Kıymet ASLAN-

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), Bilecik’te Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’nin Nisan ayı ihracat rakamları dün, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda açıklandı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Bilecik'in çok daha fazla ihracat potansiyelinin olduğunu belirterek bu potansiyeli harekete geçireceklerini söyledi.

Bilecik , Türkiye'nin Maden ve Metaller, Demir ve Demir Dışı Metaller ile Çimento, Cam, Seramik ve Toprak ürünleri ihracatında önemli paya sahip olduğuna dikkat çekerek " Toplantının Bilecik'teki ihracat bilincini geliştirmesini,  Uzun vadede de ihracat potansiyelinin açığa çıkmasına vesile olmasını diliyoruz." dedi 

Büyükekşi;Nisan ayında ihracatının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 artışla 11 milyar 870 milyon dolar olduğunu duyurdu.

İhracattaki yükselişi şöyle açıklayan Büyükekşi, "İlk 4 ayda ihracatımız yüzde 5 artarak 48 milyar 943 milyon dolara yükseldi ve son 12 aylık ihracatımız yüzde 11 artışla 153 milyar 485 milyon dolar oldu." dedi.  Nisan ayında en fazla ihracatı otomotiv sektörü kapsadı. 

 

Küresel ekonomi yavaşlıyor

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi yaptığı konuşmada; Küreselleşmenin giderek yoğunlaşması, dünya genelinde ekonomik entegrasyonu da beraberinde getirdiğini ve uzaktaki bir ülkede yaşanan olumlu ya da olumsuz bir gelişme, anında yansıdığını söyleyerek, gerçekten hareketle dünyanın bugünkü ekonomik iklimini belirleyen bazı gelişmelere dikkat çekti.
Büyükekşi Konuşmasının devamında ise, "
Uluslararası finansal sistemde göreceli istikrar artıyor, ülkeler büyümeye yönelik olarak piyasalarını canlandırmaya çalışıyorlar. Ama bu istikrar arayışı büyüme ve istihdam rakamlarına henüz yansımış değil.  Dünya ekonomisi genelinde 2013 büyüme beklentisi yüzde 2,8’den yüzde 2,6’ya çekilmiş durumda. Dünya Ticaret Örgütü 2013 yılında dünya ticaret hacmine dair büyüme öngörüsünü miktar bazında yüzde 4,5’dan yüzde 3,3’e indirdi. Değer olarak ise büyüme öngörüsü yüzde 5’den yüzde 3’e çekildi.  Dünya ekonomilerindeki yavaşlama ve bazı gelişmiş ülkelerde resesyon endişesi ile emtia fiyatları geriliyor." dedi.

Emtia fiyatları geriliyor

Emtia fiyatlarının gerilediğini öne sürüldü ve konuya ilişkin Büyükekşi, "Örneğin petrol fiyatları son 4 yıl içerisindeki zirve seviyesinden yüzde 14, altın fiyatları yüzde 17, pamuk fiyatları yüzde 45 gerilemiş durumda. Brent petrol fiyatı 100 doların altına indi. Altın fiyatlarında önemli bir gerileme yaşandı.

Avrupa Birliği’nde işsizlik yüzde 12 ile rekor seviyede. AB hala büyüyememe sorunu ile boğuşuyor. Resesyon beklentisi, politika değişikliklerini de beraberinde getirdi. G-20 ülkeleri nihayet sıkı para politikalarından vazgeçerek genişlemeye yönelik önlem almaya başladılar. Çin haricinde 69 büyük ekonominin genel toplamına bakıldığında, ilk 2 aydaki ihracat büyümesi yüzde sıfır mertebesinde. Brezilya, Meksika, Kanada, Japonya ve Rusya’da ihracat düşüşü var." şeklinde konuştu.

Avrupa’nın toparlanması uzun sürecek

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye, 2013 yılının ilk çeyreğinde, ihracatta yakaladığı yüzde 5’lik büyüme ile dünyada 4. sırada yer aldığını söyledi. " Küresel talebin zayıf olması, dünya ticaretindeki durağanlığın en önemli sebebi. Avrupa Birliği için toparlanma beklenenden de uzun süreceğe benziyor. Biz ihracatçılar ana pazarımız olan AB’deki bu düşüşe adapte olduk.  Ancak toparlanmanın uzun sürmesi ihracatımızın büyümesini de olumsuz etkiliyor. Dünyadaki bu olumsuz gelişmelere rağmen, Türkiye ihracat artışında ön sıralardaki yerini koruyor. Türkiye, 2013 yılının ilk çeyreğinde, ihracatta yakaladığı yüzde 5’lik büyüme ile dünyada 4. sırada yer alıyor.

Küresel ekonomide yaşanan durgunluğa rağmen, ihracat artışında dünyadaki pek çok ülkeden çok daha iyi bir durumdayız. Dünyadaki yavaşlamaya rağmen, bıkmadan, usanmadan çabalıyor ve ihracatımızı arttırmaya devam ediyoruz." konuştu.

