Tüm dünyayı, ülkemizi ve ilimizi etkisi altına alan Covid- 19 virüsü ile mücadelede en büyük takdir ve alkışı sağlık çalışanları aldı. Pandemi süresinde ilimizde de İl Sağlık Müdürü ve Başhekimin yanı sıra pandemi ünitesinde çalışan bir çok doktor, hemşire ile personel gece gündüz demeden Covid-19’a yakalanan hastaları iyileştirmek için gece gündüz demeden çalıştılar.

Ne var ki, içlerinden biri olan Bilecik Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Selma Aktaş, hastalarına ve hasta yakınlarına gösterdiği ilgi alaka ve güler yüzünün yanı sıra gecesini gündüzüne katarak hastaların iyileşmesindeki gayreti ile adeta Bilecik’in gönlüne taht kurdu. Her gün Covid-19’a yakalanma korkusu ile ailesi ile arasına sınır koyan zaman zaman evine dahi gitmeyen ve hatta hastanede kalan Doktor Selma Aktaş, Bilecik’te pandemi ile mücadelede adından sıkça bahsettirdi.

Doktor Aktaş, pandemideki başarının yanı sıra poliklinikte de gösterdiği üstün gayret hem hastane yönetimi hem de kamuoyunu tarafından takdir ile karşılanıyor. Doktor Selma Aktaş, Bilecik Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yeni uygulanmaya başlayan Prick (Deri Delme) Testi ve Pulmoner’ı hayata geçirdi.

Prick (Deri Delme) Testi ve Pulmoner rehabilitasyon hakkında gazetemize bilgiler sunan Doktor Aktaş, uygulamanın özellikle hangi hastalıklarda hayata geçirilmesi gerektiğine dair de geniş çaplı açıklamalarda bulundu.

“Prick (Deri Delme) Testi”ne ilişkin bilgiler sunan Doktor Aktaş,“Prick alerji testi, epidermal olarak uygulanan bir alerjen tespit etme yöntemidir. Rinit, alerjik astım, ilaç ve gıda alerjisi, anafilaksi şüphesi görülen hastalara Prick testi yapılarak Gıda, arı, ev tozu, hayvan tüyleri, polen, ot, mantar gibi alerjenlere alerjisi olup olmadığı, var ise ne şiddette olduğu öğrenilir.

Uygulamada hastanın derisine alerjen maddeleri içeren sıvılar birer damla sürülür ve her biri için mikro birer delik açılır. Ortalama 10 ila 20 dakika sonra deride oluşan reaksiyon (şişlik) ve reaksiyonun büyüklüğüne göre değerlendirme yapılır.

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uygulamaya başladığımız deri prick testi için göğüs hastalıkları uzmanlarımızdan bilgi alabilirsiniz.” dedi.

Pulmoner rehabilitasyon nedir? sorusunu ise Aktaş, şu şekilde yanıtladı:

“Solunum rehabilitasyonu kronik (müzmin) solunum hastalıklarının tedavisinin standart bir bileşenidir. Kronik solunum hastalığı olan kişilerde, ilaç tedavileri ile birlikte uygulanması gereken eğitim, egzersiz, beslenme ve psikolojik danışmanlık ve destek tedavisini içerir. Programlar, her hastanın ihtiyaçlarına göre düzenlenir.

Amacı; Kronik solunum hastalarının fiziksel, duygusal durumlarını düzeltmeyi ve sağlığı geliştirici kalıcı davranışları sağlamaktır.

Kimlere uygulanabilir?

Süregen nefes darlığı, günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanma, yaşam kalitesinde azalma ve/veya egzersiz kapasitesinde kısıtlılığı olan kronik solunum sorunlu tüm hastalara hastalık şiddetinden bağımsız olarak solunum rehabilitasyonu uygulanabilir.

Rehabilitasyon ünitelerinin özelliklerine bağlı olarak; hastanede yatırılarak yapılabileceği gibi, düzenli hastane ziyaretleri ile ayaktan ya da evde uygulanabilmektedir. Her yaş hastada yapılabilir, sigara içiyor olmak engel değildir, özellikle bu sürede sigara bırakmaya da yardımcı olunur.”

Hangi hastalıklar için özellikle önemlidir?

- KOAH (Kronik obstruktif akciğer hastalığı) başta olmak üzere;

- Astım,

- Bronşektazi,

- İnterstisyel akciğer hastalıkları,

- Kistik fibroz,

- Göğüs duvarı hastalıkları,

- Nöromusküler hastalıklar,

- Akciğer nakli öncesi ve sonrası,

- Akciğer kanseri,

-Covid-19 enfeksiyonu sonrası,

- Obezite ile ilişkili tüm akciğer hastalıklarında solunum rehabilitasyonu programı başarı ile uygulanabilir.

Pulmoner Rehabilitasyon size neler kazandırır?

- Egzersiz kapasitesiniz artar

- Daha az nefes darlığı hisseder, daha uzun mesafeler yürüyebilirsiniz.

- Yaşam kaliteniz yükselir.

- Hastanede yatış, acile başvuru sayınız azalır.

- Anksiyete ve depresyonunuz azalır.

- Kol kaslarına yönelik egzersiz ile kol kas fonksiyonlarınız iyileşir.

- Sağkalımınız uzar.

- Hastaneye yatış gerektiren atak sonrasında iyileşme hızlanır.

- Kullanmanız gereken ilaçlara uyumunuz artar.

Diğer yandan Doktor Selma Aktaş, Bilecik Tıp Fakültesi Eğitim Araştırma Hastanesi'nde Göğüs Hastalıkları Uzmanlarına bağlı bir ünite olarak açılacak olan ve hazırlık çalışmaları yürütülen bu ünite hakkında detaylı bilginin hastane doktorlarından alınabileceğini aktardı.

Editör: TE Bilişim