Cafer Elmas


Belediye Başkanı Selim Yağcı, Pazartesi açıklanması beklenen AK Parti CHP koalisyonunun zorluğuna dikkat çekti ve erken seçim ihtimalinin daha kuvvetli olduğunu savundu.

Belediye Başkanı Selim Yağcı, AK Parti ile Cumhuriyet Halk Partisi arasındaki koalisyon görüşmeleri hakkında açıklamalarda bulundu.  7 Haziran genel seçimlerinde halkın AK Parti’ye bir mesaj verdiğini dile getiren Yağcı, AK Parti’nin koalisyon için bütün siyasi partilerin kapısını çaldığını söyledi. AK Parti ile Cumhuriyet Halk Partisi arasındaki koalisyon görüşmeleri sürecini de değerlendiren Selim Yağcı, “Cumhuriyet Halk Partisi ile partimizin yetkili organları uzun bir süredir görüşmeler yapıyorlar.  Raporlar da Sayın Genel Başkanlara iletildi. Zannedersem Pazartesi günü Genel Başkanlar biraraya gelecek” dedi.

“Halk AK Parti’yi uyardı”

Şimdi bir defa halkımızın vermiş olduğu mesajı tüm siyaset kurumunun iyi okuması lazım. Siyaset kurumu halkımız dedi ki, öncelikle AK Parti’ye gönlüm hâlâ sizde bu işi başarırsanız siz başarırsınız ama biraz toparlanın kendinize gelin, silkelenin. Halk uyarıyı yaptı. Biz bundan AK Parti olarak mesajımızı alma çabası gayreti içerisindeyiz. Diğerlerini de arkadaşlar siz çaba gösteriyorsunuz, şey yapıyorsunuz ama siz daha bu geminin kaptanlığını yapacak durumda değilsiniz. Ama AK Parti’nin bu anlamda bu gemiyi götürmesi için sizin de destek olmanız lazım, katkı sağlamanız lazım. Ben bu direksiyonu tek elde olmasını istemiyorum. Bu geminin daha sağlıklı bir rotada gitmesi için bir el birliği, güç birliği yapmanız lazım.

“Benimsemediğimiz halde HDP ile de görüştük”

Bu mesaj çerçevesinde de partimizin yetkili organları, başta Sayın Başbakanımız, Genel Başkanımız olmak üzere sanki 258 milletvekili bizim değilmiş gibi hiç kırmızı çizgiden bahsetmeden bu mesajları okuyarak, birlik beraberlik içerisinde bu ülkeyi yöneteceğiz diye mesajlar veriyor. Ve bunun gereği olarak da hiç benimsemediğimiz halde HDP ile dahi genel başkanımız görüştü. Yani görüşme yapıldı ve CHP ile MHP ile koalisyon teklif sunuldu. MHP bildiğiniz gibi başlangıçta koalisyona girmeyeceğini, koalisyon yapılacaksa CHP-AK Parti koalisyonu gerektiğini kendisinin ana muhalefet olarak kalmak istediğini ifade etti.

“Raporlar genel başkanlara iletildi”

Bu çerçevede de öncelikli olarak bizden sonra en fazla oyu olan Cumhuriyet Halk Partisi ile partimizin yetkili organları uzun bir süredir, bir haftadan uzun bir süredir görüşmeler yapıyorlar.  Ve bu raporlar da Sayın Genel Başkanlara iletildi. Zannedersem Pazartesi günü Genel Başkanlar biraraya gelecek. Tabi ki seçimin ülkeye maliyeti yüksek oluyor. Her seçim yeni bir belirsizliğin başlangıcı. Yani seçim bazı sorunları çözer, bazı sorunlarda da yeni belirsizliklere yol açabilir. Halkımız bir mesaj vermiştir. Bu mesajın gereğinin yerine getirilip çözülmesinden yana. Ama partilerin de temel ilkeleri var.
 

Cumhuriyet Halk Partisi’nin 131 milletvekili var. Cumhuriyet Halk Partisi’nin kendisine göre kırmızı çizgileri olacak da ,80 milletvekili olan Milliyetçi Hareket Partisi’nin kırmızı çizgileri olacak da, bu ülkeyi 12 yıldır yöneten, ülkenin her noktasında işleri olan 258 milletvekili alan AK Parti’nin vazgeçilmeyecek çizgileri olmayacak diye bir şey düşünmek de anlamsız. Sonuçta o görüşmeler içerisinde biz de ilkelerimiz, prensiplerimizi yan yana getireceğiz. Eğer bu görüşmelerde ortak bir paydada, ortak bir platformda buluşulursa, belki Pazartesi günü yapılacak toplantıda Genel Başkanlar bu açıklamayı yapacaklar. Biz artık hükümet pazarlığına başlıyoruz diyecekler. Ama temel konularda ayrılıklarımız fazladır, bu işler yürümeyecek derlerse, o belli olacak. Bizim temennimiz, mevcut şartları okuyarak biran önce hükümetin kurulmasından yana.

“Koalisyonun zor olacağını düşünüyorum”

Bireysel anlamda Selim Yağcı olarak baktığımda, istek arzu başka, hayatın gerçeklerini okumak başka. Partilerin seçim beyannamelerini, iç programlarını, tüzüklerini ve topluma bakış açılarına baktığımda biraz koalisyonun zor olacağını düşünüyorum. Yüzdesel olarak seçime daha yakın olduğumuzu düşünüyorum. Faydalı mı olur, zararlı mı olur, o ayrı bir şey. İstiyor musun istemiyor musun ayrı bir şey. Ama sanki Cumhuriyet Halk Partisi’nin seçim beyannamelerine bakın. AK Parti’nin seçim beyannamelerine ve bu zamana kadar uyguladığımız uygulamalara bakın. Bazı temel noktalarda, belirgin noktalarda onların aşılması lazım, onlara ortak çözümler bulması lazım ve herkes kendi taraftarını bu anlamda tatmin edici gerekçeler oluşturması lazım. Bazı olaylarda bu gerekçeleri oluşturmakta partiler zorlanabilir.

“Büyüklerimiz en iyisini yapar”

Büyüklerimiz ne yaparsa en iyisini doğrusunu yapar demek siyasetin şiarındandır. Büyüklerimizin de yaptığı doğrudur demek lazım bu noktada. Memleketimiz için ne olursa olsun verilecek karar hayırlısı olsun. Arkadaşlar bir tane Türkiye var, başka Türkiye yok. Bu Türkiye de birlikteyken güzel. Onun için Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi’ne, Halkların Demokrat Partisi’ne oy veren herkes Çanakkale’ye baktığımızda atalarımızın ayaklarının izi, kanlarının izi orada mevcut. Onun için bu ülkenin birliği beraberliği geleceği için herkes taşın altına elini değil kafasını koyması lazım. Bunu koymama noktasında olanları da halkımız yarın kendi huzuruna çıktığında gerekli cevabı vereceğinden ben eminim.”

 

Editör: TE Bilişim