8 ay önce Bilecik Devlet Hastanesi’nde göreve başlayan Estetik Cerrah Op. Dr. Ufuk Askeroğlu, ilk migren ameliyatını başarıyla gerçekleştirdi. Uzun yıllar migren ağrısı çeken Fatma Çınar’ı ameliyat eden Dr. Askeroğlu, hastasını ağrılarından kurtardı. Amerika’da aldığı eğitimi Bilecik’te uygulayan başarılı doktor ilimizdeki migren hastaları için umut kaynağı oldu.

Uzun yıllardır migren ağrısı çeken Fatma Çınar geceleri uykusundan baş ağrısıyla uyanıyordu. Haftada 2-3 kez migren atakları yaşayan Çınar, aile hayatını da olumsuz etkileyen bu hastalığın çözümünü Bilecik Devlet Hastanesinde buldu. Fatma Çınar’ın eşi Veli Çınar migren ameliyatıyla ilgili gazetemizde yayınlanan haberin ardından bilgi almak amacıyla hastaneye gittiklerini söylüyor:

“Yarın Gazetesi’nde haberi gördükten sonra randevu alıp bilgi almak için hastaneye geldik. Doktorumuz sağ olsun bize ameliyatla ilgili her şeyi anlattı. Botoks yöntemiyle geçici olarak ağrıların kesilebildiğini ancak 3-4 ayda bir yenilenmesi gerektiğini öğrendikten sonra, kalıcı bir çözüm istediğimiz için ameliyat yaptırmaya karar verdik. Hocamız sağ olsun bizi 2 gün sonra ameliyata aldı.”

Dr. Ufuk Askeroğlu’nun kendilerini ameliyat öncesi çok iyi bilgilendirdiğini ve ameliyata hiçbir korku duymadan girdiğini söyleyen Fatma Çınar, ameliyat sonrasında hiçbir ağrısı olmadığını ve migren ağrılarının tamamen kesildiğini söylüyor. “Önce Allah’a sonra hocamıza güvendik” diyen Çınar çifti, migren ağrısı çekenlere mutlaka Bilecik Devlet Hastanesine gelerek Op. Dr. Ufuk Askeroğlu’yla görüşmelerini tavsiye ediyorlar:

“Çok fazla ağrı kesici kullanıyordum. Onları kullanmadan ayakta duramıyordum. Bu ağrıyı çekenler bilir. Herkese tavsiye ediyorum. Hocamız Bilecik’te 1 - 2 sene durur, sonra gider. Tanıdığım herkese söylüyorum, hocamız ayağımıza kadar gelmiş, bu fırsatı kaçırmasınlar.”

Başarılı operasyonun ardından Op. Dr. Ufuk Askeroğlu’na migren ameliyatıyla ilgili merak edilenleri sorduk:

Bilecik’te ve belki de Türkiye’de ilk kez migren ameliyatı gerçekleştirdiniz. Bize ameliyatı anlatabilir misiniz?

Hastamızın sorunlu bölgesi, bizim medial bölge dediğimiz kaşlarının iç kısmından başlıyordu. Orada supraorbital ve supratroklear sinirler vardır. Bu ağrılara oradaki sinir sıkışması neden oluyordu. Aynı göz kapağı estetiği yaparmış gibi aynı noktadan girdik ve bu bölgedeki kasları aldık. Buradaki sinirlerin çıkış noktalarını da rahatlattık. Operasyonu genel anestezi altında gerçekleştirdik. Hastamızın aynı zamanda üst göz kapağında deri sarkması vardı. Aynı noktadan girildiği için o sarkmaları da aldık. Hastamıza hem üst göz kapağı ameliyatı yaptık, hem de migren ameliyatı. Alınan kaslar nedeniyle kaş bölgesinde şekil bozukluğu meydana gelmemesi için göz kapaklarından alınan yağları bu bölgeye koyduk ve ameliyatı tamamladık. Hastamızın iyileşme süreci de gayet hızlı ilerliyor. Ödemler geçti. Herhangi bir komplikasyon da gelişmedi. Şu an durumu gayet iyi.

Migren ameliyatı için Türkiye’de bir ilk diyebilir miyiz?

Migren ameliyatını Türkiye’de yapan çok fazla isim duymadım açıkçası. Bu Ameliyatı 2000’li yılların başında Amerikalı Doktor Bahman Guyuron buldu. Ben de Amerika’da eğitim gördüğüm bir sene boyunca yanında kaldım. Kendisini gözlemleme ve birlikte araştırma yapma şansım oldu. Hocamızın yanına Türkiye’den 1-2 aylığına giden stajyerler de oluyor ama şu ana kadar kimse harekete geçmedi. Etrafımdaki plastik cerrahlardan migren ameliyatı yapıldığına dair hiçbir şey duymadım. Sadece birkaç internet sitesinde migren cerrahisiyle ilgili bilgi var ama ameliyat yapılsaydı bu emin olun duyulurdu. Bu ameliyatın şimdiye kadar Türkiye’de yapıldığını duymadım.

İlk ameliyatınızdan hemen sonra ikinci ameliyatınızı da yaptınız. O nasıl geçti?

