Karayolu Trafik Kanunu’nun 48. ve 36’ıncı maddelerinde yapılan değişiklikler bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre trafik polisleri alkol muayenesinin yanı sıra sürücülere uyuşturucu kontrolü de yapacak.
Uyuşturucu etkisi altında araç kullandığı tespit edilenlere 3.600 TL idari para cezası uygulanacak ve sürücü belgesi 5 (beş) yıl geri alınarak Türk Ceza Kanuna göre işlem yapılmak üzere Mahalli Zabıtaya teslim edilecek.

2918 sayılı Karayolu Trafik Kanunun 36.(ehliyetsiz ve yetersiz ehliyet) ve 48.(alkol-uyuşturucu) maddelerini ihlal edenler hakkında yapılacak olan işlemlerle ilgili düzenlemeler, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi. Bilecik İl Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre; Karayolu Trafik Kanunu’nun 48. ve 36’ıncı maddelerinde yapılan değişikliklere ilişkin, Emniyet Personeline verilen eğitimler tamamlandı.  31 Temmuz 2012 tarih ve 2012/16 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile yürürlüğe giren Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında, 2011-2020 yılları arasında trafik kazası sonucu meydana gelen ölüm, yaralanma ve maddi kayıpların en aza indirilmesi amacıyla düzenlenen kanuna göre:

Araç ruhsatlarında otomobil yazan araçlar için 0.50 promilin üzerinde, diğer bütün araçlar için ise 0.20 promilin üzerinde alkollü araç kullananlara işlem yapılacak. Ayrıca sürücü alkol metreyi üflememesi halinde 2000 TL ceza yazılacak ve sürücü belgesi 2 (iki) yıl geri alınıp araç kullanmaktan men edilecek. Yapılan tespitlerde 1.00 promilin üstünde alkollü araç kullananlar ve alkol alarak araç kullanımı esnasında kazaya sebebiyet verilmesi halinde Türk Ceza Kanunundan işlem yapılmak üzere Mahalli Zabıtaya teslim edilecek. Uyuşturucu etkisi altında araç kullandığı tespit edilenlere 3.600 TL idari para cezası uygulanacak ve sürücü belgesi 5 (beş) yıl geri alınarak Türk Ceza Kanuna göre işlem yapılmak üzere Mahalli Zabıtaya teslim edilecek. Ayrıca, ehliyetsiz ve yetersiz ehliyet ile araç kullanan ve kullandırana 1.407 TL ceza uygulanacak.

Editör: TE Bilişim