Kıymet Aslan/ Röportaj

Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Bilecik Gençlik Merkezi’nde görev üstlenen 11 Gençlik Lideri bulunuyor.  Tam 11 Gençlik Lideriyle, Bilecik Gençlik Merkezi ekibi adeta Bilecik’in lise ve üniversitedeki gençleri hayata hazırlıyor. Gençlik Liderlerinin sorumluluklarını, yürütülen çalışmaları bilmeyen tüm gençler için Gençlik Liderleri arasından Halil İbrahim Karakoç ile “Gençlik Liderleri ve faaliyetleri” üzerine bir röportaj gerçekleştirdik. Röportajımıza konu olan, Gençlik Merkezinin açtığı kurslar, bu kursların gence olan katkısı, kısaca bir genç uçurumun kenarından nasıl kurtarılabilir, bunun sorumluluğunu üstlenen bu ekibi Yarın Gazetesi olarak sizler için araştırdık. Sürekli genç kalmakla mesul olan GENÇLİK LİDERLERİNİN özelliklerini ve yönlerini, görevlerini öğrenmek amacıyla yönelttiğimiz sorularımıza,  samimi, içten açıklamalarıyla cevaplar bulduk. Gençlik Liderlerinin, Bilecik’teki lise ve üniversite gençleri için yürüttüğü çalışmalar sayesinde gence kabiliyet, soysal ve kültürel yönlerini kazandırarak hayata karşı donanımlı bireyler kazandırılmak isteniyor ve bu doğrultuda Bilecik’in yerel gençliğini ve üniversite eğitimi almak için dışarıdan gelen tüm gençleri Hürriyet Mahallesi’nde bulunan “Bilecik Gençlik Merkez”lerine davet ediyorlar. Bu röportajda “Gençlik Liderlerini” tanıyacağız.

Röportajımız esnasında bir de ilimiz gençliği, turizmi için önem arz eden proje’den bahsederek, gazetemiz aracılığıyla müjde verdi.

Kıymet Aslan -Gençlik Liderimizi tanımakla başlayalım? Kendinizden bahseder misiniz?

Adım Halil İbrahim Karakoç, 5 Temmuz 1985 doğumlu, Osmaniyeliyim. Bilecik’in Gençlik Lideriyim. 2008’de üniversite öğrencisi olarak Bilecik’e geldim. Gençlik faaliyetlereine 2009 yılında dernek çalışmalarıyla girdim. 2010 yılında Gençlik Merkeziyle tanıştım ve halen burada gençlere yönelik çalışmalar yürütüyorum. 2010 yılından beri burada gönüllü olarak çalışmalara başladım. Gençlik ve Spor  Bakanlığımızın Gençlik Lideri Projesiyle 2011 yılında da istihdam edildim. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İktisat mezunuyum. Aynı zamanda Gençlik Merkezi’nde Bilişim sorumluluğunu yürütüyorum. Eurodesk temas noktasıyım aynı zamanda, Avrupa ile gençleri tanıştırmada aracı oluyorum. Gençlik Liderinin, aktif görevi tüm gençlere rol model olmasıdır. Bende bu sorumluluğu Bilecik’te gerçekleştirme gayreti içindeyim, amacındayım. Ayrıca Bakanlığımız Eurodesk temas noktası olan illerimizin sayısını da arttırmak istiyor. Bilecik olarak 2010 yılından bu yana yürütüyor bu temas noktası olmamız bir avantajdır. Çünkü  Eurodesk temas noktası olan yaklaşık  15 il bulunuyor. Bizde bu yönde çalışmalar yürütüyoruz.





K.A: Gençlik Liderleri Kimlerdir?

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın kurulmasıyla Gençlik Merkezlerinin çok daha faaliyet ve gençlik hareketliliğinin yaşandığını, beraberinde bir çok yenilik geldiğini bu yenilikler içinde Gençlik Liderleriyle gençlere donanım kazandırıldığını anlattı.