Türkiye için atılım zamanı

Türkiye için kriz dönemini atılım zamanı olarak değerlendirme yapan konuşmasında ise, " Aslında Çinlilerin dediği gibi her kriz aynı zamanda fırsatları da içinde barındırıyor. Gelişmiş ekonomilerle aramızdaki farkı kapatmak için bugünler bizim için önemli fırsatlar sunuyor. Bu fırsatları değerlendirebilmemiz için ihracata dayalı büyüme tempomuzu korumamız gerekiyor.

Nispeten iyi durumdayız ama daha iyi olmamız gerekiyor.  Dünya ticaretindeki durağanlığı aslında; “krizi lehimize çevirmemiz” için Türkiye’nin ayağına gelmiş önemli bir fırsat olarak da değerlendirebiliriz. 2020 yılında gelişmekte olan ülkelerin Dünya ticaretinde yüzde 40 pay alacağı öngörülüyor. Bu yüzden bugünkü ekonomik ortamda, Türkiye’nin atılım yaparak payını arttırmasının tam zamanıdır, diye düşünüyoruz.

Türkiye olarak küresel ekonomiye entegre olmaktan, rekabet etmekten korkmuyoruz. Tam tersine, kapalı pazarlara girmek için kapıları zorluyoruz. Rekabete inanıyoruz. Ticarete inanıyoruz." dedi.

AB-ABD, STA anlaşması Türkiye’yi etkileyecek

Avrupa ile yapılan anlaşmaların fayda sağlayacağına değinen Büyükekşi "Avrupa Birliği ile Gümrük Birliğimiz var. AB’nin serbest ticaret antlaşması yaptığı tüm ülkeler ile biz de STA yapmak istiyoruz. Biz rekabet gücümüze inanıyoruz. 

Bakın AB ve ABD bir STA yapmak için müzakerelere başlıyor. Batı dünyası, kendi içinde büyük bir ekonomik Pazar oluşturmak istiyor. Sadece mal ticaretini değil, aynı zamanda hizmetleri ve kamu alımlarını da içeren yeni nesil bir STA yapıyorlar. Biz Türkiye’nin bu gelişmenin dışında kalmasını ve zarara uğramasını istemiyoruz. Aynı paralelde Türkiye – ABD arasında bir STA yapılmasını da istiyoruz.

AB-ABD anlaşmasının etkisi araştırılacak

Biz bu talebimizi belirtirken aynı zamanda dersimize de çalışıyoruz. AB ile ABD’nin gerçekleştireceği anlaşmanın Türkiye’ye olası etkilerini araştırmak için, bir etki analizi çalışması başlatacağız. Birçok senaryo geliştirerek, bu anlaşmanın ülkemize ve ihracatçımıza etkilerini ortaya koyacağız.

Türkiye’nin dış ticaretini geliştirmek için STA antlaşmalarını bir araç olarak kullanması rekabet gücünün en güzel göstergesidir. Defans yapmıyoruz, atak oynuyoruz." dedi.

Çözüm süreci yatırımları coşturacak

Çözüm Sürecinin yatırımcıları sevindireceğine belirten konuşmasında "Son aylarda ülkemizin sosyoekonomik geleceği için çok hayırlı olacağına inandığımız bir sürece tanıklık ediyoruz. 30 yıldır süren terör maalesef binlerce insanımızın hayatına mal oldu. Bu kaybımızı yerine koymamızın imkânı yok.

Bu acı kayıplarımızın yanısıra; terörün getirdiği ekonomik maliyetin bugünkü değerle 300 milyar dolar seviyesinde olduğu belirtiliyor.  Şimdi terör sorununun çözümü konusunda önemli adımlar atıldı, atılıyor da.

Çözüm süreci, terör örgütünün Türkiye’den çekileceğini açıklamasıyla birlikte yeni bir aşamaya geldi. Yerli ve yabancı yatırımcıların dört gözle beklediği huzur ve barış ortamı, Doğu ve Güneydoğu bölgelerimize çağ atlatacak.Dış dünyanın da yakından izlediği bu süreç, kredi notumuzu da olumlu etkileyecek önemli bir gelişme." konuştu.

Dünya'nın gözü Türkiye’de

Ayrıca, "Terörü sona erdirmeye yönelik çözüm süreci, kredi derecelendirme kuruluşlarının da dikkatini çekiyor. Barış ortamı yatırımcının güvenini artırıyor.Çünkü Türkiye barış yolunda iyi bir yere doğru gidiyor. Yerli ve yabancı yatırımcılar Doğu ve Güneydoğu’ya yatırım yapmak için sabırsızlıkla bekliyor. Yaşanan bu olumlu gelişmeler ihracatımıza da pozitif yansıyor ve yansımaya devam edecek.

