Türk Eğitim Sen Bilecik Şube Başkanı Ömer Yel:

“Komik açıklamaları bıraksınlar”

Önceki günlerde gazetemizde haber yaptığımız Meslek Liselerinde alan kapatma kararlarıyla, daha sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden gelen açıklama doğrultusunda Türk Eğitim Sen Bilecik Şube Başkanı Ömer Yel, vatandaşların kafa karışıklığının iyice arttığını vurgulayarak bir basın açıklaması yaptı.

Yel, çalıştay raporlarında da böyle bir kararın olmadığını belirtti.

Yel; açıklamasında; “Bilecik’te Meslek liselerinde Alan Açma Kapatma konusunda kafalar iyice karıştı.

Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğü basın açıklamasında alan kapatma kararının 10-11 Ocak tarihlerinde yapılan Bilecik’te Mesleki Eğilim ve İstihdamın belirlenmesi çalıştayında alındığını belirtiliyor.

Ancak çalıştaya katılan okul müdürleri ve paydaşlar çalıştayda böyle bir karar alınmadığını söylüyor. Kaldı ki çalıştay raporlarında da böyle bir karar yok. Diğer taraftan Milli Eğitim Müdürlüğü alan kapatma olmadığını bunun yerine alanların ilçe ve okul değiştirdiği gibi tuhaf bir açıklama yapıyor”dedi.

Ömer Yel, alınan bu kararların üç beş kişi ile kapalı kapılar ardında alındığını ve okul müdürlerinin bilgisi dışında olduğunu belirterek; “Okullarda alan açılır ya da kapatılır. Bu yıllardır yapıla gelen rutin bir işlemdir. Ancak normal ve doğru olan alan açma ya da kapatmanın okul müdürünün teklifi ve gerekçeli raporu doğrultusunda paydaşların da görüşleri alınarak yapılmasıdır. İlimizde alınan alan kapatma kararlarını tuhaf kılan ise bu kararların okul müdürlerinin bilgisi dışında üç beş kişi ile kapalı kapılar ardında alınmış olmasıdır.

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nün 31/08/2016 tarihli ve 9283515 sayılı yazısı ile alan kapatma tekliflerinin okul müdürlüklerinin gerekçeli raporları ile yapılması istendiği halde ilimizde okul müdürlerinin gerekçeli raporları olmaksızın hatta okul müdürlerinin haberi bile olmadan alan kapatma kararı okul müdürlerinin gıyabında alınmıştır.

Üç beş kişi ile kapalı kapılar ardında kapatma kararı alınmış, sonrasında okullarında alan kapatılan okul müdürleri telefonla aranıp kapatmayı haklı gösterecek gerekçeli rapor yazmaları istenmiştir”dedi.

Yel, aynı zamanda okullarda kapatılacak alanları okuyan öğrenciler hiç düşünülmeden bu kararların alındığını belirterek, “Alan kapatma kararı alınırken alanı kapatılan okullarda okuyan 9. sınıf öğrencilerinin Nisan ayında alan seçmek zorunda oldukları ve kendi okulları dışında alan tercih etme hakları olmadığı gerçeği hiç dikkate alınmamıştır.

Örneğin Bozüyük Selahattin Şeker Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında okumak üzere kayıt olan ve okul pansiyonunda kalan 9. sınıf öğrencilerinin elinden Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı alınmış ve şimdi bu çocuklara gidin Söğüt’te okuyun deniyor.

Yine aynı şekilde Bozüyük Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Çocuk Gelişimi alanında okumak üzere kayıt yaptıran 9. sınıf öğrencilerine bu okulda artık Çocuk Gelişimi alanı yok. Siz mecburen seramik alanında okuyacaksınız deniyor.” dedi.

Yel, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yapmış olduğu bu uygulamanın çelişkiler içinde olduğunu gösterdiğini söyleyerek, ne yapılmaya çalışıldığını anlayamadıklarını belirtti.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yapılan açıklamanın “komik” olduğunu belirten Yel, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Ayrıca, İl Milli Eğitim Müdürlüğü yapmış olduğu açıklamada “ yapılan çalışma doğrultusunda; Bilişim Teknolojileri Alanı hem Yavuz Selim MTAL nde hem de Bilecik MTAL nde mevcut olduğundan bu alan sadece Bilecik MTAL nde devam edecek” denmektedir.

Bu açıklama ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü yapmış olduğu bu uygulamanın çelişkiler içinde olduğunu göstermiştir. Aynı durum Bozüyük’te de mevcuttur. Ancak orada uygulama farklıdır. Bu alan Bozüyük’te Mimar Sinan MTAL ile Şeyh Edebali MTAL var iken Mimar Sinan MTAL nde kapatılmış, ancak Selahattin Şeker MTAL nde sıfırdan yeniden açılmıştır. Bu bir çelişki değil midir? Selahattin Şeker MTAL, açıldığı günden bu yana Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi olarak eğitimini sürdürmekte iken şimdi buradaki

mevcut olan 2 alanın ikisi de kapatılıp bu alanlar Söğüt’te ki okulda açılmak isteniyor. Bozüyük’te kapatılan bu iki alan Bozüyük’te ki başka okullarda bulunmamakta ve bu alanlara talepte var. Burada ne yapılmaya çalışıldığını anlayan gelsin bize de anlatsın. Bu okuldaki mevcut 2 alanda kapatılınca okulda kapanmış olacak. Herhalde okul kapatmadık demek için Mimar Sinan MTAL nde ki 3 alanda bu okula kaydırılmaya çalışılıyor.

Yukarıda söylediğim gibi elbette alanlar açılır veya kapatılabilir. Mesela, Bozüyük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Mobilya İç Mekân Tasarım Alanı kapatılmıştır. Şu an bu bölümü tercih eden öğrenci olmadığı söylenmektedir. Ancak, bu ileride olmayacağı anlamına gelmez. Bu alanda yılların emeği var. O okulda bu alanla ilgili Türkiye'nin çok büyük bölümünde olmayan teknoloji var. Bunca yıllık emek ve teknoloji bir kalemde silinip atılır mı? Sektörün ihtiyacı olan bölüm hiçbir çaba sarf etmeden bu kadar kolay kapatılır mı?

Verilen örnekleri diğer ilçelerde alanı kapatılan okullar için çoğaltmak mümkün. Umarız, İl Milli Eğitim Müdürlüğü alanlar kapatılmıyor, sadece yer değiştiriyor gibi komik açıklamaları bırakıp aklıselim ile alanı kapatılması teklif edilen okul müdürlerinin de görüşlerini sözde değil gerçek anlamda dikkate alarak yeniden bir değerlendirme yapar ve öğrencilerin mağdur olmalarının önüne geçer. Arzu ederlerse eğitim sendikaları olarak bizlerde katkı sağlamak isteriz.

Kamuoyuna saygılarımızla.” 

Editör: TE Bilişim