Açıklamada şu bilgiler yer aldı:
“Yürürlüğe giren 6552 sayılı kanun ile Sosyal Güvenlik Kurumunun alacakları yeniden yapılandırılmaktadır Bu kanun ile 5510 sayılı kanuna eklenen geçici 60. Maddesi gereği;
-5510 sayılı kanunun 4/a, 4/b ve 4/c bentleri kapsamındaki sigortalılık statüsünden kaynaklanan sigorta pirimi, işsizlik sigortası pirimi, emekli keseneği ve kurum karşılığı, ek karşılık pirimi, sosyal güvenlik destek pirimi alacakları,
-Damga vergisi, özel iletişim vergisi ve eğitime katkı payı alacakları,
-Özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilikten kaynaklanan pirim alacakları,
-Genel Sağlık Sigortalısı olanlardan kaynaklanan pirim alacakları,
Yeniden yapılandırılarak peşin veya taksitler halinde ödenebilmektedir.
Yine emeklilik veya yaşlılık aylığı almakta iken 5535 sayılı kanunun 30. Maddesinin ikinci fıkrasına giren kurum ve kuruluşlarda çalışmaları nedeniyle yersiz ödendiği tespit edilen aylıklarla, idari para cezaları da bu kapsamdadır.
Ayrıca 6552 sayılı kanunla kendi adına ve bağımsız çalışanlardan sigortalılık süreleri diğer kanunlara göre durdurulmuş olanlara, bu sürelere ilişkin primlerini ödeme hakkı verilmiştir.
Yapılandırmadan yararlanmak isteyen borçluların başvuruları için süre başlamış olup, genel sağlık sigortalıları en geç 30.4.2015tarihine kadar, diğerleri ise 31.12.2014 tarihine kadar, örnekleri konu hakkında Genel Müdürlüğümüzce yayınlanan 2014-26 Sayılı genelge ekinde bulunan başvuru formlarını doldurmak suretiyle yapılacaktır.
Başvurular elden ya da posta yolu ile yapılabilecek iken, 4/a bendi kapsamında sigortalı çalıştıranlar başvurularını e-sigorta kanalıyla www.sgk.gov.tr  adresinden e-sigorta kullanıcı kodu ve şifresi /kesenek bilgi sistemi kullanıcı adı ve şifresi girilmek suretiyle de yapabileceklerdir. Taahhütlü, iadeli taahhütlü PTT kargo(kapıdan kapıya teslim) ya da APS yolunun tercih edilmesi halinde başvuru formunun postaya verildiği tarih kuruma verildiği tarih olarak kabul edilecektir.
Belediyelerin uzlaşmaya varılmış olan borçları dışındaki diğer borçlar yapılandırılacaktır. Uzlaşma sağlanmış alacaklar ile yapılandırma kapsamına girmeyen alacaklar vergi gelirlerinden ayrılan tutardan kesilmek suretiyle, yapılandırılan alacaklara ilişkin tutarlar ise kendileri tarafından ödenecektir.
Genel Sağlık Sigortası tescili yapıldığı halde gelir testine hiç başvurmayan kişilerin aile içerisindeki kişi sayısına düşen gelirlerinin asgari ücretin iki katından fazla olduğu kabul edilmekte ve primleri buna göre tahakkuk ettirilmektedir. Ancak bunların 31.3.2015 tarihi mesai bitimine kadar yerleşim yerindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gelir testi başvurusunda bulunmaları durumunda genel sağlık sigortası tescili, gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren güncellenecek ve primleri belirlenen gelir seviyesine göre tahakkuk ettirilecektir.
Yeniden yapılandırılan alacakların taksitle ödenmek istenmesi halinde, borçluların başvuru sırasında altı, dokuz, on iki veya on sekiz eşit taksitle ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri ve ilk taksiti genel sağlık sigortalılarının en geç 1.6.2015 tarihine kadar, diğer borçlular en geç 2.2.2015 tarihine kadar, diğer taksitlerini ise ikişer aylık dönemler halinde ödemeleri gerekir. Borç türü bazında farklı ödeme yolu veya sayıda taksit seçebilirler .Peşin ödemek  isteyenler de borcun tamamını belirtilen tarihlere kadar ödemeleri gerekir.
İl özel idareleri ve belediyeler borçlarını otuz altı, amatör ve profesyonel spor kulüpleri de kırk iki eşit taksitle ödeyebilirler.
Bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde veya bir takvim yılında süresinde ödenmeyen iki veya daha az taksit tutarlarının son taksiti izleyen ayın sonuna kadar geç ödeme zammı ile birlikte ödenmemesi halinde yapılandırmadan yararlanma hakkı kaybedilecektir. Ancak bu hallerde borçlular ödedikleri tutar kadar yapılandırmadan yararlandırılırlar.
Borçlarını taksitler halinde ödemek amacıyla başvuruda  bulunan borçluların hem yapılandırılmış taksitlere ilişkin, hem de işyeri faal ise cari aylara ilişkin ödeme yükümlülüklerini yerine getirmeleri, gerekmektedir. Borçluların taksit ödeme süresince tahakkuk eden sigorta primlerini çok zor durum olmaksızın bir takvim yılında  ikiden fazla vadesinde ödememeleri veya eksik ödemeleri halinde kalan taksitler için yapılandırmadan yararlanma hakkını kaybetmiş olacaklardır. Cari aylara ilişkin ödeme yükümlülüğü özel işyerlerinde 2014/Aralık ayına ilişkin, genel sağlık sigortalılarında 2015/Nisan ayına ilişkin pirim borçlarından itibaren başlatılacaktır.
