KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) nedir? E-tebligat nedir?

Elektronikleşen dünyamızda ve buna paralel gelişen Türkiye’de; meslektaşlarımızın şifreleri ile müşterilerine ait beyanname ve bildirimlerini GİB ve SGK’ya elektronik ortamda vermekte idi. ayrıca diğer vatandaşlarımız da e-devlet olarak bilinen ve internet ortamında devletin tüm birimlerine şifre ile kişisel bilgilere erişilebilen sistem uzun süredir kullanılıyordu. Alınan kişisel şifreler ile www.turkiye.gov.tr adresinden e-devlet’e girerek buradan faydalanılıyordu.
7201 sayılı tebligat yasası ile elektronik tebligat yapma mecburiyeti getirilmiş ve bu uygulama 29/06/2015 tarihi itibarıyla da başlamıştır. Bu konuda odamız olarak toplantılar düzenleyip meslektaşlarımızı ve basın yoluyla da bu işin muhatapları firmaları uyardık. Bu süreçte birçok firma müracaatla şifrelerini ve e-imzalarını aldılar ve gerek şirket kuruluşlarında ticaret sicil müdürlüğünde yapılan her türlü işlemlerinde bu şifreleri ile işlemlerini yaptılar ve yapmaya da devam ediyorlar. Şimdi de e-tebligat gündemde; “E-tebligat nedir?” sorusuna cevap vermeden önce, KEP’ in ne olduğunu anlatmamız ve anlamamız gerekir.

KEP (kayıtlı elektronik posta) nedir?

Kayıtlı elektronik posta (kep), her türlü ticari, hukuki yazışma ve belge paylaşımları gönderilen biçimde koruyan, alıcının kim olduğunu kesin olarak tespit eden, içeriğin kesinlikle değişmemesini ve içeriği yasal geçerli ve güvenli, kesin delil haline getiren sistemdir. KEP (kayıtlı elektronik posta) sistemi, gönderici ve alıcı kimlikleri, gönderi zamanı, teslim edilme zamanı, erişilme zamanı ve içerik bütünlüğünü kesin ve değiştirilemez olarak koruyarak, taraflardan herhangi birinin inkâr edemeyeceği yasal bir delil olarak 20 yıl süreyle saklamaktadır.
Gönderilerin içerikleri KEP (kayıtlı elektronik posta) hizmet sağlayıcısı tarafından okunamamakta, kopyalanamamaktadır. yazışmalarınızı kep (kayıtlı elektronik posta) ile yapmakla bir yandan zaman kaybından kurtulurken diğer yandan kâğıt kullanılmadığından doğaya katkı da sağlanmış olacaktır. KEP (kayıtlı elektronik posta) üzerinden e-posta gönderebilmek için e-imzaya sahip olunması gereklidir, e-imzası olmayanlar sadece gelen e-postaları alabilmektedir.

KEP (kayıtlı elektronik posta) hesabı nereden alınır? Kayıtlı elektronik posta hizmet sağlayıcılar kimlerdir?

KEP (kayıtlı elektronik posta) hesabı açtırmak isteyen ve e-imzası bulunmayanların bu hizmeti vermek üzere; PTTKEP, TNBKEP, TÜRKKEP, İNTERKEP, EFİNANS, gibi firma ve kuruluşlar kayıtlı elektronik posta hizmet sağlayıcılar olarak bu hizmetleri sunmakta, bu firmalar aynı zamanda e-imza hizmetini de vermektedirler.

E-tebligat nedir?

29 Haziran 2015 tarihinden itibaren elektronik tebligat dönemi başlıyor. Bu tarihten itibaren eskiden kâğıt ortamında gönderilen tebliğler, kayıtlı elektronik posta (KEP) ile gönderilip alınabilecek, tebligatın durumu anlık sorgulanabilecek. Elektronik tebligat (e-tebligat), 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nda belirlenen tebligat çıkarmaya yetkili merciler tarafından elektronik ortamda hazırlanan tebligatların e-tebligat yönetmeliğine uygun olarak değiştirilemez ve inkar edilemez bir şekilde kayıtlı elektronik posta (KEP) yoluyla alıcılarına iletilmesidir.
E-tebligat sistemine, kamu kurum ve kuruluşları ile tüzel ve özel tüm kişiler üye olabilecektir. Bu sistemde Tebligat Kanunu’nda tebliğ çıkarmaya yetkili kılınan merciler elektronik tebligat gönderebilecek olup, muhataplar elektronik tebligat alabileceklerdir.

Elektronik tebligat (e-tebligat) kimler için zorunludur?

7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 7. maddesinde yapılan değişiklik ile “anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunlu” hale gelmiştir. Tebligat çıkarmaya yetkili mercilerinde kep hesabı kullanarak e-tebligat göndermeleri zorunlu hale gelmesinden ötürü sermaye şirketlerine ve kendilerine kep hesap adresi bildiren gerçek kişilere tebligatları kep hesap adreslerine yapmaları gerekmekte olup kanun gereği yalnızca kep hesabı edinerek bu hesap üzerinden muhataplara elektronik tebligat gönderebileceklerdir. Elektronik tebligat adres almak isteyen muhatapların elektronik tebligata elverişli kayıtlı elektronik posta hesabı edinmeleri gerekmektedir.

1 Temmuz Mali Tatil

Meslektaşlarımızın uzun bir mücadelesinden sonra yaklaşık 9 yıl önce kazanılmış hak olan mali tatil uygulaması, 1 Temmuz 2015 tarihinde başlayacak 20 Temmuz 2015 tarihinde sona erecektir. Yasada; verilme süresinin son günü mali tatil süresine veya mali tatilin son gününü izleyen yedinci güne rastlayan vergilere ilişkin beyannamelerin 27 Temmuz’a kadar verilebileceğini hüküm altına alınmıştır.

Bu yıl dokuzuncusu uygulanacak olan mali tatil 1 Temmuz 2015 günü başlayacak, 20 Temmuz 2015 günü sona erecektir. Kanuna göre bu tarihler arasına rastlayan kanuni ve idari süreler, mali tatilin bitiminden itibaren 7. günün mesai saati bitiminde sona ermiş sayılmaktadır. Bu doğrultuda verilme süresinin son günü mali tatil süresine veya mali tatilin son gününü izleyen yedinci güne rastlayan vergilere ilişkin beyannameler 27 Temmuz 2015 tarihine kadar verilecektir. Bu beyannamelere göre tahakkuk eden vergilerin ödeme süresi de 30 Temmuz 2015 tarihine uzamış sayılacaktır.

Yoğun iş temposu ve çeşitli angaryalar altında ezilen ve zorlanan meslektaşlarımızın mali tatil ile bir nebze dinlenme fırsatı bulacaklarını düşünüyoruz. Ancak bu uygulama meslektaşlarımız için kesinlikle yeterli değildir. Mali tatile denk gelen yükümlülükler, mali tatilden sonra 7 gün yerine en az bir ay ileri tarihli olması halinde bu mali tatil de anlamlı hale gelmiş olacaktır.

Mali tatil süresince mahkeme kararı veya cumhuriyet savcılıklarının talebi üzerine ya da vergi usul kanunu hükümlerine göre yapılan aramalı incelemeler hariç, inceleme amacıyla defter ve belgelerin talep edilemeyecek, mükellefin iş yerinde incelemeye başlanamayacaktır.

1 Temmuz da başlayan mali tatil’in meslektaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Meslektaşlarımızın ve odalarımızın talepleri doğrultusunda yasaların hazırlanması ve çıkarılmasını temenni ediyor. Haklı taleplerimizi her platformda haykıracağımızı ayrıca belirtmek istiyorum.”