Yerel seçimlerde yeniden aday olan Vezirhan Belediye Başkanı Hüseyin Ocak, seçim gündemine özel gazetemize açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz dönem kendi başkanlığında yürütülen çalışmaları aktaran Başkan Ocak, önümüzdeki 5 yıl için Vezirhan’ın geleceği adına planladığı önemli projelerini anlattı.

Gazetemiz yetkilisi Cafer Elmas ve muhabiri Betül Kesik’in sorularını yanıtlayan Başkan Ocak ile gerçekleştirdiğimiz röportajın ayrıntıları şu şekilde oldu:

HÜSEYİN OCAK 5 YILDA VEZİRHAN’A NE VERDİ?

- Öncelikle bizler dedik ki, bu kamu kaynaklarını doğru kullanacağız. Bu noktada üzerimize ne düşüyorsa onu yaptık. Vezirhan’da elektrik telleri yer altına aldı. Elektrik tellerinin yüzde 80’i yer altında. Bu Bilecik’te kent merkezinde bu olay yok. Bizim dönemimizde Kayalar Mahallesine doğalgaz geldi. Bu çalışmalarla birlikte altyapı çalışmalarını da yeniledik.

“YOLLARIN YÜZDE 90’LIK KISMINI YENİLEDİK”

Şu anda çalışmayan bir altyapımız yok. Bunları bitirdikten sonra Vezirhan’da 35 yıldır yapılmış yolların yüzde 90’lık kısmını yeniledik. Kim yerlerde asfalt, taş parke yaparak yollarımızı yeniledik. Vezirhan’da altyapı ve üstyapıda şu an hiçbir sorun yok. Bütün parkları, mezarlıklarımızı yeniledik. 4 camimiz var bunlardan 3’ünü yeniledik. 1 camimiz kaldı. Onun için de bir hayırsever vatandaşımızı bulduk. Onun finansmanıyla da bu camimizi de yenileyeceğiz. Spor sahamız sentetik değildi bunu yaptık. Bir tane kültür merkezine ihtiyacımız vardı bunu da yaptık. Vezirhan’da su sorunumuz yok, ikinci bir alternatif suyumuz var. Karasu projesini beldemiz çok istiyordu.

İSTİHDAM VE GÖÇ ÖNLEME KONUSUNDA VEZİRHAN’NA NASIL ÇALIŞMALAR YAPTINIZ?

- Bir şehri büyütmek ve yüceltmek istiyorsanız, ilk önce kendi nüfusunuzu tutacaksınız. 2019 yılındaki seçimlerde bunu iddialı bir şekilde iş olacağız, aş olacağız diye dile getirmiştik. Bunun gereğini de yaptık.

“400 KİŞİNİN İSTİHDAMI İÇİN DOĞRUDAN ARACI OLDUM”

3 bin nüfuslu bir beldedeyiz. Hüseyin Ocak olarak 5 yıllık belediye başkanlığı dönemim içerisinde 400 kişinin istihdamı için doğrudan aracı oldum. Kendi bölgemizde ve Bilecik’e yakın bölgelerde gençlerimiz dışarı gitmesin diye hepsine köprü olduk. Bununla beraber beldemizde kadın istihdamı konusunda bir sıkıntımız vardı. Gömlek fabrikasının gelmesi için çok büyük bir emeğimiz oldu. Şu anda 200 hanımefendinin çalıştığı çok güzel bir işletme oldu. Vezirhan’da kim çalışmak isterse bu işletmede çalışabiliyor. İstihdam noktasında 2019 yılında sözümüzü verdik ve yerine getirdik. Bundan sonra da yerine getirmeye çalışacağız. 

GENÇLERİN SOSYAL AKTİVİTESİ İÇİN YENİ ÇALIŞMALARINIZ OLACAK MI?

 -Seçimden sonra bir pandemi dönemi yaşadık. Ekonomik sıkıntıların olduğu, felaketlerin olduğu zor bir dönemde belediye başkanlığı yaptık. Bunun için bazen önümüze gelen önemli işleri yaptık. Vezirhan’da yapısal eksiklerin büyük bir kısmını bitirdik. Daha yaşanabilir bir kent haline getirmek için sosyal, spor, kültür alanları çoğaltmak gerekiyor. Bu dönemimiz de bunların yapıldığı bir dönem olacak.

BOZKURT EVLERİNİN 1’İNCİ ETABI TAMAMLANDI. 2’İNCİ ETABI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

 -1 Nisan’da başlıyoruz. Birinci etabı tamamladık ikinci etabıyla alakalı şu anda projelendirilmiş, ruhsatı kesilmiş, kat irtifakları yapılmış, tapuları dahi çıkmış sadece inşaat başlaması kaldı. İnşaata başlayacaktın ama tamamlama konusunda seçim süreci sıkıntı olur, yetiştiremeyiz diye geriye bıraktık. Tüm hazırlıklarımızı yaptık. Başlamamak için hiçbir nedenimiz yok. Tüm hazırlıklarımız tamam. Burayı da yapacağız. Benim en iyi yaptığım iş ev yapmak. Bunu da çok iyi becerebiliyorum. Bunun yanında yakın zamanda başka bir alanda 1+1 projem de var. Bu evleri yapmak mesele değil ama talebi gördükten sonra hemen başlayacağız. Vezirhan’da kim ev sahibi olmak istiyorsa ben herkesi ev sahibi yapacağım.

YENİ İMAR ALANLARI AÇACAK MISINIZ?

 -Bizim arsa problemimiz var. Dolayısıyla yen imar alanları açmamız gerekiyor. Bu benim geçen dönem aklımda vardı. Millet bir araya toplayalım, bu bütün bir şehrin planı olsun. Bir halk toplantısı yaparak 18 uygulayabileceğimiz alanları, sanayi, ticari, konut alanlarını konuşmak gibi bir düşünce var. Bunları millete anlatarak onları de dinleyelim. Şehrin böyle bir mutabakatı varsa da böyle bir imar düzenlemesi yapalım. Bu benim planım olmasın, şehrin planı olsun. Biz gittiğimizde de herkes bu plana sadık kalsın. Fakat bu uzun süreçli bir çalışma. İmar düzenlemesi yapmak 3-5 yıllık bir zaman dilimini kapsıyor. Seçimden sonra da bunun planlamasını yapacağız. Bunu herkesle paylaşacağız ve herkes kani ise yapacağız.

 SEÇİLİRSENİZ ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM NELER YAPACAKSINIZ? VEZİRHAN İÇİN HAYALİNİZ NEDİR? PROJELERİNİZ NELER?

Şehri büyütmek istiyoruz. Bunun birkaç tane kriteri var. Şehrimizin büyüme potansiyeli çok yüksek. Kent merkezine 10 dakikalık bir mesafedeyiz. Bunun avantajı olduğu gibi dezavantajları da var. Osmaneli, Gölpazarı, Bilecik üçgeninde şirin bir beldeyiz.

KONUT İHTİYACINA ÇÖZÜM

Güçlü sanayi kuruluşlarının olduğu bir yerdeyiz. Bizim çalışan nüfus ile birlikte 3 bin nüfusumuz var. Vezirhan’ın 10 bin kişiye bakabilecek bir potansiyeli var. Bizim iş ile alakalı bir sıkıntımız yok. İnsanları yaşatma ile ilgili problemlerimiz var. İnsanları yaşatmak için en başta konut üretmek zorundasınız. Biz bunu müteahhit eliyle beceremedik. Müteahhit olarak kimse gelip yapmadı. Devlet eliyle, belediye eliyle toplu konut üretimi hep konuşuluyordu ama bu gerçekleşmedi. Biz bunun yapılabilirliğini bu dönemde Vezirhan’da gösterdik. 1. Etap Bozkurt Evlerine başladık, bitirdik ve insanlarımızı içerisine oturttuk. Şimdi ise ikinci etabına başlayacağız.

“1+1 KONUTLAR YAPACAĞIZ”

Bununla beraber 1+1 konutlar yapacağız. Vezirhan’da 1+1 daire yoktur. Bunu da memurlarımız, askerlerimiz, öğretmenimiz var. Onlar için barınma ihtiyacı alanı bulamıyor. Bunlar ise Bilecik kent merkezinde oturuyorlar.   Eğer bu altyapıyı hazırlamazsanız nüfusun artma şansı yok. Konut ihtiyacınız çözeceğiz. Yeni imar düzenlemesi yaparak arsa alanları üreteceğiz.

“VEZİRHAN’I KÜLTÜR MERKEZİ HALİNE GETİRİYORUZ”

Vezirhan’ı kültür merkezi haline getiriyoruz. Kervansarayımız var çok görkemli bir yapı. Şu anda kütüphane olarak dizayn ediliyor. Burasının bir tarafı kütüphane olurken aynı zamanda bir eğitim kampüsü olacak. İçerisinde; derslikler, eğitim salonları, bilgisayar salonları olacak. Bir bölümünde ise Tiyatro Genel Müdürlüğü tarafından dizayn edilerek güzel bir salon yapılacak. Aynı zamanda kültür organizasyonlarının yapılacağı bir yer haline geliyor. Bu Bilecik adına yapılıyor. Şehirde böyle bir salon varsa inanıyorum ki yıl içerisinde birçok tiyatro, animasyon, öğretici gruplar buraya gelecek. Burada programlar düzenlenecek. Bu noktada avantajlı hale geleceğiz.

