Çiftçilerin 2023 yılının ilk yedi ayında 3 bin 452 lira 76 kuruş olan BAĞ-KUR primleri, 4 bin 628 liraya yükseltildi. Bilecik Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen, çiftçinin BAĞ-KUR prim miktarının düşürülmesini beklerken yapılan zammın çiftçileri daha da zora sokacağını belirtti.

Aylık Tarım Bağ-Kur primlerine yapılan artış, çiftçileri zor duruma düşürdü. Zor durumda olan üreticiler prim borçlarını ödeyemez duruma geldi.

Konu ile ilgili Bilecik Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen sosyal medya üzerinden bir açıklamada bulundu. “Tarım BAĞ-KUR primlerinin düşürülmesini beklerken yapılan zammın çiftçilerimizi daha da zora soktu” diyen Sevinen, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“EMEKLİ OLMAK NEREDEYSE İMKANSIZ HALE GELDİ”

“Çiftçilerin 2023 yılının ilk yedi ayında 3 bin 452 lira 76 kuruş olan BAĞ-KUR primleri, 4 bin 628 liraya yükseltildi. Tarım BAĞ-KUR primlerinin düşürülmesini beklerken yapılan zammın çiftçilerimizi daha da zora soktu.

Çiftçilerin mevcuttaki primleri daha ödeyemediğini belirtmek isterim. Artışla Tarım BAĞ-KUR’unu çiftçimizin ödemesi imkansız hale geldi.

Çiftçimiz primlerini ödeyemiyor. Eğer müdahale edilmezse 2023 yılı artan prim oranları ile tarımda kayıt dışılık artacak ve Tarım BAĞ-KUR’lu çiftçilerimiz sosyal güvenlik hakkından mahrum kalacaktır. Mazota yapılan zamlar ve diğer girdi maliyetleri artan, gelirleri düşen üreticilerimiz için şuan ki prim miktarlarını ödemek, emekli olmak neredeyse imkansız hale geldi.

“SİGORTALI SAYISI AZALMAYA DEVAM EDECEKTİR”

25 yıl boyunca prim ödemek zorunda bırakılan çiftçinin bu sebeple mağduriyetinin arttığı “2023 yılında 30 gün üzerinden prim ödeyecek olan çiftçilerimiz, emeklilik haklarını 9 bin gün prim ödemeleri halinde kazanacaktır. Çiftçilerimizin 25 yıl prim ödemeleri hiç adil değildir. Diğer sigortalılar 7 bin 200 gün prim ödemesi ile emekli olurken çiftçilerimiz 9 bin gün prim ödemesi ile emekli olmaktadır. Diğer sigortalılar 20 yıl, çiftçilerimiz 25 yıl prim ödemesi yapmak zorundadır. Çiftçilerimizin sigorta prim ödemesi yarıya düşürülmezse, tarım BAĞ-KUR sigortalı sayısı azalmaya devam edecektir. Tarım BAĞ-KUR primini ödemekte zorlanan çiftçilerimizde, ürününün para etmeme riski, ekonomik sorunlar, girdi fiyatlarının sürekli artması, ansızın yaşanan afetlerle ürününü kaybetme korkusu, bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları yüzünden bir çok çiftçimiz zor durumda olduğunu belirmek isterim.

“ÜRETİCİLERİMİZİ PRİM BORÇLARINI ÖDEYEMEZ DURUMA GETİRDİ”

Sonuç olarak özetle, Tarım/çiftçi bağkuru kapsamında ödenecek aylık Tarım Bağ-Kur primlerine yapılan artış, zor durumda olan üreticilerimizi prim borçlarını ödeyemez duruma getirdi.

Yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı düzenli prim ödeyen üreticilerimiz yok diyecek kadar azdır...” KORKMAZ KESİK

Editör: Korkmaz Kesik