Osmanlı Devleti’nden kalma sivil mimarı örneği konakları ile geçmişten günümüze tarihi bir köprü konumunda olan Günüören Köyü’nün turizme kazandırılması noktasında tekrardan düğmeye basılırken, İl Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan, Bilecik Koza Tarım Satış Kooperatifi Müdürü Ali Çakır Günüören’de İpekböcekçiliğini Geliştirme Projesi kapsamında bir araya geldi.

Osmanlı Devleti döneminde Ahi Yunus Zaviyesi’ne bağlı ‘Vakıf Köyü’ olarak kurulan Günüören Köyü, geleneksel sokakları, ahşap ve kerpiç kullanılarak inşa edilen konakları, doğal güzellikleri ile daha önceleri birçok kez ulusal basında geniş yer almıştı.

VALİLİK VE OSMANELİ BELEDİYESİ İŞBİRLİĞİ YAPACAK

Osmaneli'nin turizmi açısından önemli bir değeri olan ve ilçeye tarihi Sufi Yolu üzerinde 6 kilometre mesafede bulunan Günüören Köyü’nde halen devam eden ipekböcekçiliği yetiştiriciğini tekrardan ayağa kaldırmak ve Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından tescillenen İpekböceği evlerini turizme kazandırmak için Bilecik Valiliği ve Osmaneli Belediyesi işbirliği yapacak.

VALİLİK’TEN MALZEME DESTEĞİ

Osmaneli Belediyesi restorasyon ekibince gerçekleştirilecek olan çalışmalara, Bilecik Valiliği malzeme desteği sağlayacak. Özellikle restorasyonlarda en çok ihtiyaç duyulan ahşap malzeme konusunda Bilecik Valiliği bu noktada Bursa Orman Bölge Müdürlüğü’nden destek alacak ve Osmaneli Belediyesi bu kapsamda restorasyon çalışmalarını hızlandıracak.

BAŞKAN ŞAHİN: “BU YILDA MÜDAHALE ETMEZSEK TARİHİ BİNALAR YIKILACAK”

Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin Günüören Köyü’nde yapılan incelemeler sırasında Bilecik Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan'a konaklara bu yılda müdahale edilmezse seneye çoğunun kendiliğinden yıkılacağını söylerken,“Tarihi ve kültürel değerlerimizin korunması için Bilecik Valimizin de destekleri ile inşallah bu yıl restorasyonlara başlarız.”dedi.

GÜNÜÖREN’DE İPEKBÖCEKÇİLİĞİ YENİDEN CANLANACAK

İpekböcekçiliği yetiştiriciliği konusunda Bilecik Valiliği’nin yürüttüğü proje kapsamında Osmaneli merkez ve Günüören Köyü’nde yeniden İpekböcekçiliğinin canlandırılması için Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Osmaneli Belediyesi ve Bilecik Koza Tarım Satış Kooperatifi destekleri ile köy eski tarihi misyonuna dönecek.

TARİHİ SUFİ YOLU KÖYE BAĞLANACAK

Osmaneli ile Günüören Köyü’nü birbirine bağlayan 6 kilometrelik tarihi Sufi Yolu da turizm çalışmaları kapsamında tekrardan kullanılabilir hale getirilecek. Osmaneli ile Günüören Köyü arasındaki Sufi Yolu’nun açılması ile birlikte, ilçeden köye ulaşım 10 kilometre kısalmış olacak.

Belediye Başkanı Münür Şahin Günüören Köyü’ndeki tarihi evlerde yapılan incelemeler sonrasında yaptığı açıklamada, Kültür Turizm Müdürü Serkan Bircan'a ve Bilecik Koza Tarım Satış Kooperatifi Müdürü Ali Çakır'a ziyaretleri ve ilgileri için teşekkür etti.

OSMANELİ’YE İPEKBÖCEĞİ FABRİKASI KURULMASI HEDEFLENİYOR

Başkan Şahin, Osmaneli Belediyesi’nin bu yıl 1000 adet fidanı toprakla buluşturarak İpekböcekçiliği Projesine destek verdiğini belirterek, “Osmaneli merkez ve Günüören Köylerimizde İpekböcekçiliği yetiştiriciliğini istenilen seviyeye çıkartacağız.İnşallah Osmaneli de eski ipek fabrikasının yerine küçükte olsa yeni bir ipek fabrikasını kazandırırız.” dedi.

MÜDÜR BİRCAN’DAN İNCELEME SONRASI AÇIKLAMA

İl Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan ise Günüören Köyü’nde yaptıkları incelemeler sonrasında açıklamalarda bulundu.Müdür Bircan,“Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak, Osmaneli Belediye Başkanımız Sayın Münür Şahin, Kozabirlik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sayın Ali Çakır Bey, Kozabirlik Bilecik Sorumlusu Ahmet Genç beyler ile birlikte Osmaneli İlçemize bağlı İpekçilik üzerine yıllarca emek veren ve tarihi dokusu ile önem arz eden Günüören Köyündeki tarihi evleri yerinde inceleme ve turizme kazandırılması amacıyla incelemede bulunduk. Destekleri için Kozabirlik Koza Tarım ve Satış Kooperatifimize ve Osmaneli Belediye Başkanlığımıza teşekkür ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim