Bugün gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısına katılan Karayolları 14. Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Yazıcıoğlu Yenişehir yolunun 21 Ekim’de, yani önümüzdeki Salı günü yeniden ihaleye çıkacağını doğruladı. Geçtiğimiz hafta İl Genel Meclis Başkanı Serkan Yıldırım’ın açıkladığı yeni ihalenin tarihi böylece Karayolları tarafından da tasdik edilmiş oldu. Ankara’da yapılacak ihalenin ardından Aralık-Ocak aylarında şantiyelerin kurulacağı ve Şubat ayında hızlı bir şekilde çalışmalara başlanılacağı öğrenildi. Daha önce 17 kez ihale edilen yolun 2014 yılının Şubat ayında yapılan ihalesi Kamu İhale Kurumu tarafından iptal edilmiş, aradan geçen 8 aylık süreçte yeni ihale bir türlü gerçekleşmemişti. Hatırlanacağı üzere Söğüt Şenlikleri için ilimize gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu ‘yolun hızlı bir şekilde yapılması’ talimatı vermişti. Bu ihale ile yolun tamamlanıp tamamlanmayacağını ise zaman gösterecek.

Yenişehir yolunun yeniden ihale edileceği müjdesinin verildiği Bilecik İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı bu yıl son kez yapıldı. Vali Ahmet Hamdi Nayir’in başkanlık yaptığı toplantıya; Şeyh Edebali Üniversitesi, Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü, DSİ 3. Bölge Müdürlüğü, İller Bankası, Orman Bölge Müdürlüğü, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro 17. Bölge Müdürlüğü, Devlet Demiryolları 1. Bölge Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü ve TEİAŞ 6 İletim İşletme Grup Müdürlüğü’nün yanı sıra Belediye Başkanları, Kaymakamlar ve İl Müdürleri katıldı.

Kurul Toplantısının açılış konuşmasını yapan Vali Nayir, şehrimizde yıl boyunca yapılan yatırımlarla ilgili kısa bilgiler verdi. Nayir şöyle konuştu:

“İl koordinasyon kurulu toplantılarımızı Bakanlar Kurulu kararı gereği yapıyoruz. Bakanlar kurulu kararı gereği düzenlenen bu yılın son İl Koordinasyon Kurulu Toplantısına hoş geldiniz. Bu toplantımızda, 2014 yılı yatırım programında yer alan yatırımların dönem sonu itibariyle nakdi ve fiziki gerçekleşmelerini ve koordinasyonu gerektiren hususlarla ilgili bilgileri değerlendireceğiz. 2014 yılının nihai değerlendirmesini henüz bitmediği için 2015 yılı Ocak ayı toplantısında yapmış olacağız.

Yatırımlarla ilgili özet bilgi veren Vali Nayir, ilimizde 2014 yılı yatırım programı kapsamsında kamu yatırımı olarak 512 proje ve alt proje yürütülmektedir. Bu projelerin toplam tutarı 535 milyon 793 bin TL’dir. 2014 yılı sonuna kadar 90 milyon 203 bin TL harcanılarak ortalama %60 oranında bir nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. İlimizde kamu yatırımları büyük ölçüde eğitim ve diğer kamu yatırımları, ulaştırma ve tarım sektöründe yoğunlaşmaktadır. 2014 yılı yatırım ödeneklerinin %38’i eğitim sektöründe, %26’sı diğer kamu sektörü diye tabir ettiğimiz sektörde, %17’si ulaştırma sektörüne, %16’sı tarım sektörüne ayrılmış bulunmaktadır. Geriye kalan %3’lük pay sağlık ve enerji sektörlerine ayrılmıştır.

Projelerin fiziki gerçekleşme durumlarını değerlendirdiğimizde; dönem sonu itibariyle biten proje sayımız 128, devam eden proje sayımız 202, ihale aşamasındaki proje sayımız 14, henüz başlamayan, çoğu küçük ölçekli ve alt proje olmak üzere 168 adettir. Bunların çoğu il özel idaremizdeki tasarlanan ama bütçe imkanları doğrultusunda başlanamayan projelerdir.”

Vali Nayir’in değerlendirmesinin ardından gündemdeki konular yatırımcı kuruluşların temsilcileri tarafından kurula sunuldu. Yaklaşık 2 saat süren toplantının detayların daha sonra sitemizden ulaşabilirsiniz. 





Editör: TE Bilişim