İkinci migren ameliyatımızı dün gerçekleştirdik. O hastamızda ağrı ense kökünden ve şakak bölgesinden başlıyordu. Çift taraflıydı migreni. Ona farklı bir ameliyat yaptık. Her hastanın tetik noktası farklı oluyor. O hastamızın 15 gündür süren ağrısı varmış. Ameliyat sonrasında ağrıları kesilmiş durumda. Tabi kesin sonucu görmek için bir süre daha beklemek lazım ama şu an ne dikiş yerlerinde ağrısı var ne ameliyat yerinde. Migren ağrısı da kesilmiş durumda.

Migren neden olur?

Migren ağrısını sinir sıkışması gibi düşünebiliriz. Kafa bölgesinde bulunan kas ve sinirlerin sıkışması neticesinde oluşuyor. Bu bölgelerde meydana gelen enflamasyonlar (iltihaplar) da ağrıyı tetikliyor. Ağrı stresle daha da artıyor. Bunun sebebi ise stres altında kaslarımızı daha fazla sıkmamız. Bazı migren çeşitleri sabah kalkınca olur bazıları akşam olur. Farklı ağrı noktaları vardır. Ama genel olarak sebebi sinir sıkışması diyebiliriz. Bu ağrı kimi hastalarda mide bulantısı yapabiliyor. Bazı hastalar çok şiddetli geçiriyor. Başlarını kaldıramayanlar olabiliyor. Biz ne yapıyoruz? Bu sinirleri rahatlatıyoruz. Migren ameliyatını bulan doktor Bahman Guyuron migren çeşitlerini 5’e ayırdı. Örnek olarak enseden başlayan migren ağrısında oksipital siniri rahatlatıp, bölgeye enflamasyonu önleyici kortizon enjekte edip, sinirin etrafını yumuşak doku örtüsüyle sarıyoruz. Şakak bölgesinden başlayan migren ağrılarında ise, burada bulunan duyu sinirlerini alıyoruz. Bunlar çok fazla fonksiyonu olan sinirler değil. Hastalarımızda herhangi bir his kaybı da olmuyor. Ağrı burundan da kaynaklı olabiliyor. Hasta ‘ağrı gözümün arkasından başlıyor’ dediği zaman, o hastalara tomografi çekiyoruz. Eğer burunda bir sıkıntı varsa gerekli müdahaleyi yapıp hastanın rahatlamasını sağlıyoruz.

Ameliyatların yan etkileri var mı? Riskleri nelerdir?

Ameliyatın herhangi bir yan etkisi yok. Ameliyatlarımız sonrasında hemen hemen hiçbir iz kalmıyor. Her ameliyatta olabilecek komplikasyonlar bu ameliyatlar için de geçerli. Nedir bunlar? Anesteziye bağlı komplikasyonlar, enfeksiyon olabilir, yara yerindeki enfeksiyon olabilir. Düşük bir ihtimalle de olsa hastada migreni geçiremeyebiliriz. Ağrılar tekrarlayabilir.

Ameliyatın başarı ihtimali ne kadar?

Başarı ihtimali migren çeşidine göre değişiyor. Ağrının oluştuğu bölgeye göre %65’den %90’a kadar ağrıyı tamamen geçirebiliyoruz. Ağrısı tamamen geçmeyen hastalarda ise ağrının %70-80 oranında azaldığından söz ediyorlar. Yani çok şiddetli bir ağrı yaşayan hasta ameliyattan sonra bu ağrının %20’sini duyuyor. Bu ameliyat genellikle hastalarımıza fayda sağlıyor. Çok nadir olarak bazı hastalarımızda migren ameliyatı fayda sağlamıyor.

Bilecik Devlet Hastanesinde bu ameliyat için tüm imkanlar mevcut mu?

Şu an tüm imkanlarımız mevcut. Sadece genç hastalarda endoskopi altında uyguladığımız bir yöntem var. Saçlı deriden girip iz bırakmadan yaptığımız bir ameliyat tipi. Bu ameliyat için gerekenler de yakın zamanda elimizde olacak.

Migren tedavisinde botoks yöntemini de uyguluyorsunuz. Bunu biraz anlatabilir misiniz?  

Botoks geçici bir çözüm olduğu için hastalarımız genelde bunu istemiyorlar. Ancak şunu söyleyelim, bazı hastalarımız ağrının tetik noktasını tam olarak söyleyemiyor. Bu hastalarımızda tanı amaçlı botoks yapmakta fayda var. Çünkü hastamıza botoks yaptıktan sonra hasta fayda görüyorsa migren noktası belirginleşiyor ve hastanın ameliyatının başarılı geçme ihtimali artıyor. Ayrıca ameliyattan korkan hastalarda da botoks yöntemi rahatlıkla kullanılabilir. Çok kolay ve 1 dakika süren bir uygulamadır. Herhangi bir zararı yoktur. Halk arasında yılan zehri derler. Yılan zehri değildir. Bu yanlış bir bilgi. Botoks uygulanan bölgede kasların kasılmasını engeller ve böylece sinirler sıkışmaz. Bu tedaviyi 4 ayda bir tekrarlamak gerekiyor. Dediğim gibi, ameliyattan korkan kişiler ve devamlı migren ilacı kullanmak istemeyenlere botoks yöntemini öneririm.

 

 

Editör: TE Bilişim