H.İ.K: “Gençlik ve Spor Bakanlığı kurulduktan sonra Gençlik Merkezlerine olan önem arttı. İlk olarak gençlik merkezlerinin sayıları artmaya başlayarak kendini gösterdi. Bilecik’in Gençlik merkezinin olması bir avantajlı olarak bu döneme başladı. Gençlik Merkezleri bu süreçte diğer illerde ve ilçelerde de açılmaya başladı. Daha sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Merkezlerinde istihdam edilmek üzere Gençlik Liderlerini tayin etti. Bizler genç olmak ve genç kalmakla mesulüz. Bu bir bayrak yarışı, bizim bir yaş sınırlamamız var. Biz burada kısa bir süre görev yaptıktan sonra arkamızdan gelen diğer gence bu bayrağı teslim edeceğiz. Bizler gönüllü çalışan olarak geçiyoruz. Gençlik Liderlerinin özellikle genç seçilmesi gerekiyor.

-Neden genç seçilmesi gerekiyor? Yetişkin daha tecrübeli olmaz mı?

Özellikle genç. Çünkü  gençlik merkezine gelen bir genç ile liderinin arasında bir kuşak çatışması olmaması istenmesindendir. Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Liderlerine, gençlik çalışanlarına bu görevi tayin ettiklerinden sonra gençlik liderlerini bazı eğitimlere tabi tutuyor. Gençlik hakkında, gençlik politikaları hakkında gerek yurt dışında gerek yurt içinde uygulanan çalışmaları rol model ülkeleri incelemeye aldık. Eğitimler aldıktan sonra, kendi illerimizde dağıldıktan sonra bu göreve dolu bir şekilde geldik. Gençlik Liderlerine verilen bu eğitim sürekli kendini yenileyen, farklı alanlarda verilen içeriğe sahiptir. Avrupa standartlarında olan eğitimlerdir. Teorik anlamda değil de uygulamalı anlamda eğitimlerdir.

-Bilecik’te 11 Gençlik Lideri var, Türkiye’de kaç tane?

Bizler gençlik merkezlerine geldikten sonra ve bu görevi aldıktan sonra Türkiye’de bulunan Gençlik Lideri çalışanı sayısı ortalama 600 civarındadır. Ortalama her gençlik merkezine 6-8 arasında il’in nüfusuna göre değişiyor. Bilecik’teki Gençlik Merkezinin Gençlik Liderinin sayısı da şuanda aktif olarak 11 kişi fakat birkaç ay sonra 9 kişiye düşecek. Bayrak yarışı onların yerine başkaları gelecek. Bizler Gençlik Lideri eğitimlerini tamamladıktan sonra bu süreçte gençlik merkezlerimize geliyoruz ve gençlik merkezi idari kadrosuyla, Gençlik Merkezi Müdürü ve varsa memurlarla birlikte “ne yapabiliriz” için tartışmaya başlıyoruz.





-Bilecik gençliği kimlerdir?

Bilecik gençliği, üniversitelerden ve liselerden oluşuyor. Okumayan, öğrenci olmayan genç kitlesi biraz daha azınlıkta kalıyor. Bu noktada da bu gençler için yaptığımız çalışmalar var.

-Gençlik Liderlerinin çalışmalarından kısaca bahseder misiniz?

Bilecik gençliği ne ister? Ne yapar? Hitap ettiğimiz genç kitlesinin yaş aralığı nedir? Kimlerdir? Ve Bunların ne kadarlık kısmı öğrenci veya değildir? Sadece genç olanlar var bunların tespiti. Bunları istatistiki bilgi olarak aldıktan sonra gençlerin nasıl hayata kazandırıp motive edip sosyal anlamda, kültürel anlamda, kişisel gelişim anlamında ne kadar geliştirebiliriz? Ne kadar üreten bireyler haline getirebiliriz? Tartışıyoruz, fikirler ediniyoruz, araştırıyoruz ve en son aşamada uygulama aşamaları yapıyoruz. Bu çalışmaların içersinde Bilecik Gençlik Merkezi olarak yaptığımız birçok etkinlik var.

Bunların yanında gönüllü aktivitelerimiz, etkinliklerimiz var. Fidan dikmek olabiliyor, yaşlılara ziyaret etmek olabiliyor, önemli gün ve haftalarda gençlerle birlikte biz gençlik liderleri etkinlik yaparak onları biraz daha sorumluluk sahibi bireyler olmasını sağlıyoruz.

