Cafer Elmas

Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, son yılların en yoğun kar yağışının görüldüğü ilçede kapalı pazarın çatısının çökmesi ve ilçeye bağlı köylerde seralarda yaşanan zarar ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Aydoğdu, köylerdeki tarım seralarının %80’inin yıkıldığını, ayakta kalan seraların ise üzerlerindeki naylon örtülerin kesilmek suretiyle ürünlerin kurtarılabildiğini belirterek, “Sakarya vadisindeki zarar çok büyüktür. Afet gören bölgemiz devletimiz tarafından afet kapsamına alınmaz ise köylümüzün bu yarayı sarması mümkün olmayacaktır” dedi.

Halil Aydoğdu, Bozüyük’te kapalı pazaryerinin göçtüğü şeklindeki gelen üzücü haber sonrası bu durumun kendilerini endişeye sevkettiğini, Söğüt’te kapalı pazaryeri üzerinde biriken kar kalınlığının 80 cm’yi geçince kar yükünü azaltmak için 5 gün boyunca mücadele verdiklerini belirterek, çatının üzerine çıkarttıkları işçilerin günde ancak 100 m2 yer kürüyebildiklerini vurgulayarak, “Pazar günü hava yumuşadı, akşam saatlerinde ise yağmur başladı. Çatı üzerindeki karlar sünger misali yağan bütün yağmuru içine alınca yük bir anda iki katına çıktı. Sebze pazarı bölümündeki çatı bu yüke daha fazla dayanamayarak Pazar günü saat 21.30 sıralarında çöktü” dedi.

Tüm uyarı ve ikazların yanısıra Belediye ekiplerince çatı üzerinde yürütülen çalışmaların görülmesine rağmen vatandaşların bir kısmının araçlarını kapalı pazaryerinin otoparkından almadıklarını belirten Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, “Çünkü, arabalarını götürebilecekleri bir yer yoktu. Yollarda sadece bir araç geçecek şekilde yer açılabilmişti. Evlerinin önü, yolların sağı ve solu 1,5 metreye varan kar yığınıyla kaplıydı. Aracını alması için uyardığımız vatandaşlarımız, “nereye götüreyim? Götürecek yer yok ki” diyerek cevap verdiler” dedi.

Bütün bu olumsuzluklar arasında tek tesellilerinin can kaybının olmaması olduğunu belirten Başkan Aydoğdu, sadece bir fabrikada 3 işçinin yaralandığını yaralı vatandaşlara da Allah’tan acil şifalar dilediğini belirtti.

“Bu kazada araçları zarar gören ve bazı kışkırtmalara rağmen sağduyu ile hareket eden vatandaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi ve şükranlarımı sunuyorum. Cenab-ı Allah’tan başka acı ve keder vermemesini niyaz ediyorum” diyen Halil Aydoğdu, böyle bir zaman da, destek olup yaraları sarmaya yardımcı olacakken, etik olmayan bir şekilde afeti bile siyasi malzeme yapmaya çalışan zihniyetleri de kınadığını belirterek, “Allah onlara akıl ve fikir ihsan eylesin” dedi.

Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, düzenlediği toplantıda kamuoyu ile şu görüşleri paylaştı:

“ Hepinizin bildiği gibi 29 Aralık 2014 gecesi başlayan ve 30 Aralık 2014 Salı gününden itibaren devam eden yoğun kar yağışı Söğüt ilçe merkezimiz ile köylerinde bu güne kadar görülmemiş bir seviyeye ulaşmıştır. Salı gününden itibaren köylerimizdeki tarım seralarının %80’i yıkılmıştır. Ayakta kalan seralar ise üzerlerindeki naylon örtüler kesilmek suretiyle kurtarılabilmiştir. Sakarya vadisindeki zarar çok büyüktür. Afet gören bölgemiz devletimiz tarafından afet kapsamına alınmaz ise köylümüzün bu yarayı sarması mümkün olmayacaktır.

