Kıymet Aslan

Bilecik Müftü Vekili Ahmet Tokgöz, gazetemize yaptığı açıklamada, Cuma namazının erkekler kadar kadınların da hakkı olduğunu, bundan mahrum kalmamaları gerektiğini söyledi. Tokgöz, bunun için Diyanet İşleri Başkanlığı’nca yayınlanan genelgeyle, Türkiye genelinde olduğu gibi, Bilecik’te de bayanların çekinmeden Cuma Namazı kılabileceğini söyledi.

Tokgöz, “Kimi, ‘Kadınlar çok konuşur, çocuklar gürültü yapar’ diyor, kimi de ‘Kadınların yeri evi, orada namaz kılsın, dışarıya çıkmasın’. Bu düşüncelerin din açısından kabul edilemeyecek düşünceler olduğuna ve İnsanların bazı yanlış söylemlerle yetiştiğine dikkat çekeren Tokgöz, “Bu tür fikirleri söküp atmak zor. Zamanla kabullenileceğine inanıyorum. Bazıları da ‘Cuma namazı kadınlara farz değil, neden boşuna kılıyorlar’ diyor. Fıkıh kitaplarına göre kadınlar da cuma namazını kılarsa öğlen namazının farzı yerine geçiyor. Ayrıca hutbe de dinleyebilirler, hiçbir kısıtlama yok. Bilgi hem kadına hem erkeğe farz, bu konuda ayrım yapılmamış. Ayrıca ‘Kadınlar camiye gelemez’ diye bir hadis de yok.”dedi.

Camilerde kadınlara ayrılan kısımlar, rahat, düzenli, huzurlu, temiz, nezih, aydınlık, ferah olacak.

Bilecik Müftü Vekili Ahmet Tokgöz açıklamasının devamında ise şu ifadelere yer verdi “Şu zamana kadar Cuma namazı sadece erkeklerin kılması ile devam etmiş. Erkeklere farzdır, kadınlara farz değildir denerek, kadınlara farz olmadığı düşünülerek kadınların Cuma namazına gitmelerine, namazlarını camide kılmalarına yardımcı olunmamış veya ortam sağlanmamış. Uzun yıllar böyle devam edince, camiler de tamamen erkeklerin namaz kılacakları şeklinde dizayn edilmiş. Fakat daha sonra kadınlarımızın toplumsal hayatta daha çok rol almaları, görev üstlenmeleri, daha çok kendilerini ispat etmeleri gerçekleşince, kadınlarda Cuma namazına gitmeyi talep ettiler. Onlara da bu konuda yer verilmesini, zemin hazırlanmasını talep ettiler. Bu talepler dikkate alınarak Diyanet İşleri Başkanlığı, illerdeki müftülükler, bazı hazırlıklar yaptı. Camilerimiz uzun yıllar erkeklerin cemaatle namaz kılabileceği bir mekan şeklinde hazırlanmıştı. Mimarimizde ona göre yapılmış, kadınlara bölümler ayrılmış bazı camilerimizde olsa da, bu kısımlar kenarlara, karanlık bölgelere vs. yerler şeklinde ayrılmış.

Tüm bunlara bakıldı ki camilerimizin durumları kadınların cemaatle namaz kılmaları için yetersiz olduğu görülünce mimaride değişikliğe gidildi. Ya da uygun hale getirilecek çalışmalar, yenilikler başlatıldı.

Erkeklerde Cuma namazlarında camileri dolduruyor. Bu durumda yapılacak tek şey, camilerde kadınların rahat, düzenli, huzurlu, temiz, nezih, aydınlık, ferah bir ortamda namaz kılmaları için zemin hazırlamak. Bunun için eski camilerimizin mimarilerini değiştirmemizin mümkünatı yok ama mevcut haliyle bölümleri ayırarak, hanımlara tahsis edilecek. Yeni yapılan camilerde ise, ısrarla projelerinde kadınların daha rahat ibadet edebilecekleri yerlerin bulunması yönünde, projelerinde uygun yerlerin hazırlanması isteniyor.”dedi.

İl Müftü Vekili Ahmet Tokgöz “Diyanet İşleri Başkanlığının kadınların Cuma namazı kılmalarına yardımcı olunması isteği üzerine yapılan bir çalışmadır. Bilecik’teki camilerin bir çoğu eski mimariye sahip. Kadınların Cuma namazı kılması için müsait onları gözden geçirdik. Önce Orhangazi camiinden başlanıldı. Cuma namazları hariç olmak şartıyla Ertuğrulgazi camiimiz kadınların teravih namazı kılmalarına, kandillerde gelmelerine engel değil üst katı müsait. Ama Cuma günü üstü, içi, altı doluyor yer kalmıyor. Tek sıkıntı Cuma gününde yer sıkıntısının yaşanmasıdır.”

“Camilerde uygun hale getirme çalışmalarının süratle tamamlanması şart”

Bilecik’te camiler tek tek incelenerek kadınların namaz kıldığı yerler, tuvalet ve abdest alma yerinin durumu, kadınlara yönelik yürütülen faaliyetlerle bir rapor haline getirildi.  Bu raporlara görekadınların Cuma namazı kılabileceği camilerin uygunluğu belirlenerek, varolan eksiklikleri giderme noktasında  görevlendirme başlattıklarını duyurdu. Müftü vekili Tokgöz, “Kadınların namazlarını evleri yerine mescitlerde kılabilmesi için koşulların uygun olması oldukça önemli. Dolayısıyla bu yöndeki çalışmaların süratle tamamlanması şart. Kadınların cumayı kılabileceklerini sizlerin aracılığıyla duyurmak isteriz. Böylece toplumda kadınların cuma namazı kılmasının uygun olmadığına dair yanlış inancın önü kesilsin. Erkeklerin yükümlülüğü olan bu ibadeti yerine getirmek hanımlara da sevap kazandırdığı halde dikkate alınmıyor. Bu konuya mahal vermeyelim” diye söyledi.