-Gençlik Merkezinin açmış olduğu kursları öğrenebilir miyim? Belki bir kursa başlamak isteyebilirim…

Bilecik’teki  lise ve üniversite gençleri için yürüttüğümüz çalışmalara değinecek olursak, mesela gençlik merkezleri tabi eğitsel kurslar, sertifikalı programlar bulunuyor.  Gençlik Merkezi bünyesinde açılan kurslarımız.

SERTİFİKALI KURSLAR                          

İngilizce Kursu, İtalyanca Kursu, Fransızca Kursu, Ebru Kursu, Bilgisayar Kursu

DİĞER KURSLAR

-Gitar Kursu    (cumartesi/pazar 10:00 -16:00 ),Bağlama Kursu, Ney Kursu, Davul(bateri) Kursu, Keman Kursu,Satranç Kursu, Mangala Kursu, Resim Kursu, Halk Oyunları Kursu, Tiyatro Kursu ( pazartesi/çarşamba/perşembe 19:00 )





AÇILMASI PLANLANAN KURSLAR VE GRUPLAR

-Avrupa Birliği Gençlik Proje ekibi(Gönüllü gençler), Osmanlıca Kursu,Lise ve dengi öğrencilere , okul derslerinde düzenli eğitim,Hızlı okuma tekniklerinden oluşuyor.

-Bu noktada Gençlere nasıl bir katkınız oluyor?

Bizler, gerek kurslar aracılığıyla gerek açtığımız standlarla tanıştığımız, ulaştığımız gençlerimizin profilini belirleriz. Yani bir gencin yaş aralığı nedir, kimlerdir, bunların ne kadarlık kısmı öğrenci ve değildir yada sadece gençte bunların istatistiki verisini aldıktan sonra gençleri burada nasıl hayata kazandırırız. Motive edip sosyal ve kültürel anlamda, kişisel gelişim anlamında geliştirebiliriz. Ne kadar üreten bireyler haline getirebiliriz tartışıyoruz, fikirler ediniyoruz, araştırıyoruz en son aşamada uygulama çalışmaları yapıyoruz.

Gençlik Merkezleri tabiî ki eğitsel kurslar, sertifikalı programlar, mesleki kurslar vermiyoruz ama onu da talepler gelmeye başladıktan sonra kendi bünyemize almaya çalışıyoruz. Bilecik Gençlik Merkezi olarak gençlere hayatlarında ilerleyeceği bu yolda nasıl üreten bireyler haline gelmesi için buralarda sosyal aktiviteler düzenliyoruz. Yani bir gencin özgüven sahibi olması için toplum içine girmesi lazım. Bizim burada bu toplumu oluşturmamız lazım. Biz liderler olarak tanıtım stantları açarak gençleri buraya topluyoruz. Bizler gençlere tiyatro kurslarımız,halkoyunları, dil kurslarımız, ebru sanatı, enstrüman gibi yukarıda saydığımız kurslardaki çalışmaları  yaptırıyoruz.

-Gençlik Merkezini anne ve babalara tanıtacak olursak, nasıl anlatırsınız?

Bu kurslarla gençlerimiz, yeni kişilerle tanışıyor belki de aynı mahallede oturduğu kişilerle burada tanışıyor. Burası her şeyden önce bir çatı, bir ev gibi düşünelim. Genel Müdürlükken bu kadar kapsamlı değildi, bakanlık olduktan sonra yükümüz arttığı için, denetimlerimiz arttığı için, eğitsel kurslar alanlarında da çalışmalar yapıyoruz. Enstrüman çalmak biliyorsunuz insanın ufkunu geliştirir özellikle bu bir genç ise hayata bakış açısını çok daha fazla değiştirir.

Gençlerin, gençlikle ilgili sorunlarının olduğunu düşünen gençler, Bilecik’te gençliğe yönelik çalışmaların, etkinliklerin, gerek sosyal anlamda gerekse eğitimsel anlamda eksik olduğunu düşünen her genç kesinlikle Bilecik Gençlik Merkezine gelsin. Aileler de bu bakımdan çocuklarını gönderebilirler. Hatta onlarda gelsin ve ortamımızı görsünler ki içleri rahat etsin. Aileler çocuklarına Gençlik Merkez kurslarımıza tavsiye etsinler isteriz.