Kendi hesabına çalışan esnaf ve tarım sigortalılarından 1479 ve 2926 sayılı kanunlara göre tescilleri yapıldığı halde prim borçları nedeniyle daha önceki ilgili kanunlar uyarınca sigortalılık süreleri durdurulmuş olanlardan ihya edilmemiş olanlar 1.10.2014’den itibaren 3 ay içerisinde hesaplattıracakları borcu 2.2.2015 tarihine kadar öderlerse bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir.30.4.2008 tarihi itibariyle 5 yılı aşan süreye ilişkin prim borçlarını 3.8.2009 tarihine kadar ödememeleri nedeniyle bu süreleri sigortalı olarak sayılmayanlar hesaplanan tutarların tamamını 2.2.2015 tarihine kadar ödemeleri gerekmektedir.
Kendi hesabına çalışan 4/b kapsamındaki sigortalılar, genel sağlık sigortalıları, Ek-5 ve Ek-6. Maddeler kapsamında olanlar borçlarını yapılandırmaları halinde, yapılandırılan borç haricinde altmış günden fazla prim borcu yoksa, ilk taksiti ödemeleri halinde taksit ve cari ay ödeme yükümlülüklerini yerine getirdikleri sürece, genel sağlık sigortasından yararlanmaya başlayacaklardır.
Adi ortaklardan biri veya birkaçının ortaklığın kuruma olan borçlarından hisselerine düşeni ödemek amacıyla yapılandırmaya başvurması halinde, adi ortaklığın kapsama giren borcunun tamamı yapılandırılacaktır.
İşyerini devir alan ya da kendisine intikal eden işveren devrinden önceki ve sonraki borçları, işyerini devreden işverenlerin yalnızca devir tarihinden önceki borçları yapılandırma kapsamına dahil edilecektir.
Limited şirket ortakları, şirketten tahsil imkanı kalmayan kurum alacağını hisseleri oranında, tüzel kişiliği hariç diğer işverenlerin üst düzeydeki yönetici ve yetkilileri veya limited  şirket ortakları görev yaptıkları veya ortaklık sıfatlarının devam ettiği sürelerden kaynaklanan borçlar için başvuruda bulunmaları halinde, ödeme planı yalnızca kapsama giren ve sorumlu oldukları borçlar için çıkartılacaktır.
Apartman, site ve İşhanı yöneticiliklerinde kat malikleri kurulu veya maliklerden bir veya birkaçının başvurusu halinde, ayrı ayrı ödeme planı verilmeyip, kat malikleri kurulu adına bir tane ödeme planı verilecektir.
Alt işvereni bulunan işverenlerin başvuruda bulunmaları halinde, asıl işverenin borçlarının yanı sıra alt işverenlerin borçları da yeniden yapılandırma kapsamına dahil edilecektir. Alt işverenlerin borçları ise, yalnızca kendi borçlarını kapsayacaktır.
Başvuruda bulunulan tarihten itibaren, kapsama girmeyen yasal ödeme süresi geçmiş başkaca borçların bulunmaması ve ilgili kanunlarda öngörülen diğer şartların da sağlanmış olması kaydıyla, beş puanlık prim indirimi ile diğer teşvik ve desteklerden yararlanılacak, tatbik edilen hacizler ise yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak ve buna isabet eden teminatlar iade edilecektir. Ancak yapılandırma talebinde bulunmayan borçlular ile, bulunup da yapılandırma kapsamı dışındaki borçlu bulunanlar hakkında tüm cebri icra işlemleri uygulanacaktır.
Yapılandırmadan yararlanmak isteyen borçluların dava açmamaları, açılmış ise vazgeçmeleri gerekmektedir. Açılmış herhangi bir dava bulunmamasına rağmen, gerek yapılandırma sürecinde, gerekse sonrasında dava açılması halinde yapılandırma iptal edilecektir.
Yapılandırılan alacaklar bankalar kanalıyla ödenebileceği gibi, kredi kartı veya banka kartı ile de ödenmesi mümkündür.sgk.gov.tr adresinden “E-SGK”, “kart ile ödeme” seçenekleri işaretlenerek erişilen ekrandan ödenebilecektir. Banka kartı ile ödemelerde komisyon alınmazken, kredi kartı ile ödemelerde ilgili banka tarafından komisyon alınabilmektedir.
Bu arada (b) bendi kapsamında (Bağ-kur) sigortalı olanların, mevcut prim borçları ile bu borçlarını yapılandırmaları halinde ödeyecekleri taksit tutarının bilgilendirme amaçlı olarak görüntülenmesini sağlayan program hizmete açılmıştır. Bu kapsamdaki sigortalılarımız T.C. kimlik numaraları ile www.sgk.gov.tr  internet adresindeki ‘’E-SGK’’ bölümünden sorgulama yapabilmektedirler.”                                                                              

Editör: TE Bilişim