Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen Ekonomiye Değer Katanlar Ödül Töreni Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti.

TSO toplantı salonunda gerçekleşen ödül töreninde Bilecik’te ekonomiye değer katan sanayi kuruluşlarına protokol tarafından ödül verilirken, SANÇİM, GRANİTAŞ VE TURGUT ÖZEN MERMER ilk 3 sırayı oluşturdu.

Ödül törenine, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Vali Tahir Büyükakın, Milletvekilleri Halil Eldemir ve Yaşar Tüzün, Belediye Başkanı Selim Yağcı, TSO Başkanı Mefail Ateş, İl Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş ile Bilecik’in önde gelen sanayi kuruluşu temsilcileri ile protokol üyeleri katıldı.

Törende konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bilecik’e 5. gelişim. Her gelişim hayırlı bir işe vesile. Geçen sefer 2015’de Ekonominin Yıldızlarına ödül töreni söz almıştınız, Şeyh Edebali Üniversitesi’ne Mühendislik laboratuvarı. Biraz önce temelini atıp geldik. Şeyh Edebali Türbesi için de asansör sözünü almış oldunuz.

Bilecik bizim önemli, yeri ayrı. Bu topraklar; bir Oba’dan bir beylik, bir Beylik’ten bir devlet, bir Devlet’ten bir Cihan İmparatorluğu çıkardı. Şeyh Edebali’yi bu millete kazandırdı. Demiş ki; “Geçmişini iyi bil ki, geleceğe sağlam basasın. Nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini unutmayasın...” Allah bizleri şeyh Edebali’nin hikmet yolundan ayırmasın. Onun öğütlerinin hakkını verenlerden eylesin.

Burada bir diğer güzel olay var. Bilecik’in Vekilleri, Valisi, Belediye Başkanı, Oda Başkanım hep bir arada, Mesele Bilecik olunca bir ve berabersiniz. Bir yerde birlik varsa, sırtınız yere gelmez. Sayın Bakanımız da aramızda, Camiamızın bakanı bizim gibi 7 gün 24 saat koşuyor, sahip çıkın.

Bilecik TSO ile de ayrıca gurur duyuyorum. Başkan yeni ama gayet aktif ve vizyoner. Güçlü Oda, Güçlü Üye,

Güçlü Ekonomi, Akredite Oda, İstihdam konusunda en bilinçli hareket eden şehirlerden biri, Mesleki eğitim çalıştayı düzenledi ihtiyaç duyulan mesleki alanların belirlenmesi + mesleki eğitim verilmesi için. TSO bünyesinde İŞKUR Hizmet noktası açıldı. Üniversite-Sanayi işbirliği: Bilecik TSO; Bilecik Belediyesi ve Şeyh Edebali Üniversitesiyle protokol yaptı. Başarılı öğrencilere, sanayi kuruluşlarında staj ve iş imkanı sağlıyor.

Bilecik’ten 9 adet Coğrafi İşaret başvurusu var. Bunlardan 8’i Bilecik TSO’ya ait. Bilecik Osmaneli Nar Lokumu, Bilecik Pazaryeri Bozası, Bilecik Pazaryeri Helvası, Bilecik Çukurören Biberi, Bilecik Ayva Lokumu, Bilecik Pazaryeri Şerbetçiotu, Bilecik Kızıldamlar Köyü Kestane Kabağı, Bilecik Küre İrikarası Üzümü, (Bilecik Arı Yetiştiricileri Birliği - Bilecik Balı), Kalkınma Ajansı destek veriyor Ama bir de eleştiri: Kadın meclis üyesi yok.

