Hasan Güner

Emekli öğretmen olduğunu ve uzun yıllar kuruyemiş dükkanı işlettiğini belirten Kayacık, emlak sektörüne girişini şu ifadelerle anlattı:
“Şu anda 3. senesi bu sene. Biz işe biraz yoğun başlayalım dedik. Emlak, oto alım-satım, kiralama, sigorta her işe dadalım dedik baştan. Sonra baktık ki bunların hepsi farklı farklı olaylar, başlı başına iş hepsi, eleman gerektiren işler. Biz sadece alım-satım ve kiralama yapalım dedik. Hatta kiralama dahi sıkıntılı olduğu için genelde alım-satıma ağırlık verdik. Daire ve arsa üzerine daha yoğun çalışıyoruz şu an için.”

“BİLECİK GÖÇ ALMAYA BAŞLADI”
2000’li yıllarda Bilecik’in göç veren bir il olduğunu belirten Kayacık, “Ben 2000 yılında inşaat sektörüne girdim. Bilecik hep dışarıya göç veren bir ildi. Okuduğumuz yıllarda ve öğretmenlik yaptığımız yıllarda nüfusu azalan bir ildi. Genellikle İstanbul’a, Bursa’ya, Eskişehir’e çok göç veren bir ildi. Son zamanlarda göç almaya başladı ve sanayiciler olsun, yatırımcılar olsun Bilecik’i tercih etmeye başladılar. Burada yeni yapılan yolların, tünellerin etkisi mutlaka vardır. Hızlı trenin belki de önümüzdeki zamanda olacaktır. Yenişehir hava alanının olması yine bir artı bunlara. Özellikle yabancılar Bilecik’ten yer almak istiyorlar. Bilecik’i yatırım olarak görüyorlar. Adam diyor ki, ben 8-10 dönüm bir yer alayım, 3-5 sene dursun, sonra bunu değerlendireceğim. Bilecik’i hızlı bir gelişme içerisinde görüyoruz. Yeni binalar yapılıyor. Hepsi de satıyor, satmayan yok. Genelde biz eski binaları daha çok satıyoruz. Yani şimdi vatandaş yeni bir daire alıyor, kendi eski dairesini de bize veriyor, satıyoruz.” dedi.

“BİLECİK’TE OLMAK DEZAVANDAJ”
Kayacık, açıklamasının devamında şunları aktardı:
“Sektörde zorladığımız konular var mutlaka. O da, en çok, Bilecik’te insanların birbirilerini çok çabuk tanımaları ve yeri çok çabuk bulmaları. Mesela daireyi satmak için reklamımı asmışım oraya, hemen gidiyor alttaki üstteki komşuya, burası kimin yeri diye soruyorlar. Alttaki üstteki komşu da onun telefonunu veriyor, bir bakıyorum bizim satacağımız yer satılmış oluyor. Bu çok başımıza geliyor.
Aslında satış için mutlaka sözleşme yapmamız gerekiyor. Sözleşme yaptığın zaman da o sözleşme zarfı içerisinde senden habersiz satamaz. Böyle kuralları var bu işin. Ama biz herkes tanıdık, çevremiz geniş olduğu için, eşimiz dostumuz diyor ki, benim de arsam veya dairem var satıver. Tamam diyoruz, o şekilde çalışıyoruz yani.

“EV ALMAK DAHA DOĞRU BİR KARAR”
Kiralar yüksek. 1+1 daireler 400 TL’den başlıyor. 2+1 ve 3+1’lerde ise 600 – 700 TL’ye kadar kirası olan daireler var. Adam 500 TL’den kiraya giriyor, seneye 550 oldu, bir dahaki sene 600 oldu. Ben diyor, bu evi satın alsam, 900 veya 1000 TL gibi bir rakam öderim diye düşünüyor. En iyisi almak diye düşünüyor. Şu anda bankalar da çok cazip, 10 yıllık krediler verebiliyorlar. Hatta almaya karar verdiğin zaman bir hafta dahi sürmüyor, yani 3-4 günde biz hemen tapuyu verebiliyoruz vatandaşa. Adam ev sahibi oluyor. Yani 500 TL kira ödeyeceği yerde 1000 TL ödeyerek ev sahibi olabiliyorlar. Bu da güzel bir şey aslında.
Bence daha doğru yani. Kirası yükseldiği zaman evi boşaltıp başka bir eve geçmesi gerekiyor vatandaşın. Evi taşıması gerekiyor, taşınırken bir sürü masraflar oluyor, falan filan. Onun için de alması hayırlı oluyor onun için. Çok alan var. Özellikle fabrikalarda çalışanlardan, gelmiş bir iki sene Bilecik’te oturmuş, kiracılıktan bıktım diyor, bir evim olsun kendimin olsun diyor ve alıyorlar yani.

