt’tür. Devletimiz nerede? Devletimiz şu anda yanımızda olmayacak da ne zaman olacak? Ben bir haftadır evden çıkamıyorum. Halkın bu enkazı kaldıracak gücü yok.


“Köylüyü köyde zor tutuyoruz”

Bizim Söğüt’te 8 tane köyümüzde 6 bin dönüm seramız yıkıldı ve şu ana kadar devletimizden hiçbir yardım alamadık. Biz bu konuda devlet büyüklerimizden yardım istiyoruz. Sesimizi yeterince duyuramıyoruz. Köylüyü köyde zor tutuyoruz, yardım olmazsa köylü komple buraya gelecek. Eylem yapacak, yol kapatacak. Şu an enkazın kaldırılması bile bizim için mucize. Seralarımızın %90’ı şu an aynı şekilde duruyor. Vatandaş elinde geleni yapıyor ama ne yapsın çay içecek parası yok. Seralarımızda çok zarar var devletten yardım bekliyoruz.


“Siyasiler oy istemeye gelmesin”

Şu anca özel bankaların kredileri sonuna kadar açık. Ama TC Ziraat Bankası bize şu anda kredi vermek değil, ödemelerimizi bile ertelemiyor. Borçluyduk, bunun üzerine afet yaşadık. En büyük sıkıntımız bu enkazın kalkması. Orta Sakarya bölgesinin afet kapsamına alınmasını istiyoruz. Hiçbir siyasi parti seçimlerde bizden oy istemeye gelmesin. Köyün girişine yazacağız buraya girmeyin diye. Bize el uzanmadığı sürece hiçbir siyasi partiyi istemiyoruz. Bizim buraya gelmemizin hiçbir siyasi amacı yok. Biz vatandaş için buradayız. Bize net bir şey söylesinler, ya olacak desinler ya olmayacak desinler. Olmayacaksa bakalım başımızın çaresine. Biz köylü olarak bunun altından da kalkarız. En fazla 5 sene geriye gideriz ama altından kalkarız.”


CHP ve MHP’den destek

Bilecik Valiliği önünde yapılan basın açıklamasına, Söğüt ve İnhisar’ın köy muhtarlarına destek olmak amacıyla MHP İl Başkanı Mehmet Yılmaz, Merkez İlçe Başkanı Mustafa Aydemir, CHP Merkez İlçe Başkanı Gültekin Çalışkan ve partilerin bazı belediye ve il genel meclis üyeleri katıldı.

Editör: TE Bilişim