“ALPARSLAN TÜRKEŞ YAŞAM VADİSİ PROJEMİZİN YÜZDE 80’İNİNİ TAMAMLADIK”

Kadınlarımızın, gençlerimizin zaman geçirecek alanlarda sıkıntı var. Bununla ilgili de çalışmalara başladık. Alparslan Türkeş Yaşam Vadisi projemizin yüzde 80’inini tamamladık. 7’den 70’e herkese yaşam alanı sunduğumuz bir proje. Bu projeyi tamamladığımız zaman bütün Bilecik’in dikkatini çekecek bir proje olacak. İnsanların çıkıp nefes alabileceği, herkesin hayat bulabileceği bir yer haline gelecek.

SOSYAL ALANLAR

Sağlıklı Yaşam Merkezini bir okul konseptinde düşünüyoruz. İçerisinde; yüzme havuzu, fitness salonu olacak. Ama bunun yanında insanların farklı şekilde vakit geçirebileceği bir alan olacak. Belki bir enstrüman kursumuzu da orada açacağız.  Bunları kompleks haline dönüştürürsek yaşanabilir hale getiririz.

“ÖNEMLİ OLAN YAPMAK DEĞİL, YAŞATMAK”

Biz nüfusu az bir beldeyiz. Siz 3 bin nüfuslu bir yerde 100 bin nüfusa hitap edecek salon yaparsanız buraya bakamazsınız. Onun işlerine yetişemezsiniz. Yetişemediğiniz zaman ise size yük olarak geri dönüyor. Bizim ölçeğimizdeki yerlerde bir şeyi yapmak mesele değil onu yaşatmak meseledir. Sosyal, kültürel, spor alanlarında yaşama daha çok katabilecek işleri başarabilirsek Vezirhan nüfusunun 10 bine çıkacak bir potansiyeli var. Biz bugün bu şehrin kapısını açmak istiyoruz. Bu büyüme hemen olacak bir şey değil. Konut, arsa üretirseniz paralelinde bu büyüme gelecektir. Bunu yapmadığınız zaman şehir kısır döngü içerisinde devam eder.

İnsanların buradaki hayat kalitesini arttıracak işler yaparsanız bu büyümeyi sağlarsınız. Pandemi döneminde bizim ölçeğimizdeki yerler için bir avantaj oldu. İnsanlar daha önceden büyük şehirlerde yaşamayı düşünürdü. Ama pandemi ile birlikte insanlar kırsalda butik kasabalarda yaşamayı arzuluyor. Biz de bunu fırsata çevirip şehri büyütmek için elimizden ne geliyorsa bunların hepsini yapacağız.

VEZİRHAN HALKI NEDEN BİR DÖNEM DAHA HÜSEYİN OCAK’A OY VERSİN?

 -Biz Vezirhan Belediyesine geldiğimiz zaman girişte şöyle bir yazı yazıyordu. İlk talimatım da bu yazıyı değiştirin oldu. Yazıda ‘Edep ile gelen lütuf ile gider’ yazıyordu. Tabiri caizse adam gibi gel ihsan ile göndereyim. Burası devletin kapısı, herkesin kapısı. Bu yazı çirkin indirin bunu dedim. Ne yazacağız dediler. Bizim büyüğümüz, pirimiz Şeyh Edebali’nin güzel bir sözü var, ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’. İnsan varsa devlet var. Sen varsan ben varım manasına geliyor. Hemen akabinde içeriye girdiğimizde diğer birimler çay servisi olmuyordu. Sadece kendi makamıma oluyordu. Bütün birimlere çay servisi yapacaksınız dedim. Kapıdan vatandaş girdiği zaman kimliği kim olursa olsun ilk başta yer göstereceksiniz, çayını söyleyeceksiniz. Ondan sonra talebini soracaksınız, elinizden geldiği kadar da sorununu çözeceksiniz, dedim.

Biz kimliği ne olursa olsun, bizim yanımızda olsun karşımızda olsun, bize hakaret etmediği sürece bu kurumun kapılarını herkese açtık. Herkesin hizmet almasını sağladık. Herkesin kolayca kapıdan içerisi girmesini sağladık. Sadece bu neden bile bu şehrin bana 5 yıl daha yetki vermesi yeterli."

Kaynak: KORKMAZ KESİK