Söğüt merkezde ise ilk andan itibaren bütün yollar kar altında kalmıştır. Salı sabaha karşı başlayan yol açma çalışmalarımız bütün hızıyla bugün dahil devam etmiştir. Yolları açmak için ; 1 adet greyder, 2 adet belediyemizin ve 2 adet de kiralık olmak üzere 4 adet Beko loder iş makinası, 1 adet kar kürüme ve tuzlama aracı, 1 adet traktör kepçe, 1 adet kumlama traktörü ve Fabrikalarımızdan gönderilen 2 Adet büyük yükleyici iş makinası olmak üzere toplam 10 adet araç ile çalışma yapılmıştır. Bir taraftan yolları açarken yağan kar diğer taraftan yolları tekrar tekrar ulaşıma kapatmıştır.

Şehir merkezinde bu çalışmalar devam ederken ilk gün Bozüyük’ten kapalı pazaryerinin göçtüğü şeklindeki gelen üzücü haber bizi de endişeye sevk etmiştir. Kapalı pazaryeri üzerinde biriken kar kalınlığı 80 cm’yi geçince bu kar yükünü azaltmak için 5 gün boyunca mücadele verdik.

 Önce itfaiye ile en alt kısımdan su ile karları eritip akıtmaya çalıştık. Fakat bir tanker su ile ancak 10-15 m2 yer açılabildi.

 Su ile başarı sağlanamayınca çatı üstüne tuz serpildi. Ancak tuzunda bir etkisi olmadı. Havanın soğukluğundan ve yağan yeni karlarla tuz içerisinde hapis oldu ve karları eritmedi.

Çaresizlikten bize önerilen bir başka metodu denedik. Tarımda kullanılan üre gübresinin karı çözdüğü söylendi. Bunu da denedik ancak bu da karları eritmedi.

İlk günden itibaren karları eritecek bir kimyasal araştırması yaptık. Hava alanlarında kullanılan ve pistlerdeki buzları çözen bir kimyasal için İstanbul’da ki bir firma ile bağlantı kurduk. Ancak yılbaşından sonraki gün tatil olduğundan Cuma günü Fabrika üretime girince çözelti hazırlatıldı ve aynı gün yola çıkarıldı. Cumartesi sabahı uygulamaya başladık. Hava alanlarında 1m2 ye 20 gr. Kullanılmasına rağmen biz 1 m2 ye 100 gramdan fazla püskürttük. Ancak hiçbir faydası olmadı. Kar sünger gibi çözeltiyi içine aldı.

Bir taraftan bu işlemleri yaparken diğer taraftan kürümeye çalıştık. Çatının üzerine çıkarttığımız işçilerimiz günde ancak 100 m2 yer kürüyebildiler.

Pazar günü hava yumuşadı, akşam saatlerinde ise yağmur başladı. Çatı üzerindeki karlar sünger misali yağan bütün yağmuru içine alınca yük bir anda iki katına çıktı. Sebze pazarı bölümündeki çatı bu yüke daha fazla dayanamayarak Pazar günü saat 21.30 sıralarında çöktü.

Yapılan uyarı ve ilanlara, çatı üzerindeki çalışmalarımızı görmelerine rağmen vatandaşlarımızın bir kısmı araçlarını buradan almadılar. Çünkü, arabalarını götürebilecekleri bir yer yoktu. Yollarda sadece bir araç geçecek şekilde yer açılabilmişti. Evlerinin önü, yolların sağı ve solu 1,5 metreye varan kar yığınıyla kaplıydı. Aracını alması için uyardığımız vatandaşlarımız, “nereye götüreyim? Götürecek yer yok ki” diyerek cevap verdiler.