-Anladığım kadarıyla bir genci “başıboş” tabirine yakıştırmaktan kurtarıyorsunuz…

Evet, öylede diyebiliriz. Gençlik ve Spor Bakanımız Suat Kılıç’ın bir sözü var. “Bir genç uçurumun kenarında olabilir, o genci tutacak olan kişiler sizlersiniz” diyor. Bu noktada bizim omuzlarımıza yüklenen yük biraz fazla. İstiyoruz ki her gence ulaşalım. Gençlik Merkezinde bu çatı altında o bahsettiğimiz kurslar haftalık çalışma programı haline getirilip, kurs hocalarımızla görüşülüyor,  belgesi olan üniversite mezunu bir genç olan kişiler Gençlik Liderliği yapabilir.  Mümkün olduğunca kadroyu genç tutmaya çalışıyoruz. Gençlerle, gençler bir araya gelsin. El ele versin, gençlik için bir şeyler yapsın diye çaba var.

Buna ek olarak ta bakanlığımızın ulusal anlamda uygulamış olduğu etkinlikler faaliyetler var. Biz bunları yerel anlamda yapıyoruz birde genelde bütün illerin eş zamanlı olarak yaptığı faaliyetler var.

-Ulusal anlamda hazırlanan projelere Bilecik’te katılıyorsa biraz bu projeleri de tanımak isterim? Kısaca bahseder misiniz?

Örneğin “Seyyah Ulu Çınar’ın izinde” projesi var.  Bakanlığımız bu projeyi gençlerimiz kendi kültürüyle örflerini, adetlerini en önemlisi kendi akranlarını batıda ve doğuda kuzeydeki ve güneydeki akranlarını tanısın kaynaşsın, aynı toplum içinde kardeş olduğunu öğrensin diye çalışma yapmışlar. Tamamen bir geziden ibaret değildir aslında. Bu çalışmaya baktığınız zaman yazın okullar kapandıktan sonraki hedef kitlesi daha da genişlesin, okullar kapandıktan sonra tüm yaz boyunca, okullar açılana kadar devam eden bir proje. Haftalık programlarla 81 il’in hepsine gidiliyor. Mesela Bilecik olarak biz Nevşehir, Denizli ve Isparta’ya gittik. Bu her sene değişiyor, her il’in programı farklı. Bu noktada bir ev sahibi il oluyor bir de giden il oluyor. Bu gençleri bakanlık projeyi duyuruyor bizlerde projenin tanıtımını yaprak gençleri topluyoruz. “Seyyah Uluçınar’ın izinde” adlı projede 3 gece 4 günlük bir gezi programı oluşturuluyor ev sahibi tarafından. Oraya giden ilk gençler abi biz değiliz Bilecik’in gittiği zaman aynı anda Trabzon’da gidiyor. Mardin de, İzmir de gidiyor. Aynı anda gidiyorlar aynı anda geliyorlar 300 kişi kapasitesine göre Mesela Adana da bu olay 10 il olabiliyor. Doğu- Batı- Kuzey- Güneyden oluşan iller. Bunun sebebi tamamen gençlerin gidememesi. Batıdaki gencin doğuyu bilmemesi. Doğudakinin kuzeyi bilmemesi neden dolayı onları buluşturuyoruz. Gençlere kültürel bir program yaratılıyor.

-Peki Bilecik olarak farklı illere gidildiğini öğrendik, o halde Bilecik’e neden gelinmiyor?  Bu geziler aynı zamanda bir il için turizm potansiyelidir değil mi?