Tokgöz, bu düşüncenin ayetlere ters düştüğüne belirterek,  “Kur’an-ı Kerim’de cuma saatinde bütün müminler camiye çağrılıyor. Kadınların cuma ve bayram namazlarını kılması bir ibadettir. Camilerde kadınlara ayrılan bölümlerde hanımlar da namazlarını eda edip hutbe dinleyebilir. Ama günümüzde kadınlar orada bulunsa bile öğle namazını kılıp çıkabiliyor. Bu doğru değil. Cemaatle namazın sevabından, cumanın rahmetinden yararlanmak her vatandaşımızın hakkıdır.”dedi.

Bilecik’te bu kapsamda, 12 cami belirlendi

Bilecik’te kadınların Cuma namazlarını da kılabileceği 12 tane caminin isimleri şöyle;

İstiklal Mahallesi Şeyh Edebali Türbesi yanı; Orhangazi Cami

Gazipaşa Mahallesi, Atatürk Bulvarı; Ertuğrulgazi Camii

İstatyon Mahallesi, İstasyon Camii

Bahçelievler Mah. Şehir Alanı Mevkii, Balahatun Camii

İsmetpaşa Mahallesi, Hamza Sk.; Osmanlı Camii

Beşiktaş Mahallesi; Mihalgazi Camii

Cumhuriyet Mahallesi; Osmangazi Camii

Merkez Kurtköy Köyü; Kurtköy Camii

Aşağıköy; Aşağıköy Camii

Vezirhan Beldesi; Vezirhan Köprülü Mehmet Paşa Camii

İstiklal Mahallesi; Toki Kuruluş ve Kurtuluş Camileri

 

Bu camilerde kadınların Cuma namazları için ibadet yapmalarına engel teşkil eden durumların ortadan kaldırıldığı ifade edildi. Yukarıda ismi geçen camilerde kadınlar için tuvalet, abdest alma mekanı, ibadet için ayrılmış mekan ayrıldığı açıklandı.

Tokgöz, “Sadece Ertuğrulgazi Camisi, Teravihlerde ve Cuma namazlarında yetersiz gelen camiimizdir. Fakat yinede bir bayan yada engelli vatandaşımız geldiği zaman kesinlikle yardımcı olunması noktasında bilgilendirme yapılmıştır. Bu konuda yardımcı olunup, gerekirse erkek cemaatlerin bir kısmından ricada bulunarak bayan yada engellilerimiz için tahsis edilerek yeni yerler açılması için çalışma yapılacak. Bu zamana kadar görenek olmadığından dolayı kadınların Cuma namazı için camilere gitmeleri kısıtlanmış olup,  bu uygulamanın başlamasından sonra bayanlarımız çekingenlik duymadan, rahatlıkla Cuma namazlarını kılmaları için gidebilirler. Eğer Cuma namazı kılmak istiyorlarsa, Kur’an kursuna gelen bayan öğrencilerimizle birlikte kılın, diğer gelmek isteyenlere de yardımcı olun. Ondan sonra dağılın diye böyle bir bilgilendirmemiz oldu. Örneğin Mihalgazi caminde bulunan Kuran Kursu öğrencileri ders sonrasında camiye girerek namaz kılıyorlar. Kadınların Cuma namazına gitmeleri noktasında, Hem abdesthanesi, tuvaleti, dinlenmek için yeri böyle mekan olmadığı için bu çalışmalarımız halen sürüyor. Bazı camilerimizde lavabolarımız tek, onlarda yinegeçmiş dönemlerde talebin az olmasından dolayı uzak yerlere yapılmış, onlara biz bazı düzenlemeler getirerek camii görevlilerimiz uygun hale getirdi. Kısa sürede eksiği bulunan camilerimizide telafi edeceğiz, eski camileri uyumlu hale getirme çalışmaları devam ediyor” dedi.

“Günden güne camilerde kadınların çoğalacağını ümit ediyoruz”

Tokgöz, “Genelgenin uygulamaya girmesiyle bayanlarda bir kıpırdanma var. Bizden taleptede bulunuyorlardı memnun kalmadıkları yerleri belirtiyorlar. Onların taleplerinide dikkate alarak daha ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bunun günden güne çoğalacağını da ümit ediyoruz. Kadınların camiye gelmelerini arzu ediyoruz, Cuma namazlarını kılmaları yönünde artarak gelmelerini ümit ediyoruz.

Eğer bir vaandaşımız, yaşlı, genç, kadın, erkek, engelli olsun ibadet yapmak istiyorsa, namaz kılmak istiyorsa bizim görevimiz onlara yardımcı olmak. Eğer bir eksiklik görürlerse bu eksikliği bize ulaştırlarsa memnun oluruz. Bu manada eksikliğin giderilmesi yönünde teminat veriyoruz” dedi. 

Editör: TE Bilişim