Bilecik’in cazibesi artıyor. İllerin Yaşam Endeksinde 13. En büyük 1000 sanayi firması arasında Bilecik’ten olanlar 2006: 0, 2016: 5 Bilecik’in geleceği, geçmişi gibi parlak olacak inşallah. Metropol şehirlerin kavşak noktasındasınız. “Marmara Bölgesinin yeni Parlayan Yıldızı’’ oluyorsunuz. 6 OSB var. Yetmiyor, 7. için uğraşıyorsunuz, maşallah. Bilecik’in bir eksiği; turizm. Valimiz-Belediye Başkanımız da konuya odaklanmışlar. Tarih-Kültür-Doğa turizminde de Bilecik fırsatlarla dolu. Sizler birlikte bunu da başarırsınız .Reklam faslı burada bitti. Peki, sıkıntılar yok mu, var. Ama hepsini aşacak iradeye ve imkâna sahibiz. Devletten tek isteğimiz, rakiplerle eşit şartlar olsun. Gerisini biz hallederiz. Odalardan gelen talepler sonrasında bakın neler yapıldı. Bakanımız hepsinde inisiyatif aldı, hayata geçmesini sağladı. Nefes Kredisi (% 9,9): 27 bin firma – 5 milyar lira. Bilecik TSO: 5 milyon lira. KOSGEB (sıfır faizli 3 yıl vadeli): 260 bin firma – 7 milyar lira. KGF: 313 bin firma – 207 milyar lira. Toplam: 600 bin firma – 220 milyar lira. İstihdam (en büyük şikayet burada, yüksek istihdam maliyetleri) İstihdam seferberliği – tarihi destek. İlk 3 ay her şey devletten, sonra vergi ve sgk primi, + 1,2 milyon kişi. Bilecik: 2,500 ilave istihdam (firma başına 1,1) Marmara-Trakya bölgesi illeri arasında 2. Sırada. İlk 3 ay SGK Primleri - faizsiz yılsonuna ertelendi. % 5 vergi indirimi, Kare Kodlu çek. İlk 6 ayda karşılıksız çek adedi % -35 (Bilecik’te % -44), İş Sağlığı/Güvenliği mevzuatı KOBİ’lere büyük yük getiriyordu, 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için; iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu, 1 Temmuz 2017’den 1 Temmuz 2020’ye ertelendi. %2 TRT kesintisi, OSB’lerde emlak vergisi, haftasonu çalışma için izin belgesi (toplamda 1 milyarlık yük). OSB’lerdeki tapular teminat gösterilebilecek. Mobilya-Beyaz Eşya-Konut’ta vergi indirimleri. 6 ayda Beyaz Eşya ve Mobilya satışları + %30, Konut + %10. Bilecik’te her firma bir yıldız. Her birine madalya takmak lazım. Hamaset olsun diye söylemiyorum. Dünyada bu kadar sıkıntı varken, hem ayakta kalıp, hem de böyle dereceye girmek, her babayiğidin harcı değil. Hepinizle iftihar ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de yaptığı konuşmada, “Bilecik Ticaret ve Sanayi Odamızın ödül töreni vesilesiyle aranızda bulunmaktan son derece mutluyum.

Türkiye’nin iktisadi hayattaki başarısı öncelikle işadamlarımızın başarısıdır. Sizlerin ekonomik faaliyetleriniz kadar güveniniz, inancınız ve girişimci cesaretiniz Türkiye’yi dünyanın sayılı ekonomilerinden biri olmasını sağlayacak en önemli güçlerden biridir.

15 Temmuz’a rağmen En Hızlı Büyüyen Ekonomilerden Olduk. 2016’nın tamamında sergilediğimiz %2,9’luk büyüme performansı ile dünyanın 17’nci, Avrupa’nın da 6’ncı büyük ekonomisi konumundayız. 2002’den bu yana Türkiye ekonomisi, küresel krize rağmen her yıl ortalama %5,6 büyüdü. 2002’den 2016 sonuna kadar Türkiye ekonomisi reel olarak %115 büyüme kaydetti. Sayın Cumhurbaşkanımızın sıçrama yılı olarak işaret ettikleri 2017 yılına ise %5 gibi yüksek bir büyüme oranı ile başladık. 2017’nin devamında bu rakamı daha yukarılara beraber çekeceğiz.

Başlattığımız istihdam seferberliği kapsamında bugüne kadar 1 milyon 488 bin kişiye istihdam sağlandı. Nisan’da istihdam seviyemizi 28 milyon 157 bin kişiye çıkardık. Böylece küresel krizden bu yana yaklaşık 7,5 milyon vatandaşımıza ilave istihdam sağladık. Aynı dönemde Avrupa Birliği’nde bizim kadar istihdamını artırabilen başka ülke yok. Hatta bırakın artırmayı; İspanya, Hollanda, Portekiz, Finlandiya ve İrlanda gibi ülkelerde o zamandan bu zamana kadar istihdam kaybı yaşandı.

