İşyerlerine iş güvenliği uzmanı işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli çalıştırma zorunluluğu getiren yasanın 1 yıl süre ile ertelenmesi işletme yöneticilerini rahatlattı. Bilecik Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Hüseyin Şensoy, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu getiren yasa maddesinin ertelendiğini, ancak her işletmenin  işlemine ilişkin risk değerlendirmesi yaptırmaları gerektiğini, bu sürenin de 30 Haziran 2013 tarihinde sona ereceğini belirtti.

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği yasasının 10. Maddesi, bir kişi çalışsa dahi işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli bulundurma zorunluluğu getirmişti. İşyerinde önceden çalışanlara ek olarak iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu getiren yasanın işyerlerinin yükünü ağırlaştıracağını belirten işyeri sahipleri Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları temsilcilerinin bu yönde girişimde  bulunmalarını istemişlerdi. Bu konuda ilk ciddi girişimde bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede, uygulama süresinin kısa tutulmasının esnafı sıkıntıya soktuğunu, uygulamanın ertelenmesinin esnafı  rahatlatacağını açıklamıştı. Başka Sivil Toplum Kuruluşları yöneticilerinin de bu konuda girişimde bulundukları, işletmelere ek yük getiren yasanın ertelenmesi gerektiği yönünde talepte bulundukları kamuoyuna yansımıştı. Bu gelişmeler sonrasında Ak Parti Milletvekillerinin Meclise verdikleri yasa önerisi ile işletmelerinde az çalışanı olan, ancak çok tehlikeli, az tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu getiren yasa maddesi 1 yıl ertelendi.

Yasanın ertelenmesi işletme sahiplerini rahatlatırken, risk değerlendirmesi yaptırmalarını ortadan kaldırmıyor. Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Hüseyin Şensoy, yasanın ertelenmesinin işletme sahiplerini ciddi şekilde rahatlattığını, ancak her işletmenin tehlike sınıfının belirlenmesi açısından, risk değerlendirmesi yaptırmaları gerektiğini açıkladı. Bilindiği gibi, risk değerlendirmesi yaptırmayan işyerleri ilk tespitte 3.000 TL, daha sonraki her tespit için 4.500 TL ceza ödemek zorunda kalacak. 

Editör: TE Bilişim