Emine Türksoy


            Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada siyasi partilerin üye kayıt defterlerinin kontrol edileceği bildirildi.

            Partilerin Merkez İlçe ve İl Başkanlığınca tutulan üye kayıt defterlerini 5 Aralık 2013 tarihine kadar Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na getirilmesi gerekirken, defterlerin getirilmemesi durumunda sorumluların ilgililere bildi-rilerek yasal süreç başlatılacağı vurgulandı.

            Yapılan açıklamada şu görüş-lere yer verildi:

            “2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun; 42.maddesinin birinci fıkrasında; Siyasi partilerin ilçe teşkilatı, kendi çevrelerindeki üyelerini munta-zam kayıt ve sıra numarası ve partiye giriş çıkış tarihleri ve üye hakkında diğer bilgileri ihtiva eden bir üye kayıt defterine kaydederler, İkinci fıkrasında; Üye kayıt defterleri, ilçe seçim kurulu başkanının denetimi altındadır. Üye kayıt defterleri, en az altı ayda bir defa ilçe seçim kurulu başkanı tarafından incelenir ve kayıtların usule uygun olarak tutulup tutulmadığı bir tutanakla tespit edilir.

            60.maddenin birinci fıkrasında; Her kademedeki parti organları üye kayıt defteri, karar defteri, gelen ve giden evrak kayıt defteri, gelir ve gider defteri ile demirbaş eşya defteri tutmak zorundadırlar.

            İkinci fıkrasında; Üye kayıt defteri, mahalle ve köy esasına göre tutulur. Altıncı fıkrasında; Bütün defterlerin sayfaları ve kaç sayfadan ibaret oldukları teşkilatın bulunduğu ilgili seçim kurulu başkanı tarafındanmühürlenir ve tasdik edilir. Yedinci fıkrasında; Partiye giriş işlemlerini gösteren üyelik beyannamelerinin birer örneği ilçe ve il kademesinde, alfabetik sıra esasına göre tasnif edilmiş olarak ayrı bir dosyada saklanır.

            113.maddenin birinci fıkrasında bu Kanunun 60ıncı maddesinde yazılı defter ve kayıtları tutmayanlar, altı aydan bir yıla, bu defter ve kayıtları tahrif veya yok edenler veya gizleyenler, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar denildiğinden Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığının 25.04.2013 tarih ve 2013/1 ve 09.05.2013 tarih ve 2013/2 sayılı genelgeleri gereği Merkez İlçe ve İl Başkanlığına tutulan Üye kayıt defterlerinin denetimleri yapılacağından, 5 Aralık 2013 tarihine kadar defterlerin Başkanlığımıza getirilmesi gerekmektedir. Defterlerin getirilmemesi durumunda sorumluların ilgililere bildirilecek olup yasal süreç başlatılacaktır.

 

 

Editör: TE Bilişim