Hükümetimizin reel sektöre yönelik yapmış olduğu destekler bankacılık sektörüne hareket getirmiştir. 2015 Eylül- 2016 Haziran dönemini ele alırsak 9 aylık süreçte 88 milyar TL’lik kredi verilmişti. 2016 Eylül-2017 Mart döneminde 220 milyar TL’lik kredi verilmiştir. Bunun 124 milyar TL’si 2016 Eylül-Aralık dönemine aittir. Burada şunu ifade edeyim sadece işin kredi boyutuna bakıp, kredi genişlemesi dersek meseleye tek yönden yaklaşmış oluruz. Kredilerin en önemli kaynağı durumunda olan mevduatlarda da artış yaşanmıştır. 2015 Eylül- 2016 Haziran döneminde 41 milyar TL toplanmışken; 2016 Eylül-2017 Mart döneminde 178 milyar TL mevduat toplanmış. Nitekim sadece kredi boyutlu yani tek yanlı büyümüş olsaydı mevduatın krediye dönüşüm oranında anormal artışlar olması beklenirdi. Ayrıca Haziran 2016 itibariyle yani darbe girişimi öncesi kredilerin takibe dönüşüm oranı %3,30 iken; Darbe girişimi sonrasında Aralık 2016 itibariyle %3,24’e, En son Mart 2017 verilerine göre %3,21’e düşmüştür. Bu da sağlıklı göstergelerden bir diğeridir.

15 Temmuz hain darbe girişimi ekonomimizin tüm alanlarında olduğu gibi dış ticaret alanında da ülkemize ağır faturalar ödetmiştir. 2016 yılının Temmuz ayında ihracatımız %11,5 azalırken, dış ticaret hacmimizde ise %16,4 daralma görülmüştü. 2016’nın son 2 ayından itibaren ihracatımız parlak bir performans sergiliyor. Bu yılın ilk 6 ayında ihracatımız %8,2 gibi güçlü bir artış yakaladı. 2002 yılında 31 bin 731 firma ihracat yapmışken, 2016 yılı itibariyle 66 bin 951 firma ihracat yaptı; Yani ihracatçı sayımızı 2 katından daha fazla artırdık. 2017 yılı Ocak-Mayıs döneminde ise 46 bin 751 firma ihracat yaptı.

Ekonomide son dönemde arka arkaya gelen rakamlar iyi durumda olduğumuzu göstermektedir. Üretimin çarkları hızlı bir şekilde dönmektedir. İmalat sanayisinde kapasite kullanım oranı 2009'dan bu yana en yüksek seviye olan %79'a ulaşmıştır . Otomotiv ihracatımızın güçlü yükselişi ile beraber yılın ilk çeyreği itibarıyla net dış ticaretimizin büyüme performansımıza katkısı 2,2 puan olarak gerçekleşmiştir. Yılın ilk yarısı itibarıyla ise Türk otomotiv sektörü %22,4 oranında ihracat artışı ile rekor kırdı. Geçtiğimiz senenin ilk yarısında 11,7 milyar dolar olan otomotiv ihracatı bu yıl 14,4 milyar dolara yükseldi.Beyaz eşyada, mobilyada, konutta vergi indirimleri yaptık. Mobilyada Şubat-Mayıs döneminde satışlar bir önceki yıla göre yüzde 23 artmıştır. Beyaz eşyada yılın ilk altı ayının toplamında ise iç satışlar %27 artışla 4 milyon 430 bin; ihracat da %2 artışla 9 milyon 370 bin adet olmuştur.Beyaz eşya üretimi ise 6 ayın toplamında %9 artışla 13 milyon 990 bin adede ulaşmıştır. İSO 500 Kuruluşlarının Ekonomiye Katkısı Artarak Sürmektedir.İSO 500'e bu yıl 48 yeni sanayi kuruluşu girmiştir. İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu'nun 2016 yılındaki üretimden satışları bir önceki yıla göre %8,8; toplam faaliyet kârı ise %18,6 artmıştır.Sanayi kuruluşları faaliyet karlılık oranını %8,7'den %9,4'e çıkardı.2016'da ORTA-YÜKSEK TEKNOLOJİ yoğunluklu sanayiler grubunun payı %19,5'e yükselmiştir. YÜKSEK TEKNOLOJİ yoğunluklu sanayiler grubunun payının da %3,2'den %3,7'ye yükselmiştir. DÜŞÜK TEKNOLOJİ yoğunluklu sanayilerin payı ise 1,5 puan azalarak %37,4'e gerilemiştir.İSO 500 şirketleri 2016'da istihdamlarını %2,2 ile yaklaşık 15 bin civarında artırmıştır. 500 büyük kuruluşun 2016 yılında ihracatı yeniden ivme kazanarak %3,1 artışla 55,1 milyar dolar olmuştur.