“1+1’LER ESKİ RAĞBETİNİ GÖRMEYEBİLİR”
Kiralama konusunda özellikle öğrenciler 1+1’leri tercih ediyorlar. Hatta bazı öğrenciler 3-4 arkadaş birleşiyorlar, 3+1 daire tutarak işi halledebiliyorlar. Beraber harcama, alıp pişirip yeme, hayata hazırlanma açısından da bir yerde iyi bir şey oluyor onlar için. 1+1’ler hala revaçta ama şu anda Bilecik’te oldukça fazla yurt yapılıyor, kız ve erkek yurdu olmak üzere. Özel sektör de yapmaya başladı. Bu 1+1’lerin akıbeti belki önümüzdeki zamanlarda değişebilir, eski rağbetini görmeyebilir.
Şimdi üniversite ilk açıldığı yıllarda, üniversitenin oradaki yurt yeterli olmadı. Orası yeterli olmayınca ilk yapılan 1+1’ler çok talep gördü, hem satışta talep gördü, hem kiralamada talep gördü. Şu anda biraz 1+1’lerde düşme var. Müteahhitler de şu anda 1+1’den daha çok 2+1 ve 3+1 tercih etmeye başladı yapmak için.

“VATANDAŞLAR EVİNİ KISA VADELİ KİRAYA VERMEK İSTEMİYOR”
Bana çok soran var. Abi ben günlük kiralamak istiyorum, yerin var mı diyorlar. Yani bizde günlük kiralama yeri yok. Hatta kısa vadeli iş için ev arayanlar da çok var. Örnek verirsem diyor ki, ben Bilecik’te bir iş aldım, 3 aylık bir işimiz var, 3 ay içerisinde de 4-5 tane eleman kalacak, bunlara yer lazım diyor. Bizim vatandaş da kısa vadeli evini kiraya vermiyor. Yani en az yıllık veriyor kiraya.

“MÜLTECİLER ÇEVREDE SIKINTI YARATIYOR”
Bilecik’e çok mülteci geldi, hala da geliyor sanıyorum. Mülteciler de çok fazla yer arıyorlar. Onlar da çok kalabalıklar. Geçen 1+1’lerde gördüm. Zaten çoluk çocuğu fazla, bizimkiler gibi değil, en az 6-7 çocuk var, bir de akrabalarıyla beraber kalıyorlar. O da çevrede sıkıntı yaratıyor. Orada bir sürü öğrenci var. Öğrencilerin arasında Suriyeliler var. Çok fazla gürültü yapıyorlar. Biz ders çalışamıyoruz diyen, ağabey biz oradan çıkmak, başka ev tutmak istiyoruz diyen öğrenciler var. Yani böyle bir sıkıntı var.

“BİLECİK KÖY HAVASINDAN KURTULDU”
Bilecik’te müthiş bir gelişme var. Ben önümüzdeki 5 yıl içerisinde Bilecik’in çok fazla değişeceğini umuyorum. Bilecikli olup da 3-5 sene Bilecik’e gelmeyenler var. Ziyarete geliyorlar ve geldiklerinde ben Bilecik’i tanıyamadım diyorlar. Çünkü eskiden biz bir beton atardık, 20 gün bekleyip, 2. katın betonunu atardık. Şimdi haftada bir kat betonu atılabiliyor, yani sistemler değişti. Bir binaya başladıkları zaman 3 ay sonra bakıyorsun orada binanın dışı bitmiş halde olabiliyor. Onun için çok güzel gelişmeler var Bilecik’te. Çok değişeceğini sanıyorum Bilecik’in. Artık köy havasından kurtuldu, şirin ve güzel bir şehir havasına girdi.

“BELEDİYENİN BÜYÜK ETKİSİ VAR”
Belediyenin bu işte büyük etkisi var. Yani güzel şeyler yapıldı, daha da yapılacağını umuyorum. Artı üniversite çok şeyler kazandırdı Bilecik’e. Dediğim gibi yeni yollar ve tüneller de Bilecik’e güzel şeyler kazandırdı. Özellikle bu BEBKA, Bursa Eskişehir Bilecik kalkınma sistemiyle beraber Bilecik’e önem veriyorlar. Şimdi artık Bursa’nın çok fazla sanayileşmesi istenmiyor, biraz daha bu tarafa doğru kayması isteniyor. Hava alanı Bursa’ya ne kadar yakınsa bize de o kadar yakın aslında. Tam aramızda kalan bir şekilde. Yani önümüzdeki zamanlarda eğer 3. Organize Sanayi Bölgesi de açılırsa ki şu anda çalışmalar devam ediyor, Kepirler ile Dereşemsettin yol ayrımındaki büyük alanda, o da yapıldığı zaman yani 5-10 yıl içerisinde nüfusun 100 binlerin üzerine çıkacağını sanıyorum.

