Kıymet Aslan

Vali Halil İbrahim Akpınar, gazetemize Bilecik'in gündemine dair çeşitli açıklamalarda bulundu. İlk olarak Söğüt'te bu yıl 732'incisi düzenlenen ''Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri''nin iyi geçtiğine değinen Vali Halil İbrahim Akpınar, kurtuluş törenlerinin sanatçılar ile kutlanmasının hem masraf hemde  amacı dışında kaldığına dikkat çekerek sanatçı getirilmesini doğru bulmadığını söyledi. Vali Akpınar, ayrıca Söğüt şenliklerinde bir takım düzenlemelere gittiklerini protokol konuşmalarını kısaltarak sadece mecliste grubu bulunan parti liderlinin konuşmalarını programa aldıklarını belirtti.
“Sanatçıya masraf yapmaktansa, bir sokağın yolu düzeltilebilir”
Kurtuluş törenlerinin  genel olarak Türkiye'de birkaç özel yer  dışında çok fazla halk katılımı olmadığına temas ederek, “Örneğin, benim memleketim olan Maraş'ta, 12 Şubat Maraş'ın kurtuluşu kış günü olmasına ve çoğu zaman kar yağmasına rağmen yoğun bir halk katılımı oluyor. Ama bazı yerlerde gerçekten hiç kimsenin katılmadığı sadece protokolün katıldığı düzenlemeler olarak kalıyor. Halkın katılımının olması içinde yerel yönetimlerin sanatçılar getirmesi gerekiyor o da o günün anlamına ne kadar uyar ayrı bir tartışma konusu. Kurtuluş törenlerini kutlayacağız, şehitlerimizi, gazilerimizi anacağız ama bir sanatçıya şarkı söyleterek bunu anacağız. Üstelik masraflı bir şey ama ne kadar doğru ben şahsen doğru bulmuyorum. Böyle bir masraf yaparak sanatçı getirmek bana göre uygun değil. Birde sanatçı getirmekte ucuz bir şey değil. Bugün 50-100-200-500 bine kadar masraf yapmak gerekiyor. Yani değer mi?
100 bin lira böyle bir şeye masraf yapmaktansa bir sokağın yolu, kaldırımları düzeltilebilir, yol kaldırım yapılması tercih edilebilir. Törenlerimizde de halkımızın alakası, ilgisi konferanslarla, sergilerle canlı tutulabilir mi ona uğraşıyoruz ama bu taleple ilgili bir şey.”dedi
Şenlikler Olaysız geçti
“Söğüt şenliklerine Türkiye çapında bir katılım var bu sene 25-30 bin civarında katılım olduğunu düşünüyoruz. Verilen yemeklerden, tabldot sayısından, gelen araçlardan çıkarttığımız kadarıyla çok iyi bir katılım vardı o yönden bir sıkıntımız yok. Ama maalesef tüm Türkiye genelinde illerin kurtuluş törenleri çok fazla toplum nezdinde kalabalık toplayamıyor.
Söğüt Şenliklerini bu sene her yılkinden biraz farklı yaptık. Her sene yürüyüş faslında sıkışık-lıklar, itiş kakış oluyordu, o yürüyüşü Cumartesi gününe aldık. Bundan sonra hep böyle olacak. Pazar günü tören alanında tören başlayacak tören faslı mümkün olduğunca 2 saatin altında sürecek. Çünkü 2 saati aşan törenlerimizin sonuna doğru bütün tribünler boşalabiliyor.  Bundan dolayı biz 10.00'da törenimizi başlatıyoruz hem il dışından gelenler için rahat ulaşım vakti imkanı sağlanıyor. 10.00'da başlayan törenimizi 12.00'de bitirmeyi hedefledik onu da gerçekleştirdik. Pek bir olay çok şükür olmadı. 3 tane hırsızlık olayı gerçekleşti onlarda yakalandılar.”dedi.
Uzun protokol konuşmaları törenleri tören olmaktan çıkarıyor
Vali Akpınar protokol konuşmalarına dair, “Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanları katılırlarsa onlar konuşsun diye onlara özgü bir konuşma hazırladık. Keyfi bir ayrım olmadı. Çünkü 50 civarında siyasi parti var. Bunlardan 10 tanesinin parti genel başkanı gelip 10'ar dakika konuştuklarında 100 dakika yapar. Orası bir siyaset arenası değil. Siyasi partilerin genel başkanları bir kahvehaneye de gitseler basın hemen karşısına geliyor ve basına ulaşma gibi bir problemleri yok seslerini duyurabilirler. Orada uzun konuşma süreleri bizim programımızın yapılış amacına uymuyor.
Protokol tribününde oturma düzeninde sadece ön sırayı aşağı yukarı düzenliyoruz. O da devlet protokol listesindeki sırala-ma nasılsa ona göre yapılıyor. Ama onun dışında yüzlerce insan orada oturabiliyor. Siyasi parti genel başkanlarının mahiyetinde gelenler, kimlik kontrolü yapıp “sen girebilirsin sen gelemezsin” demek gibi bir şey yapmıyoruz. Bu işin nezaketine uymaz. Ama biz en ön sıradakileri ve bir arka sıradaki koltukların üzerine isim yazmak suretiyle belirtiyoruz. Çok fazla bir sıkıntı olmuyor. Protokol kuralları bizim koyduğumuz bir kural değil. Her ülkede her yüksek seviyede belirlenen kurallar, bu kurallara da uymak lazım. Onu beğenmedim ben şurada oturacağım dememek lazım. Ben ilin Valisi olarak protokoldeki yerim neresiyse oraya oturuyorum. Bizim amacımız törenlere katılan gerek siyasi partilerin başkanları, bakanlarımız, tüm misafirlerimizi en iyi şekilde karşılayarak onların törenlere katılımını sağlamak misafir etmek ve gönül rahatlığıyla göndermek.
Biz bunu yapabildiğimizi düşünüyoruz. İnşallah seneye de bu şekilde devam edecek. Konuşma faslında kim katıldıysa Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Bakanlarımız, Mecliste grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanları bunlar konuşacaklar. Ama onlarca kişinin konuştuğu bir tören tören olmaktan çıkıyor. O zaman da eskiden radyodan siyasi partilerin propagandalarını dinlerdik adeta ona dönüşüyor.”diye ifade etti.
Şenliklerde verilen pilavın bu sene ihale alımıyla yapıldığına ve sağlık kurallarına imtina gösterildiğini söyleyen Vali Halil İbrahim Akpınar, “Bu yıl şenliklerde verilen ikramların sadece hijyenik kurallarla getirilmesini, sağlık kurallarına hijyen kurallarına uyularak dağıtılmasını çok önemsedik. Şahsen ben o telaşla pilavdan yiyemedim yiyen diğer vatandaşlarımıza afiyet olsun. Özel paketler içerisinde vatandaşlarımıza pilavı sunduk.” dedi.
Vali Akpınar ile gazetemiz tarafından gerçekleştirilen Bilecik'in gündemine ilişkin açıklamalarının detaylarını ileriki günlerde gazetemiz sayılarından okuyabilirsiniz. 


Editör: TE Bilişim