MHP Bilecik Milletvekili Bahattin Şeker’in Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca cevaplanması için TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesine cevap geldi. Şeker’in, “Başta Bilecik olmak üzere, Türkiye genelindeki "belgeli avcılık” yapan vatandaşlarımızdan her yıl
‘avlanma izin kartı’ adı altına bir bedel alınmasına rağmen, aynı yıl içinde Maliye Bakanlığı tarafından bu vatandaşlarımızın tekrar neden bir bedel daha talep edilmektedir?” sorusuna cevap olarak, “4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunun 13 üncü maddesinde değişiklik yapılmış olup, ilgili değişiklik TBMM’nin gündeminde olan “Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı” içerisinde yer almaktadır. Değişiklik gerçekleştiğinde avcılık belgesi harçları her yıl alınmayacaktır.” denildi.

 

Bakan Veysel Eroğlu imzalı cevapta Şeker’in sorularına şu cevaplar verildi:

 

BİLECİK MİLLETVEKİLİ BAHATTİN ŞEKER’İN 7/46466 ESAS NUMARALI YAZILI SORU ÖNERGESİ HAKKINDA ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI’NIN CEVABI

SORU 1. Başta Bilecik olmak üzere, Türkiye genelindeki "belgeli avcılık” yapan vatandaşlarımızdan her yıl “avlanma izin kartı ” adı altına bir bedel alınmasına rağmen, aynı yıl içinde Maliye Bakanlığı tarafından bu vatandaşlarımızın tekrar neden bir bedel daha talep edilmektedir? Bu konuda bir düzenleme yapılması, yılda bir kez bu bedelin ödenmesi ya da toplam ödenen bedelde indirime gidilmesi gibi bir çalışma gündeme gelecek midir?

SORU 2. Bu anlamda, ülkemizde "yasal hakları" tanınmış olan ve "belgeli avcılık” statüsünde değerlendirilen kaç vatandaşımız vardır? Ülkemizde kaçak avcılıkla İlgili olarak alınan önlemler nelerdir?

SORU 3. Doğal yaşamı korumak, doğada denetimden uzak, bilinçsizce yapılan kaçak avcılığı önlemek, yasal av günleri haricinde av yapılmasını engellemek ve bu faaliyetleri düzenli bir şekilde gerçekleştirmek üzere, tfbelgeli avcılık" statüsüne sahip, devlete vergisini ödeyen ve doğal yaşama hassasiyet gösteren vatandaşlarımızla bakanlığınızın ortaklaşa yürüttüğü bir çalışma var mıdır?

SORU 4. Bazı bölgelerde yaban domuzu popülasyonunun doğada çoğalması, bu durumun tarım arazilerine zarar vermesi ve çiftçimizin geleceğini tehdit eder hale gelmesi konusunda, bakanlığınızın "belgeli avcılık' statüsüne sahip vatandaşlarımızla ortaklaşa yürüttüğü bir faaliyet var mıdır?

CEVAP 1-4. 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu uyarınca ülkemizde avcılık yapacak kişilerin, avcılık belgesi ve avlanma izin ücretini ödemesi gerekmektedir. Aynı Kanunun 13’üncü maddesinde ise avcılık belgelerinin her yıl vize edilmesi hükme bağlanmıştır. Maliye Bakanlığı ise 492 sayılı Harçlar Kanunun kapsamında vizeye tabii olan avcılık belgelerinden her yıl harç almaktadır.

Avcılık belgelerinden harç alınmamasına yönelik 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunun 13 üncü maddesinde değişiklik yapılmış olup ilgili değişiklik TBMM’nin gündeminde olan “Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı” içerisinde yer almaktadır. Değişiklik gerçekleştiğinde avcılık belgesi harçları her yıl alınmayacaktır.

Ülkemizde yasal avlanma hakkını elde edenlerin sayısı 175.353’tür. Avcılık belgesi sahibi avcılardan yaklaşık 130.000’i avlanma izin ücretini ödeyerek avlanmaktadır. Kaçak avcılıkla mücadele, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu kapsamında yürütülmektedir. Bu kapsamda Bakanlığım taşra birimlerinde tüm illerde av koruma ekipleri kurulmuş ve bu ekiplerce koruma kontrol faaliyetleri yerine getirilmektedir. Ayrıca 4915 sayılı Kanunun 20 inci maddesi kapsamında jandarma ve emniyet birimleri, köy muhtarı köy bekçisi, kır bekçisi ile fahri av müfettişleri de av koruma kontrolünde yetkilidir.

Ülke genelinde çiftçilerimizin bağ, bahçe ve ürünlerine zarar veren yaban domuzuyla mücadele maksatlı avlara, Bakanlığım taşra birimleri tarafından izin verilmektedir. Ayrıca vatandaşların yaban domuzu zararına karşı ürünlerini nasıl koruyacaklarına dair usul ve esaslar 2014-2015 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu Kararında da yer almıştır.

Editör: TE Bilişim