Sonuç itibarıyla Çatı çöktü ve 143 araç ile bir motosiklet göçük altında kaldı. Tabi ki Allah’tan gelene diyecek bir sözümüz olamaz. Ancak yağan kar bir felakete dönüştü. Söğüt kar yağışını bol alan bir yer olmasına rağmen, böyle bir kar yağışını ilk kez gördü. Pazaryeri’nin çatısı dışında Söğütsen Seramik Sanayi içinde bir fabrikanın çatısı, Ertuğrulgazi Türbemizin yanında yapılan pilav dağıtım üniteleri, Kabeloğlu mermer Fabrikasının çatısı, Ertuğrulgazi Sağlık Meslek Lisesi’nin Spor salonunun çatısı, Tunç Mermer Fabrikasının ikinci kısmının çatısı, Gökmersan Fabrikasının çatısı, bazı ahırların çatıları ile pek çok evin çatısı çöktü.

Söğüt Belediyesi olarak Pazar gecesi olayın olmasından sonra derhal hazırlıklara başladık. İstanbul’dan 22 kişilik bir uzman ekip derhal yola çıktı ve sabah 05.00 de Söğüt’e geldi. Bozüyük’ten Türe vinç firmasından 90 ve 60 tonluk iki adet normal vinç, 2 adet sepetli vinç ile 2 adet kurtarıcı araç Söğüt’e intikal ettirildi. Afad’ın tespitlerinden sonra 4 adet vinç, 2 adet kurtarma aracı, 6 adet oksijen kesme, 3 adet iş makinası ve 4 kamyon ve yaklaşık 50 kişilik bir ekiple enkaz altından araçların çıkarılması ve enkazın kaldırılması işlemine başlanıldı. Yağan kar ve şiddetli soğuklara rağmen tam 8 günde 143 araç ile 1 motosiklet enkazdan çıkarıldı. Aynı zamanda da alan temizlendi. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitemizden teknik tespit talep ettik. Çatı üzerindeki kar yığınından 1 m2 lik yer ölçüldü ve kovalara alınarak tartıldı. 1m2 yerde yükseklik 130 cm ve alınan karın ağırlığı ise 315 kg olarak tespit edildi.

Bütün bu olumsuzluklar arasında tek tesellimiz can kaybımızın olmamasıdır. Sadece bir fabrikamızda 3 işçimiz yaralanmıştır. Yaralı vatandaşlarımıza Allah’tan acil şifalar diliyorum.

Bu kazada araçları zarar gören ve bazı kışkırtmalara rağmen sağduyu ile hareket eden vatandaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi ve şükranlarımı sunuyorum. Cenab-ı Allah’tan başka acı ve keder vermemesini niyaz ediyorum.

Değerli Basın Mensupları;

Sizin aracılığınızla, enkazın kaldırılmasında ve karla mücadelede gece gündüz demeden çalışan bütün belediye personeline, olayın meydana gelmesinden hemen sonra yola çıkarak gelen Turkuaz uzay sistemleri firmasının sahibi ve çalışanlarına, bizleri hiç yalnız bırakmayan, ekip ve ekipmanlarıyla, iş makinalarıyla çalışmalarımıza destek veren Söğüt Seramik Fabrikamıza, Termal Seramik Fabrikamıza, Sörmaş Refrakter Fabrikamıza, Gökyar Mermer İşletmesine, Göksutaş Mermer İşletmesine, Hamitabat Kum işletmesine ve Ahmet Özdemir ve ekibine, İnhisar Belediyemize, Türe vinç çalışanlarına, Yardım için gelen Söğütlü hemşerilerime ayrı ayrı teşekkür ediyor ve şükranlarımı sunuyorum.     

Böyle bir zaman da, destek olup yaraları sarmaya yardımcı olacakken, etik olmayan bir şekilde afeti bile siyasi malzeme yapmaya çalışan zihniyetleri de buradan kınıyorum. Allah onlara akıl ve fikir ihsan eylesin.

Bu zor günlerimizde her an yanımızda olan sayın kaymakamımıza da çok teşekkür ediyorum. Bizzat gelerek veya arayarak geçmiş olsun dileklerinde bulunan tüm gönül dostlarına ve bu sıkıntılarımız karşısında duyarlı davranan, sesimizi kamuoyuna duyuran basınımızın mümtaz temsilcilerine de ayrıca teşekkür ediyor, hepinize saygılar sunuyorum.”

Editör: TE Bilişim