Bölgemizin en çok tercih edilen yatırım üslerinden birisi haline geldik ve bir cazibe merkezine dönüştük. 2002’den bu yana 184 milyar doları aşkın yabancı yatırım çektik. 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana ülkemize 9,6 milyar dolar tutarında uluslararası yatırım çektik.

Kendi girişimcilerimiz de artık yurtdışında oyunun kurallarını kendileri belirliyor. Yurtdışındaki Türk yatırımları 31 milyar dolara ulaşmıştır. Bu yatırımların toplam ciro büyüklüğü 43,9 milyar dolardır. Yurtdışındaki Türk yatırımlarının Türkiye ile 2016 yılındaki ticaretleri 9,9 milyar dolar, Türkiye’den ithalatları ise 5,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir 1972’den bugüne, müteahhitlerimiz 117 ülkede 342,6 milyar dolar değerinde yaklaşık 9 BİN proje üstlendi. Yurtdışında üstlendiğimiz projelerin %85’i, 2002 sonrası döneme aittir.

İhracatçılarımıza Hususi Damgalı, Yeşil Pasaport verilmesine imkân sağlayan yasal düzenlemeyi 23 Mart 2017’de yaptık. Bugün itibariyle, toplam 10 bin 995

ihracatçı firmamız hususi pasaport alma hakkına sahiptir. İhracatçılarımızın finansmana erişim imkânlarını iyileştirmek üzere, bilhassa Türk Eximbank’ın elindeki araçların etkinliğini artırdık. Eximbank’ın sermayesini 3 milyardan 10 milyar TL’ye çıkardık. Kredi Garanti Fonu’nu yeniden yapılandırarak hazine destekli kefalet sistemiyle ihracatçılarımızın teminat sorunlarına kalıcı çözümler getirdik. Yaptığımız değişiklik ile birlikte KOBİ’ler dışında kalan şirketlerimiz ile Hizmet ihracatçısı firmalarımızın da KGF desteklerinden faydalanmasına imkân sağladık. Hazine destekli kefaletlerde ticari bankalar için daha önce %85 olan kefalet oranını %100’e çıkardık.Böylece, firmalarımızın gerek çalıştıkları ticari/katılım bankaları aracılığı ile Eximbank’tan, gerekse doğrudan kendi bankaları aracılığı ile %100 kefalet imkânından yararlanmalarını sağladık.

İhracatımızı Ar-Ge ve yüksek teknoloji yoğun bir yapıya kavuşturmak, ihracat rakamlarımızı kalıcı şekilde artırmak için destekler sunuyoruz. İhracata yönelik mevcut destekler ve yeni destek paketi ile ihracatçılarımıza 2017’de 3 milyar TL nakit destek sağlayacağız. Bir başka ifadeyle mevcut destek tutarımızı tam 3 katına çıkarmış oluyoruz. Türkiye Ticaret Merkezleri; New York, Dubai ve Tahran’ın en prestijli yerlerinde faaliyete geçmeye başlamıştır. 2016 yılı içerisinde 721 farklı firmayı yurt dışı birim kira, marka tescil ve tanıtım desteklerinden yararlandırdık. E-ticaret konusunda vizyonumuz: ihracatçılarımızın e-ticaret araçlarını kullanmada yetkin bir konuma gelmesi, küresel pazarlara bu sayede daha etkin nüfuz edebilmesidir. İhracatçılarımızın bu fırsatı kaçırmaması lazım diye düşünüyoruz.