Bilecik Gençlik Merkezine daha önceki yıllarda genel müdürlük iken ev sahipliği yapıyorduk. Gençlik değişimi adı altındaydı bu proje o zaman tek farkı gittiğin il sana geliyordu. Seyyahta genişletildi. Fakat şuanda ev sahibi değiliz ısrarla söylüyoruz, bildiriyoruz Bilecik Kuruluşun ve kurtuluşun yeri, tarihi mekan Bilecik’imizi duyuralım noktasında bu sene yaz ayında  bir ev sahipliği almayı düşünüyoruz. Seyyah gezileri yaz aylarında başlıyor. Buraya gelen genç sayısı ortalama 3000 -4000 kişi olur. 4000 kişinin birden ilimizi ziyaret etmesi buranın kalkınması açısından bilinmesi açısından Bilecik tanıtımını bu şekilde sağlamak istiyoruz.





-Bahsettiğiniz bu 81 vilayeti kapsayan projelerin amacı nedir?

Bu ve benzeri projede hepsi tek bir noktada buluşuyor. Birlik beraberlik, kültürel bağ ve en önemlisi kardeşlik bunu oluşturmaya çalışıyorlar. Gençken öğretiyorlar, ortak nokta amaç budur. Gençliği uçuruma itmemek ve onu tutmak ve genç boş vakitlerinde burada kendilerini geliştiriyorlar.

Bakanlığın tüm illerde yaptığı “Gençlik kampları” diye bir projemiz daha var. Bizde temsilciliğini yapıyoruz. Bazı illerimizde Bakanlığımızın almış olduğu 25 tane tesisler var. Bu tesisler Karadeniz kıyılarında, Eğe kıyılarında, Akdeniz kıyılarında, Anadolu’nun bazı yerlerinde de var.  Tesisin belli bir planı var bakanlık aracılığıyla illere verdiği kontenjanlarla gençlik kampları tesislerine yine öğrenci gönderiyoruz.

Gençlik Kamplarının yaş sınırı 14/ 26 yaştır. Üniversite öğrencilerinden başlıyor lise öğrencilerine kadar gençlik kamplarına başvurabiliyor. Okul temposu bittikten sonra yazın bu arkadaşlarımız 7 gün tatil yapıyorlar. Hem tatil yapıyorlar hem de ortak noktamız yani yine amaç; kardeşlik, kültürel bağlar, kültürel etkileşim bu doğrultuda bunlarında eğitimi verilmiş oluyor. Tabi Gençlerin Doğu-Batı birleşimi, Kuzey-Güney Birleşimi  gerçekleşiyor. Tatile gidemeyen, çalışmak zorunda kalan gençler olabiliyor. Ailelerinin imkanları olmayan gençler olabiliyor. Bu gençlerimize Bakanlığımız böyle bir imkan sunuyor. 7 gün boyunca dolu dolu her türlü aktiviteyi yapıyorlar. Bu tesislerimizde rafting bir gencin kolay kolay yapamayacağı bir aktivitedir. Bu kapsamda mümkün oluyor. Maliyet gerektiren, yapamadıkları , gidemedikleri yerler. Tırmanma duvarı aktiviteleri, gencin bu noktada doğaya da ilgisi olabilir. Yine gençlik kamplarında 7 gün boyunca uygulanan istasyonlar var.

Örneğin bu istasyonlar kitap okuma istasyonu, tiyatro istasyonlar, halk oyunları istasyonları, elsanatları istasyonu, mangala (zeka oyunları) kültürel bir olay  yani küçük gençlik merkezleri diyebiliriz. Gençlik Merkezlerinde yapılan aktiviteler, geçlik kamplarına taşınıyor. Gençlik Liderleri o kamplarda, istasyonların başlarında bu giden grupların başlarında 7 gün boyunca görev alıyorlar.

-Bakanlık bölgelere gençlik kampları açma gibi bir misyon üstlendiyse “Bilecik”te bu kapsamda  tarih bakımından önem arz ediyor. Bir çalışma başlatmaya değmez mi?

