27 Aralık 1936 tarihinde ölen milli şairimiz M. Akif ERSOY sadece şair değil, veteriner hekim, öğretmen, gazeteci ve milletvekilidir.

20 Aralık 1873’te İstanbul un Fatih ilçesine bağlı Kara Gümrük semtinin Sarıgüzel mahallesinde doğan, esas adı Mehmet RAGİF olan milli şairimizin annesi Buhara'dan Anadolu’ya göç etmiş bir ailenin kızı olan Emine Şerif Hanım, babası ise Kosova'nın İpek kenti doğumlu Fatih Camii medrese hocalarından Mehmet Tahir Efendi’dir. Ziraat ve baytar okulundan mezun olup Ziraat Bakanlığında devlet memuru olarak çalışmıştır. Türkçeyi çok iyi bilen Arapça, Farsça ve Fransızcayı da iyi bilen Mehmet Akif, Çanakkale Savaşı’nın kazanıldığını Arabistan da iken öğrenip ünlü Çanakkale Destanı’nı yazmıştır.

Kurtuluş Savaşı’nın ilk aylarından itibaren bu kutsal davayı desteklemiş, 6 Şubat 1920 günü Balıkesir Zağnos Paşa Camiinde çok heyecanlı bir hutbe vererek halkımızı Kurtuluş Savaşı’na davet etmiştir. Bu hutbe öyle ses getirmiştir ki, birçok yerde konuşmalar yapmış, hutbeler vermiş, 24 Nisan 1920 de Ankara ya geçmiştir. Atatürk'ümüzün emriyle mecliste Burdur Milletvekili olarak görev yapmıştır. Mili Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey in ricası ile İstiklal Marşı’nı yazması konusunda ikna edilmiştir. Ve yazdığı istiklal Marşı 12 Mart 1921 günü mecliste kabul edilerek ulusal marşımız olmuştur. Kendisine verilen 500 tl ödülü kabul etmeyerek kadın ve çocuklara iş öğreten, cepheye elbise diken Dar'ül Mesai Vakfına bağışlayarak onurlu ve şerefli bir tavır sergilemiştir.

Kur’an ı Türkçeye çevirmek üzere diyanet işleri ile anlaşma imzalayan Mehmet Akif, Ankara'dan İstanbul a taşınmış oradan da Kahire ye geçmiştir. Kahire de iken 6-7 sene üzerinde çalıştığı tercümeyi beğenmeyip 1932 yılında diyanet ile olan mukavelesini fes etmiştir. Bunu üzerine Diyanet, Elmalılı Hamdi Efendi ye bu görevi vermiştir.

Kahire de iken siroz hastalığına yakalanan Mehmet Akif, 17 Haziran 1936 da İstanbul a dönmüş ve 27 ARALIK 1936’da da hayatını kaybetmiştir. 78. ölüm yıldönümünde " MİLLİ ŞAİR, VATAN ŞAİRİ" unvanlarına sahip İSTİKLAL MARŞIMIZIN yazarı büyük insan MEHMET AKİF ERSOY U rahmet, şükran ve minnetle anıyoruz.

BİLECİK ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ

ŞUBE BAŞKANI FEYZİ KÖSE

Editör: TE Bilişim