Ülkemizin, üretim, ihracat ve yatırım alanlarında yapısal dönüşümünü sağlaması için gerekli çalışmaları yürütmeye devam ediyoruz.Yatırım teşvik sistemimizi 2012 Hazirandan bu yana uygulamaktayız. 20 Haziran 2012 - 30 Haziran 2017 döneminde öngörülen toplam sabit yatırım tutarı 454,3 milyar TL olan; 24 bin 297 adet yatırım teşvik belgesi düzenlendi. 2016’da 5 bin 128 yatırım teşvik belgesi düzenledik ve sayı itibarıyla bu rakam, ulaştığımız en yüksek rakam oldu.“Lisanslı depoculuk yatırımları” ile “Nükleer santral yatırımları” öncelikli yatırımlar arasına alınmıştır. Proje bazlı yatırım teşvik sistemini uygulamaya aldık.

Bu yıl Şubat ayında Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6772 sayılı Kanunla, bilhassa serbest bölgelerimiz için geçerli olan teşvik mekanizmalarının etkinliğini daha da artırdık. Stratejik, öncelikli veya büyük ölçekli yatırımlarda özel hesap ücretlerinde ve stopaj muafiyetinde esneklik sağladık.Serbest Bölge kullanıcılarına emlak vergisi muafiyeti getirdik. Serbest bölgelere veya serbest bölgelerden yurtdışına yapılan taşımacılık hizmetlerinde KDV muafiyeti sağlandı. Uluslararası rekabetçilik gittikçe derinleşirken, bir taraftan da ülkeler reel sektör yatırımlarını kendi ülkelerinin içinde tutabilmek adına büyük çaba harcamaktadır.Serbest bölgelerimiz de sunduğu imkânlar ile yerli ve yabancı sermaye yatırımcısına rekabetçiliğini koruyan bir yatırım alanı sağlamaktadır. Yeni düzenlememiz ile serbest bölgelerimiz, yatırımların çekilmesinde ve desteklenmesinde önemli esneklikler kazanmıştır. Serbest bölgelerde, iç piyasa dengelerini bozmayacak şekilde, yurtdışında yerleşik yararlanıcılarına verilecek bakım, onarım, montaj, elleçleme, ayrıştırma, ambalajlama, etiketleme, test etme ve depolama hizmetlerine Gelir veya Kurumlar Vergisi İstisnası Getirilmiştir.Serbest bölge teşviklerinden yararlanan kullanıcıların Yatırım Teşvik Sisteminden mükerrerliğe düşülmeden yararlanmasına yönelik düzenleme de açıklığa kavuşturulmuş, bir takım bölge faaliyetlerinde ise bürokrasi azaltılmıştır.Serbest Bölgelerde ödemelerin Türk Lirası ile yapılmasına imkân sağlayan Bakanlar Kurulu kararı 11 Mayıs 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 1 Temmuz 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7033 sayılı “Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında; Serbest bölgelerdeki binalara ilişkin 5 yıllık emlak vergisi muafiyeti süresiz hale getirilmiş, Damga vergisi ve harç istisnasının kapsamı genişletilmiş ve Yapı denetim şirketlerine ödenecek hizmet bedellerinde uygulanan %75 indirimden serbest bölgelerin de yararlanması sağlanmıştır.

Türkiye ekonomisinin başarı hikâyesi, örnek gösterilen performansı, kesintiye uğramadan devam edecek. Biz işçimize, memurumuza; esnafımıza, çiftçimize; iş dünyamıza ve kamu kurumlarımıza güveniyoruz. Terörün her türüyle mücadele ederken ekonomi alanında estirilmeye çalışılan olumsuz rüzgârları birlikte bertaraf edeceğiz.İş dünyamızın bu süreçteki desteği son derece önemli. Hep birlikte daha büyük başarılara ulaşacağımıza inanıyorum.

Daha çok üreteceğiz…Daha kaliteli üreteceğiz… Daha çok satacağız… Yeni pazarlara birlikte daha güçlü bir şekilde açılacağız. Ödül alan işadamlarımızı tebrik ediyor, Sizlerin şahsında üreten ekonomiye katkıda bulunan herkese teşekkür ediyor; Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Şeyh Edebali Türbesi’ne yaptırılacak olan asansör projesi için protokol imzalandı. Daha sonra Bilecik’e değer katan sanayi kuruluşu temsilcilerine ödülleri verildi.

Editör: TE Bilişim