Tabi ki zaten Bilecik’e de gençlik kampları artık gelebilecek. O noktada da bir istekte, talepte bulunduk. Söğüt’te Osmanlı Evleri diye bir proje var şuanda bakanlığımızın da desteklediği bu proje gençlik kampları tarzında olacak. Tabiki Bilecik’în gençleri de bundan faydalanacak ama sadece Bilecik’in gençleri değil diğer illerden gelen gençlerde oralarda konaklayabilecekler. Bunun en kısa sürede yetişmesi bizim temennimiz. Gerek il müdürlüğümüzce gerekse bakanlığımızdan gelen uzmanlar aracılığıyla da Şuan çalışmalar yapılıyor. Bilecik’te Bakanlığımızın her projesinden yararlanıyor. Bilecik’ten sadece bu yaz gönderdiğimiz ortalama 500 kişi bulunuyor. Gençlik kamplarını tadan bir genç bir daha tadamıyor böylelikle herkese sıra geliyor ve yararlanıyor.

K.A-Bakın buna çok sevindim Bilecik’e  adeta bir müjde verdiniz.. Şimdi sıra geldi bu projeye sahip çıkarak il olarak kullanabilmekte, umarım bu konuda duyarsız, kayıtsız kalınmaz…

-Bilecik Gençliğini kursların dışında nasıl kontrol altına alabiliyor, onları bir araya getirebiliyor sunuz?

H.İ.K: Üniversite gençlerinden oluşan gönüllü gençler platformu şeklinde bir grup oluşturduk. Gönüllü gençlerimizi topladık ve bu gençlerle 15 günde bir düzenli olarak toplantı yapıyoruz. Bu şekilde bir araya gelmiş oluyoruz. Bir gençlik meclisi gibi düşünün. İlimizdeki bu eksikliği bu uygulamamızla da gideriyoruz. Bu toplantılar şöyle bir içeriğe sahip. Hem o ay içinde yapmış olduğumuz, yapmayı gerçekleştirmek isteyip de yapamadığımız konuların değerlendirmesini gerçekleştiriyoruz. Burada gençler aslında bir şey yaptıktan sonra öncesini ve sonrasını görmeyi de öğreniyorlar. Sesimizi yeterince duyurabildik mi? Bu soruda bizim için önemli buna cevap arıyoruz.

-Gençler kendi sorunlarını o halde çözebilecek duruma geliyor.

Tabi zamanla bir çok özellik kazanabilen gencimiz oluyor. Bizleri bir abisi, ablası olarak bizleri kesinlikle burada yalnız bırakmamaları, onlarla birlikte bu yola çıktık. El ele devam edelim istiyoruz. Bizim felsefemizde şöyle bir laf vardır. “Gençlerle birlikte, gençlerle el ele” yerel anlamda sorunlarımızı bu şekilde dile getirmeye çalışıp, topladığımız gönüllü gençlerle  sorunlarımızı belirleyip bir aylık yıllık plan çıkartıp o noktada ne yapmamız gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü sosyal anlamda çalışmalar dediğimiz zaman veya Bilecik’te bir genç bir şey yok dediği zaman sadece şu olmamalı, cafe açılmamalı, bir sinema değildir.  Bir cafe tutturmuş gidiyor, cafe de oturup çay, sigara içip, tavla oynayıp zaman öldürmek değildir. Akşam saat 18.00’da cafe de oturan gence Biz üzülüyoruz. Saatlerce oturuyor orada ama burada da tam aksine bizim gençlerimiz 18.00’da başlıyorlar tiyatro çalışmalarına ve o kadar güzel geçiyor ki o çalışma, iletişim kabiliyeti kazanıyor, hafızasını güçlendiriyor, komik anlar yaşanıyor ve eğleniyorlar. Bu çalışma grupları hatta ir aile gibi oluyor boş zamanlarında onlar yine cafeye gidiyorlar ama zamanını iyi şekilde kullanmayı öğrenmiş olarak gidiyorlar. Cafe’den ne zaman kalkacağının bilincinde hareket ediyor. Hatta burası bir aile dedik ya tiyatro grubu, gösterilerine hazırlanırken, müzik grubu geliyor tiyatro sırasında müziğiyle destek veriyor. Hatta Halk oyunları kursu vardı onlarda dayanamayıp onlar da geldi. Bu bir gençlik merkezi ailesidir.

Az önce destek beklediğinizi söylemiştiniz, tabiî ki bende katılıyorum. Bu denli gençlerin gelişimine katkı sağlayan bir ekip, bir kurum dışında İl’deki bir çok kuruma da görevler düşmelidir. Bugüne kadar belki destek beklediğinizi bilmeyen STK ve Kurumlar olabilir, o yüzden Siz nasıl bir çağrıda bulunmak istersiniz?

