Sabah Gazetesi’nde yeralan habere göre, Sinpaş Grubu’na bağlı Bilecik'teki Seranit Fabrikası’nın iki seramik hattının  sökülerek Suudi Arabistan'a taşınacağı belirtiliyor. Sinpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, açıklamalarına göre, Suudi Arabistan'dan gelen teklif üzerine Suudi Arabistan'a yatırım yapmaya hazırlandıklarını bu kapsamda Bilecik'teki iki seramik hattını Suudi Arabistan'a taşıma kararı aldıklarını açıkladı.  Çelik; "Suudi Arabistan yönetimi konut projeleri için bizi davet etmişti. Bu projelerde kullanılacak seramikler için bir de fabrika yapacağız,Seramik alanında mal yetiştiremiyoruz. Bilecik fabrikamız 2 ay geriden geliyor. Bu nedenle fabrikaya 5'inci hattın yapılmasına karar verdik. 5 milyon metrekarelik kapasite artışı yapacağız. Ayrıca, iki tesisi sökerek Suudi Arabistan'a kurulmak konusunda da görüş birliğine vardı" dedi. Sinpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, açıklamasında; Bilecik Fabrika’nın 2 ay geriden geldiğini ve bu yüzden 5'inci hattın yapılarak 5 milyon metrekarelik kapasite artışı yapacaklarını fakat 2 tesisi sökerek Suudi Arabistan'a taşıyacaklarını belirtti. Bu durum Bilecik açısından kayıp mı kazanç mı bilinmez ama gidecek iki hatta istihdam kaybının yaşanacağı düşünülüyor. Bu konuda fabrika yetkililerinden kamuoyunu aydınlatacak açıklama bekleniyor.

Sabah Gazetesi’nde çıkan haber ise şu şekilde:

“Sinpaş’tan Suudi Arabistan’a yatırım”

Türkiye’nin önde gelen konut üreticilerinden Sinpaş, Suudi Arabistan’dan teklif aldı. Anlaşmaya varan şirket, Bilecik’teki iki seramik hattını sökerek, Suudi Arabistan’a taşımak için çalışmalara başladı. Sinpaş, 5 yılda 2 milyon konut yapmak isteyen Suudi Arabistan'a seramik fabrikası kuruyor. Suudi Arabistan yönetimi tarafından, söz konusu konut projeleri için KİPTAŞ ve TOKİ ile birlikte davet edilen Sinpaş, konut yapımında anlaşmaya vardı. Yapılacak konutların seramik gereksinimi ise bu ülkeye kurulacak fabrika ile karşılanacak. Suudi Arabistan'a uzun süredir maden ihracatı yapan Sinpaş, bu işbirliğini konut üretimiyle pekiştirecek.

Sinpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, işçilik, enerji gibi maliyetlerin ucuz olması nedeniyle iki hattın Türkiye'den sökülerek, Suudi Arabistan'a taşınacağını söyledi. Çelik, "Suudi Arabistan yönetimi konut projeleri için bizi davet etmişti. Bu projelerde kullanılacak seramikler için bir de fabrika yapacağız" dedi. Çelik, şöyle konuştu: "Seramik alanında mal yetiştiremiyoruz. Bilecik fabrikamız 2 ay geriden geliyor. Bu nedenle fabrikaya 5'inci hattın yapılmasına karar verdik. 5 milyon metrekarelik kapasite artışı yapacağız. Ayrıca, iki tesisi sökerek Suudi Arabistan'a kurulmak konusunda da görüş birliğine vardı" dedi. Suudi Arabistan'ın İskan Bakanlığı'nın kendilerini konut yapımı için davet ettiğini de hatırlatan Çelik, "Suudi Arabistan 5 yılda 2 milyon konut yapmak istiyor. Bunun için bizi çağırdılar. Anlaşma sağlandı. Bir yerel ortakla Sinpaş Saudiya isimli bir şirket kurduk" dedi. Yapılacak konut sayısının büyük ölçekli olduğunu vurgulayan Çelik, evlerin sadece Suudi vatandaşlarına satılacağını söyledi. Çelik, "Suudi yönetimi, altyapı için ev başına 150 bin riyal yani 45 bin dolar hibe verecek. 120 bin dolar da konut başına alıcıya kredi sağlanacak. Bu para 25 yılda faizsiz olarak geri ödeyecek" şeklinde konuştu.

YÜZDE 2.5'LİK PAYIMIZ VAR

Çelik, İstanbul ve Ankara'da satılan konutlardan yılda yüzde 2.5'lik bir pay aldıklarını ve bu oranı artırmak için agresif bir çaba içinde olmadıklarını söyledi. Temkinli büyümeyi seçtiklerini vurgulayan Çelik, "İstanbul'da yılda 130 bin, Ankara'da ise 40 bin konut satılıyor. Biz bu piyasadan yılda 4 bine yakın pay alıyoruz. Yani yüzde 2.5'lik pazar payımız var. Şayet toplam pazar yüzde 30 daralsa bile biz markamız ve servisimizle yine bu 4 bini satarız diye planlıyoruz" dedi

1 MİLYON DOLARLIK ŞART HAFİFLETİLSİN

Çelik, Suudi işadamlarının Türkiye vatandaşlığına geçmek istediklerini ama 1 milyon dolarlık yatırım şartını yüksek bulduklarını söyledi. Çelik, "Suudi Arabistan'daki aile meclislerine katıldığımda bana, bu şartın 500 bin dolara inmesi gerektiğini söylüyorlar. Shengen kapsamında olan ülkelerin şartlarının daha uygun olduğunu, Türkiye'nin de buna yaklaşmasının talebi artıracağını belirtiyorlar" dedi.

YABANCIYA SATIŞ DÖVİZ KAZANDIRICI İŞLEM SAYILMALI

Avni Çelik, yabancıya konut satışının döviz kazandırıcı hizmet kapsamına alınması gerektiğini söyledi. Çelik, "Bu sektör Türkiye'ye net döviz girişi sağlıyor. Ancak yabancıya yapılan konut satışı döviz kazandırıcı hizmet kapsamına alınmıyor. Ekonomi Bakanlığı'nın tanıtım ve pazarlama alanında verdiği teşviklerden yararlanmak için bu sektör için çok önemli" dedi. Sinpaş Holding Başkanı Avni Çelik, "Yabancıya konut satışı döviz kazandırıcı hizmet olarak kabul edilmeli. Bunun sonunda da tanıtım ve pazarlamaya ilgili destekler verilmeli. Bu yapıldığı takdirde daha geniş kitlelere ulaşabileceğiz. Bu da konut satışlarını artıracak" dedi.

Editör: TE Bilişim