“BİLECİK TERCİH EDİLİYOR”
Göç oldukça konut sıkıntısı mutlaka çıkacaktır, inşaat sektörü devam edecektir. İnşaat sektörünün durması, o yerden dışarıya göç olmasıyla olur. Eğer Bilecik’ten dışarıya sürekli göç olsaydı, inşaat yapılamazdı, yapılanlar da satılamazdı. Ama şu anda yabancılar Bilecik’i tercih ediyor.

“EN İYİ YATIRIM ARSA”
Bence en iyi yatırım arsa, tarla. Toprağa yapılan yatırım hiçbir zaman zarar etmiyor. Şöyle söyleyeyim. Diyelim ki siz bir arsa aldınız, aldığınız arsa size hemen ve düzenli kar getirmez. Ama bugün atıyorum 100 liraya aldığınız bir arsayı, bir dahaki yıl misli misli satma şansınız var. Bir kişiye bir arsa satıyoruz, diyor ki sen benim arsamı tekrar değerlendir. Aynı arsayı 2.’ye 3’ye sattığımız oluyor. Yani 60 bin liraya bir arsa almış, biz onu birkaç ay sonra 70 bine, birkaç ay sonra da 80 bine satabiliyoruz.

“KONUM ÖNEMLİ”
Burada mahalle önemli faktör. Yer önemli. Malı köse mi satar, köşe mi satar derler ya, çok düzgün yerdeki bir arsa her zaman için çok değerlidir. Köşe başı, cadde üzeri, anayol üzeri yerler çok daha değerli oluyor. Arsanın büyüklüğü yine çok önemli.
Ertuğrulgazi Mahallesi’nde 3+1 var genelde. Orada 1+1 yapılmıyor zaten. Hatta 4+1 talepleri var. Ve iyi satıyor. Mesela Ertuğrulgazi Mahallesi’nde 150 civarında satılan bir daire, Bahçelievler Mahallesi’nde aynı büyüklükte bir daire 110 – 120’lerde satılıyor. Yani mahallenin de etkisi var. Ertuğrulgazi, Hürriyet ile Bahçelievler Mahallesi şu anda çok hareketli. Bilecik’in üst tarafları İsmetpaşa Mahallesi’nde hareket var, oralardakilerde biraz şehir içi olduğu için 2+1 ağırlıklı yapıyorlar. Hepsi satıyor yani.
Arsa alma konusunda, imara yeni açılan yerler çok daha önemli. Pelitözü ile Bilecik arasındaki bölge, yine Beşiktaş Mahallesinde polis okulunun aşağı tarafları ve Ertuğrulgazi Mahallesinde stadyumun arka taraflarındaki yerlerde hareket var. Vatandaş oraları tercih ediyor biz de oraları söylüyoruz. Çünkü şu anda yeni imara girmiş, biraz daha ucuz ama yapılaşma başladığı anda fiyatlar hemen artar.

“MUTLAKA EMLAKÇIYA DANIŞIN”
Şöyle bir durum var. Emlakçı denildiği zaman bizi dolandırır, bizden çok paralar kazanır şeklinde bir imaj yaratılmış daha önceleri. Ben vatandaşa şunu öneririm. Mutlaka bir emlakçıya danışmaları gerekiyor. Bir arsa ya da ev alacağı zaman körü körüne gidip bir yeri almaması gerekiyor. Çünkü bizdeki fiyatlar daha farklıdır. Vatandaşa gidersin sen bir yer sorarsın sana der ki 100 bin lira. Ben gittiğim zaman bana 100 bin diyemez. Çünkü kardeşim senin evin 100 bin etmez, ben piyasayı bildiğim için senin evin 80 bin eder derim ve 80 bin üzerinden biz onu müşteriye satarız.
Bir de şöyle bir durum var. Bilecik’e yeni tayin olmuş bir vatandaş diyor ki abi ben bir tane daire alacağım. Şimdi daire alacak vatandaş için işyerine yakınlığı uzaklığı da önemli. Mahallesini öyle seçmesi gerekiyor. Şimdi adamın işyeri Küçük Sanayi Sitesi’nde, adam TOKİ’den ev aldığı zaman mutlaka gidiş gelişlerde sıkıntı yaşayacaktır.
Normalde emlakçıların kiralıklarda komisyonu bir kiradır, Bilecik’te sistem budur ama biz yarım kira alıyoruz. Veyahut da evini kiraya vermek isteyen vatandaşa diyoruz ki, sen ilk kiranın yarısını bana verirsen, ben kiracıdan para talep etmem senin evini daha çabuk kiraya veririm. Ve bu da güzel bir şey oluyor. Satışlarda da alıcıdan ve satıcıdan %2 alıyoruz. Normalde %3’tür komisyonumuz bizim ama biz %3 alamıyoruz Bilecik’te.”
Editör: TE Bilişim