Eğitim Bir-Sen Bilecik Şube Başkanı Ahmet Selöz, Türkiye geneline örnek teşkil edecek bir mahkeme kararı ile öğrenim özrü talebinin reddedilmesi işleminin yürütmesinin durdurulduğunu bildirdi.
Selöz, yaptığı yazılı açıklamada, Eskişehir 2. İdare Mahkemesi'nin, Bilecik'in Bozüyük Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde öğretmen olarak görev yapan üyelerinin öğrenim durumu mazeretine rağmen Kütahya'ya naklen atanması talebiyle yaptığı başvurusunun reddedilmesi yönünde tesis edilen davalı idare işlemi ile bu işleme dayanak oluşturan Milli Eğitim Bakanlığı'nın işlemlerinin hukuka aykırı olduğuna hükmederek, yürütmenin durdurulmasına karar verdiğini belirtti.
Selöz, mahkemenin "Öğrenim özrünün ve bu kapsamda lisansüstü öğrenimin davalı idarece yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 38. maddesi uyarınca atama talebinde bulunulabilecek özür gruplarından biri olduğu ve davacının 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 37. maddesine uygun şekilde özür durumuna bağlı yer değiştirme isteğini yaz tatili içerisinde davalı idarelere sunduğu dikkate alındığında, davacının yüksek lisans öğrenimi nedeniyle naklen atama isteminde bulunması üzerine Bilecik ve Kütahya illerindeki mevcut ihtiyaç durumu, davacının talebinin yerine getirilmesinin eğitim, öğretim faaliyetlerinin yürütümünü etkileyip etkilemeyeceği irdelenmeksizin ve davacının atamasının yapılmamasının hizmet gereklerine uygunluğu somut bilgi ve belgelerle ortaya konulmaksızın tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır" kararına yer verdiğini belirtti.
"Eğitim Bir-Sen olarak, "Anayasa'nın 42. maddesinde 'Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir' hükmü yer almaktadır" ifadelerini kullanan Selöz, şöyle devam etti:
 "Dava dilekçemizde, Bozüyük Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde öğretmen olarak görev yapmakta ve aynı zamanda Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili Edebiyatı Tezli Yüksek Lisans programında yüksek lisans eğitimi almakta olan üyemizin lisansüstü öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunun bulunduğu yer olan Kütahya'ya öğrenim özrüne bağlı olarak yer değiştirmesine dair başvurusunun reddine dair işlemin hukuka aykırı olduğunu belirterek, işlemin iptalini talep etmiştik. Öğrenim özrü talebinin reddedilmesi işleminin yürütmesi durduruldu."
 
 
Editör: TE Bilişim