Ankara – İstanbul YHT hattının açılışı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın rahatsızlığı nedeniyle bir kez daha ertelendi. Yeni bir aksilik olmazsa açılışın 11 Temmuz’da gerçekleşeceği öğrenildi.

Yapımı uzun yıllardır devam eden Ankara-İstanbul YHT hattının açılışı için ilk olarak 29 Ekim 2013 tarihi belirlendi, ancak çalışmalar bu tarihe yetiştirilemedi. Dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım gecikmenin ardından açılışın 2013 yılının Aralık ayı sonuna kadar yapılacağını söyledi, ancak ne yıl sonunda ne de daha sonra verilen 14 Şubat ve 29 Mayıs tarihlerinde açılış gerçekleşmedi. Bu süre içerisinde, yıllarca hattın yapımıyla ilgilenen Bakan Binali Yıldırım’ın yerine Lütfi Elvan atandı.

YHT hattının gecikmesindeki en büyük sebep Bilecik Karaköy çevresinde bulunan bölgede yaşanan tünel açma problemleri oldu. Özellikle meşhur 26 Nolu tünel delinemediği için, yerine 8 km’lik geçici varyant hattı yapıldı. Dünyanın en büyük tünel açma makinelerinden biri olan ve Eskişehir İstanbul arasını dünya rekoru kırarak açacağı lanse edilen araç ise kazma işine başladı ama tünelden çıkışı olmadı. İddialar, 33 milyon avroluk makinenin dağın içinde sıkışıp kaldığı ve yerinden çıkarılamadığı yönünde. Ancak konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı.

Yapılan resmi açıklamalar YHT hattında yaşanan gecikmelerin sabotaj nedeniyle olduğu yönündeydi. İddiaya göre hat 2 kez sabote edildi. Bunun üzerine özellikle ilimiz Bilecik’te Jandarma ekipleri YHT hattı boyunca geniş güvenlik önlemleri aldılar ve hattan kablo çalan bazı hırsız ve hurdacıları yakaladılar.

Son olarak Ankara – İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattının açılışı için verilen tarih 5 Temmuz 2014 oldu. Açılışın nerede ve ne zaman yapılacağı, kimlerin açılışa katılacağı, kısacası her şey kesin gibiydi. Ancak bu sefer de açılışa 4 gün kala Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın rahatsız olduğu, bu nedenle açılışın 11 Temmuz 2014 tarihe ertelendiği duyuruldu. YHT çalışmaları sebebiyle 2 buçuk yıldır tren yolculuğu yapamayan Bilecik halkı, hattın hizmete girmesini dört gözle bekliyor.

Editör: TE Bilişim