Bu derece önemli rol üstlenen gençlik liderleri arkadaşlarımız ve kurumumuza, Belediye’nin de diğer kurum ve kuruluşlarında destek olmasını bekliyoruz. Sonuçta amacımız hizmet, hitap ettiğimiz kesim aynı kesim. Bu noktada da birleşmemiz lazım. Kurum ve kuruluşların özellikle bu işi üstlenmiş bakanlık temsilcisi olan Gençlik ve spor bakanlığı temsilcisi gençlik merkezlerinin kurum ve kuruluşların gençliğe hizmet etmek istiyorlarsa gençlik merkezleriyle birlikte hareket etmeleri  ve bu noktada ortak çalışmaları gerektiğini bakanlığımız söylüyor. Gerekse biz kendi idaremiz olarak bunu istiyoruz. Belediyeler, STK’lar, vakıflar, üniversite, kulüplerle yürütülen ortak adımlar Bilecik’te gerekiyor.

Etkin rol alabilecek kurumlar bazen geri planda kalabiliyor. Bu noktada ortak çalışmayı her zaman savunuyorum. Çünkü birlikten kuvvet doğar.

Bilecik’te daha çok gence ulaşıp, daha fazla kitleye sahip olup yine  gençler için, birlikte hareket etmek istiyoruz. Bu noktada kesinlikle kurum ve kuruluşların bize destek olmasını arzu ediyorum. Yine gençlerinde bu noktada ayaklanması lazım, talep etmesi lazım. Talep edilmedikçe arz olmaz. Gençlerin isteklerini sorunlarını bize dile getirmeleri lazım. Bizde daha çok daha fazla ne yapabiliriz diye onlarla yine çalışmalar yapmalıyız. Bizler gençleri buraya davet ediyoruz, bir kez gelsinler burada ne olduğunu öğrensinler. Gençlik Merkezinden faydalansınlar. Buraya ne kadar çok genç  gelirse biz o kadar mutlu oluruz.

-Bilecik Gençlik Merkezi, bir gence nasıl fırsatlar, imkanlar tanıyor?

Diğer illerde ve Bilecik içinde kurum ve kuruluşlardan, bizim Bilecik Gençlik Merkezi olarak bir ayrıcalığımız daha var. Eurodesk Temas Noktasıyız. Bir yarımız Avrupa Birliği Bakanlığımıza bağlı, yani gençlere Avrupa fırsatları da sunuyor. Sadece Üniversite gençleri değil, lise gençler içinde bu fırsatlar geçerlidir. Biz Eurodesk temas noktası olarak Avrupa Birliği Bakanlığında Türk Ulusal Ajansında akredite edilmiş bir kurumuz. Bu şekilde gençlere Avrupa fırsatlarından faydalandırıp onları Avrupa’ya da gönderebiliyoruz. Bende bu projeler dahilinde yurt dışına çıktım, halen yurt dışına çıkmış olan ekiplerimiz de var ve geçmiş yıllarda da gidenler var. Bilecik ekipleri uluslar arası bir proje yapmış bir gençlik merkezidir. Bilecik’i uluslar arası tanıyan ülkeler de var. Polonya’da, İtalya, Macaristan, Bulgaristan gibi bir çok ülkeye hem gidildi hem de gelenler oldu. Burada asıl amaç kültürlerin karşılıklı olarak etkileşiminin sağlanmasıdır.

-Faaliyetlere ilgisi olmayan Gençlere nasıl ulaşıyorsunuz?