Biz TİM olarak bu süreci başından beri destekliyoruz. En zor koşullarda dahi ihracatçılar olarak bölgeyi il il dolaştık. Hakkari Yüksekova ve Habur’da ihracat açıklaması yaptık. Muş, Şanlıurfa, Van ve Diyarbakır’a yatırım teşviklerini yerinde anlattık. Yüzlerce işadamımızı bu üç ile götürdük.

Sayın Başbakanımızın kararlı ve yapıcı yaklaşımı bir dönüm noktası oluşturdu. İnanıyoruz ki, terör sorunu bittiği zaman Türkiye’nin büyüme çarkları daha hızlı dönecek. Ülkemize huzur ve refah gelecek. " dedi.

İhracat Nisan’da yüzde 4,9 arttı

Nisan ayı ihracat rakamlarını açıklamayan Mehmet Büyükekşi, " Nisan ayında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 artışla 11 milyar 870 milyon dolar oldu.

İlk 4 ayda ihracatımız yüzde 5 artarak 48 milyar 943 milyon dolara yükseldi. Son 12 aylık ihracatımız ise yüzde 11 artışla 153 milyar 485 milyon dolar oldu.  Nisan ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 769 milyon dolar ile otomotiv sektörümüz yaparken, 1 milyar 432 milyon dolar ile kimya sektörümüz ikinci, 1 milyar 327 milyon dolar ile hazırgiyim ve konfeksiyon sektörümüz üçüncü sırada yer aldığı açıklandı.

İhracatı en fazla artıran il Gaziantep oldu

İller bazında baktığımızda, en fazla ihracat yapan ilk 10 ilimiz arasında ihracatını en fazla artıran il yüzde 19 ile Gaziantep oldu.

Gaziantep’i yüzde 15 artışla Denizli ve yüzde 14 artışla Bursa takip etti. Nisan ayında Adana’nın ihracatı yüzde 5, İstanbul ihracatı yüzde 4, İzmir’in ihracatı yüzde 3 artış kaydetti. Ankara’nın ihracatı yüzde 2, Kocaeli’nin ihracatı yüzde 4, Hatay’ın ihracatı yüzde 5, Manisa’nın ihracatı yüzde 20 düşüş kaydetti.

AB pazarına ihracat atışı sürüyor

Nisan ayında AB pazarındaki ihracat artışımız sürdü. AB’ye ihracatımız Nisan ayında yüzde 3 yükseldi. Nisan ayında BDT ülkelerine ve Afrika ülkelerine ihracatımız yüzde 14 artarken, Kuzey Amerika’ya yüzde 12 ihracat artışı yakaladık. Ülke bazında baktığımız zaman ön plana çıkan ülkeler ise şunlar oldu:

Libya’ya ihracatımız yüzde 49, Türkmenistan’a ihracatımız yüzde 47, Cezayir’e ihracatımız yüzde 33, Hollanda’ya yüzde 30, Fas’a yüzde 28, Ukrayna’ yüzde 25, Çin’e yüzde 21, Irak’a yüzde 15, İtalya’ya yüzde 13 ve Rusya’ya yüzde 8 artış gösterdi. Suriye’ye ihracatımız ise Nisan ayında yüzde 56, ilk 4 ayda ise yüzde 15 artış yükseldi." konuştu.

Toplantıya Vali Halil İbrahim Akpınar, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı,  İl Genel Meclis Başkanı H. Hüseyin Çelik, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TSO Meclis Başkanı Erdal Erşan, BİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Subaşı, Mermerciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Özen, Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, TİM Yönetim Kurulu Üyesi - Maden Sektör Kurulu Başkanı - İMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Keleş ve İMİB Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Atilla Keleş ve çok sayıda iş adamı katıldı.
Toplantının sonunda En fazla ihracat gerçekleştiren ilk 4 sanayi kuruluşlarına plaket verildi. İlk Sırada Midal Kablo San. Tic. Anonim Şti., 2. Sırada Sanat Toprak Ürünleri İnşaat Makine Turizm Gıda San. ve Tic. A.Ş, 3. Sırada Ektaş Tarım Ürünleri, 4. Sırada Federal Mermer yer aldı.

Tim Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından, Vali H. İbrahim Akpınar, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, TSO Meclis Başkanı Erdal Erşan, BİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Subaşı ve Turgut Özen’e günün anısına plaket verdi.

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası’nda Nisan ayı ihracat rakamlarının açıklanmasının ardından, saat: 14.00 'da protokol ve katılımcılar tarafından Osmaneli'nin Selçik Köyü Kamışlar Deresi Mevkiinde  ormanlık alanda geçtiğimiz yıl  yaşanan yangın sonrası yok olan 150 hektar alan  ağaçlandırıldı.  

Editör: TE Bilişim