Mesela Gençlik Kamplarına götürmek istediğimiz gençlerden herhangi bir genç otobüs kalkmasına 10 dakika kala vazgeçebiliyor. Arıyor “Ben gelmiyorum” diyor. Geziye gidilecek” Ben uyuyakalmışım” . Ne yaparsınız? Gencin doğasına aykırı bazı şeyler. Onları kontrol altında tutmak, plan program çerçevesi çizmek aykırı.  Onu bizler zamanla öğretiyoruz. Burada tiyatro, halk oyunları çalışması var, el sanatlar, gitar kursuna geldikten sonra ve belirli bir süre sonrasında kendi öğreniyor. Bizi görüyor, çünkü dediğim gibi aile ortamıyız.  Ben onun abisiyim, hocası onun babası gibi. Genç bakıyor ki, çok güzel şeyler yapılıyor . Bunu ilgiyi, düzeni gördükten sonra hoşuna gidiyor, özeniyor. Kurslarımızdaki planlı çalışma zamanla bu aykırı hareketlerden de arındırarak hareketler düzene giriyor. Gence ne yapması gerektiğini sen söylemeyeceksin, göstererek kendisi öğrenecek. Kızarak, zorla, gence yaptırımlarla gitmeyeceksin, ters tepiyor. Kızlara hitap edecek kız liderlerimiz, erkeklere hitap edeceğimiz erkek liderlerimiz var, bu gençlerimizle stantlar açarak onları kazanmaya çalışıyoruz. Bakanlık Gençlik Liderlerini istihdam ederken tabiî ki üniversite öğrencilerini ediyor ama yereldeki gençleri de istihdam ediyor. Bu bakımdan yerelde bu görevi üstlenmek isteyen, bayrak yarışına girmek isteyen gençlerimizde bizlere ulaşsın.

GENÇ OLMAK!..

H.İK: Gençlik Liderleri olarak çok ağır bir yükümlülüğümüz var. Genç buraya boş kağıt olarak gelebilir, onu doldurmak, işlemek bizim görevimiz. Genç üzerinde etki bırakacak yanlış bir noktalama işareti, devrik bir cümle bile o gencin hayatını karartabilir. Gençlik Merkezine geldikten sonra onunla bir aile bağı kurmak gerekiyor. Kesinlikle buna dikkat edilmesi lazım. Kendi içimizde kurumsal olalım, hiyerarşimiz var, devlet kurumuyuz, prosedür bizde de var ama bir genç bu kapıdan girdikten sonra biz ona bunu hissettirmiyoruz. Çünkü burası Gençlik Merkezi! Gencin doğasına aykırıdır sistematik şekilde hareket etmesi. Bir genç kuyrukta beklemekten şikayet eder, istemez. Burada dosya, evrak işi yok burayı öyle düşünmesinler. Bir genç buraya bir eviymiş gibi oturabilir, burada dinlenebilir, burada suyunu içebilir, bizde onun çayına, kahvesine eşlik ederiz. Sohbet eder, aile bağı kurarız. Yaptığı bir etkinlikte onu keşfetmeye çalışırız. Bu çocuğa biz ne verebiliriz sürekli bunun üzerinde çalışıyoruz. Tabiki bunu keşfetmek için sürekli özel eğitimlerden geçiyoruz. Bizler Psikolojik danışmanlar değiliz. Gencin ne istediği, ihtiyacının ne olduğu aslında biraz bellidir. Bir genç ilgiye ihtiyaç duyar, ilgi gösterdikten sonra o sana kendini açar zaten.

Burada belirlenen Kurs hocalarımız gençlere yaklaşımlarını, gençlere nasıl hitap etmeleri gerektiği konusunda çok hassas davranıyorlar. Hatta zaman zaman kurs hocalarımızla toplantı yapıyorlar. Onları başı boş bırakmamak için, kontrol altında tutabilmek için koordineli çalışılıyor. Sonuç olarak gençler kendine katmak istediği her değeri bizlerle kendine alabilir. Gençlik Liderlerinden, hocalarına kadar herkes gayret gösteriyor. Ben hepsine teşekkür ediyorum. Onları bizle tanışmaya davet ediyoruz. Buradan gençlere ulaşmada sesimize ses oldukları için bir kezde Yarın Gazetesine teşekkür ediyorum..

K.A: Çok önemli bilgiler verdiniz, bende gençlik liderlerimize teşekkür ederim. Çalışmalarınızda başarılar temenni ederim. Umarım daha fazla uçurumun kenarında olan gence ulaşarak, donanımlı bireyler haline getirmede etken rol alabilirsiniz…

Editör: TE Bilişim